Kybernetický útok na vašu firmu sa dá zariadiť aj za 50 dolárov. Viete ako sa brániť?TechspACe
StoryEditor

Kybernetický útok na vašu firmu sa dá zariadiť aj za 50 dolárov. Viete ako sa brániť?

07.12.2020, 23:00
Bezpečnosť v kybernetickom priestore bola jednou z hlavných tém konferencie TechspACe.

Konferencia sa z pochopiteľných dôvodov odohrala v online priestore. Účastníci sa mohli tešiť až z troch dní nabitých prednáškami osobností slovenského technologického sveta.

Organizátorom podujatia bol najväčší dodávateľ informačných a komunikačných technológií v Českej a Slovenskej republike, spoločnosť AUTOCONT s takmer 2000 zamestnancami. Tá naplno využila svoje 30 ročné skúsenosti a na všetky dni pripravila program nasýtený hodnotnými informáciami. 

Program začal 24.11.2020, kedy sa prezentujúci ako Fridrich Matejík z IBM či Santiago Aguado z HPE venovali cloudovým riešeniam a dátovým centrám.
Country Leader spoločnosti IBM Slovensko Fridrich Matejík informoval sledovateľov konferencie o plánoch spoločnosti. IBM podľa jeho slov vníma, že väčšina klientov používa viacero cloudových služieb súčasne, preto podniká kroky vedúce k zjednodušovaniu hybridného cloudového prostredia.
Santiago Aguado vo svojom vstupe zas predstavil stratégiu Hewlett Packard Enterprise, zameranú okrem iného aj na poskytnutie cloudovej skúsenosti tradičným zákazníkom v ich vlastných dátových centrách prostredníctvom služby HPE GreenLake.

Nasledujúci deň sa pozornosť konferencie sústredila na budúcnosť pracovného prostredia, home office, ale aj na výučbu z domu a jej efektivitu. Gabriel Kalna, riaditeľ základnej školy, upozornil na rýchle strácanie návykov súvisiace s online vyučovaním, ako aj na komplikácie pri kontrole detí rodičmi.

Posledný deň online konferencie bol venovaný kybernetickej bezpečnosti. Svoje pohľady na problematiku priniesli napríklad Pavel Chovanec zo spoločnosti Aruba, Leoš Stránsky – AUTOCONT/IBM a ďalší.

Prednášajúci sa zhodli, že chýbajúca osobná skúsenosť zákazníkov s takýmito útokmi nahráva ich neopatrnosti. Zákazník často nevníma väzbu medzi jeho obchodným cieľom a kybernetickou bezpečnosťou. Problémom je, že hodnota osobných dát či know-how spoločnosti je pre laikov do veľkej miery nehmatateľná a ťažko predstaviteľná. Zriadenie kybernetického útoku pritom môže byť záležitosťou 50 dolárov a v jednom momentne môže takýto útok úplne zamedziť podnikanie spoločnosti.

Záverom posledného dňa konferencie organizovanej spoločnosťou AUTOCONT bolo zdôraznenie potreby prevencie voči útokom edukáciou používateľov, nastavením odolnejších hesiel, ale aj segmentáciou počítačovej siete, ktorú odborníci označili za jeden z najkľúčovejších bodov.

Ak ste konferenciu zmeškali, môžete si ju zadarmo pozrieť na adrese www.techspace.biz/videa/

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 03:12