StoryEditor

Koľko bude stáť Bitcoin o 5 rokov? Toto by si mal vedieť, ak plánuješ vstúpiť do kryptosveta!

29.12.2020, 23:00
Zvýšený záujem investorov posunul cenu Bitcoinu ďaleko nad 20 000 dolárov, čím prekonal svoje predošlé maximá z roku 2017. Bude optimistická nálada na trhu kryptomien pokračovať aj v 2021?

Podľa odborníka na kryptomeny Mgr. Dávida Kokavca z portálu kryptotrejder.sk sú kryptomeny stále len na začiatku svojej cesty. O raste Bitcoinu na svoje nové maximá ste pravdepodobne v posledných dňoch počuli z každej strany. Tejto téme sa venovali nielen kryptomenové portály a magazíny, ale takisto aj finančné a mainstreamové médiá. Tie však vo veľkom tento rast porovnávajú s rokom 2017 a hovoria iba o ďalšej bubline, ktorá praskne rovnako, ako tá spred troch rokov. Pokiaľ sa však pozriete na kryptomeny a najmä Bitcoin podrobnejšie zistíte, že medzi rokom 2017 a 2020 sa v tomto sektore spravilo naozaj veľa zmien od zlepšenej, no stále nie dokonalej, bezpečnosti, záujmu politikov a ekonómov o tieto aktíva alebo o zmenu z pohľadu inštitucionálnych investorov. No a práve príchod inštitúcii do kryptomien na čele s Bitcoinom je tou najväčšou zmenou, ktorá môže pomôcť kryptomenám v budúcom roku zažiariť.

Čo sú to kryptomeny?

Pre tých, ktorí o Bitcoine alebo iných alternatívnych kryptomenách (takzvaných altcoinoch) počujú prvý krát, si ale najprv jednoducho vysvetlíme, čo kryptomeny sú a ako fungujú. Kryptomeny sú digitálne meny, ktoré používajú kryptografiu a blockchain technológiu a tým umožňujú vykonávať transakcie na danej sieti bez potreby tretej, sprostredkovateľskej strany. Práve blockchain je jednou z kľúčových technológii a inovácii, ktoré so sebou kryptomeny priniesli. V jednoduchosti povedané, blockchain je distribuovanou databázou, ktoré neustále beží na počítačoch po celom svete, čím dosahuje takzvanú decentralizáciu – koncept, pri ktorom žiadna jedna entita nemá kontrolu nad danou sieťou a tak ju nikto neriadi.

Pozrite si aj video, v ktorom vás tím kryptotrejder.sk prevedie začiatkami:

Práve decentralizácia prostredníctvom blockchain technológie je jedným z hlavných rozdielov medzi kryptomenami a klasickými virtuálnymi fiat menami alebo digitálnymi menami centrálnych bánk, na ktorých sa pracuje aktuálne po celom svete. Takzvané CBDC (central bank digital currency) sú jedným z najviac sa rozvíjajúcich sektorov vo finančnom svete. Centrálne banky štátov ako Čína, USA, Japonsko, Švédsko alebo Veľká Británia vydali o daných menách hneď niekoľko štúdii. V Číne sa už dokonca takáto forma digitálnej meny aj vo veľkom testuje, pričom sa očakáva, že by mohla byť používaná už počas Zimnej Olympiády 2022 v Pekingu. Aj napriek tomu, že sa budú tieto digitálne meny podobať na kryptomeny, pretože budú iba virtuálne alebo budú mať svoje online peňaženky vo forme aplikácii, stále platí, že CBDC budú ovládané centrálnymi bankami, a teda jednou entitou, a preto ich nemôžeme radiť do kategórie kryptomien.

Veľa začiatočníkov sa pýta, kde nakúpiť svoju prvú kryptomenu, ako začať a kde svoje kryptomeny držať ? Existuje viacero variant. Tím kryptonadšencov z projektu kryptotrejder.sk už niekoľko rokov vzdelávajú svojich klientov. Na tento účel vytvorili pre vás aj akadémiu - školu kryptomien, kde na vás čaká viac ako 40 video-návodov, v ktorých vás tento skúsený tím prevedie vašimi začiatkami v kryptosvete.

Zmena pohľadu na Bitcoin

Či už sa dočkáme skutočnej CBDC v podobe digitálneho doláru, digitálneho eura alebo digitálneho yuanu alebo nie nič nemení na fakte, že kryptomenový sektor zažil koncom roka 2020 pomerne spanilú jazdu. Tá vyvrcholila rastom Bitcoinu cez svoje doterajšie maximum, ktoré bolo doteraz na hodnote približne 19 700 dolárov, na aktuálne maximum viac ako 25 300 dolárov. A aj napriek tomu, že veľa ľudí začína prirovnávať tento rast ku „šialenstvu a mánii“ z roku 2017, momentálny rast je iný hneď v niekoľkých dôvodov.

Nie je žiadnym tajomstvom, že koncom roku 2017 stúpala cena kryptomien a Bitcoinu najmä kvôli takzvaným retail investorom. Je to kategória obyčajných investorov, ktorí investujú sami za seba a často tak robia s minimálnym kapitálom. Práve obrovský prílev takýchto investorov ale spôsobil, že cena Bitcoinu v roku 2017 takmer dosiahla 20 000 dolárov. Aktuálny rast je ale poháňaný úplne inou kategóriou investorov.

pixabay.com

nimi inštitúcie, ktorých počet v kryptomenovom svete sa extrémne navyšuje najmä od konca augusta. Verejne obchodované spoločnosti ako MicroStrategy, Square, Ruffer Investments, Guggenheim alebo Galaxy Digital Holdings predstavujú iba výber tých najpodstatnejších a najzaujímavejších spoločností, ktoré či už výrazne navýšili svoje kryptomenové portfólio, alebo si ho dokonca tento rok vytvorili. Práve tieto spoločnosti, a mnoho ďalších, investovali už do Bitcoinu miliardy dolárov. Oveľa podstatnejšie ako finančný obnos, ktorý do kryptomien investovali, sú však dôvody, prečo tak spravili. Z vyjadrení hlavných predstaviteľov týchto spoločností je jasné, že Bitcoin vnímajú ako dlhodobý hedž voči finančnému systému, ktorým chcú ochrániť svoje spoločnosti a ich majetok pred infláciou, nestabilitou finančného systému alebo narastajúcim dlhom. Mnoho z nich sa taktiež vyjadrilo, že investícia do Bitcoinu je pre nich ešte lepšou alternatívou, ako investícia do zlata.

Rétoriku voči kryptomenám, na čele s Bitcoinom, zmenilo aj niekoľko popredných investorov. Medzi nimi sú napríklad Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones alebo Ray Dalio. Každý jeden z nich je pritom legendou z finančného sveta a investovania a práve tento rok sa po prvý krát vyjadrili optimisticky o budúcnosti Bitcoinu. Pohľad na kryptomeny sa tak pomaly začína meniť zo špekulatívnej investície na aktívum, ktoré môže v budúcnosti nahradiť zlato a byť používané ako „bezpečnostný prístav“, dodáva Marek Feder, redaktor a fundamentálny analytik z portálu kryptotrejder.sk, na ktorom nájdete aj odborné kryptomenové kurzy a skupinu pre kryptonadšencov, do ktorej sa viete pridať cez tento odkaz.

Prečo práve rok 2021?

V kryptomenovej komunite sa hovorí takmer pred začiatkom každého roku, že práve ten ďalší bude ten najlepší. Aj preto sa opäť už množstvo podporovateľov začína vyjadrovať, že práve rok 2021 bude naozaj rokom kryptomien. Tentokrát ale majú na to naozaj hneď niekoľko dôvodov. Oba vyššie spomenuté dôvody by pritom mali stačiť na to, aby sa cene Bitcoinu, ale aj ostatných kryptomien malo dariť.

K tomu je ale rok 2021 aj pohalvingovým rokom, ktoré v minulosti vždy boli rokmi, kedy sa Bitcoin dostal na svoje nové ATH. Táto udalosť, halving Bitcoinu, sa deje raz za 4 roky a znamená, že odmeny za vyťažený blok Bitcoinu sa zmenšia o polovicu. To priamo ovplyvní ponuku novo vyťažených bitcoinov, ktorá sa tak každým ďalším halvingom zmenší o 50 %. Ak si to spojíme so zvýšeným záujmom o investíciu do Bitcoinu zo strany inštitúcii, tak môže čoskoro prísť ku nedostatku bitcoinov na burzách, čo by prirodzene malo vytlačiť cenu Bitcoinu vyššie. Pochopiteľne sa nedá minulosť brať ako jasný indikátor toho, čo nastane v budúcnosti. Ale všetky podstatné indikátory ukazujú, že Bitcoinu by sa malo naďalej dariť.

„Nikdy neinvestujte viac ako ste ochotní stratiť. Stratégia a jasný plán sú základom úspechu,dodáva na záver Mgr. Dávid Kokavec, ktorý pre čitateľov Hospodárskych novín spolu s tímom kryptotrejder.sk pripravili príručku určenú začiatočníkom. Stiahnuť si ju viete na tomto odkaze.

Autorom článku je Marek Feder, redaktor a fundamentálny analytik portálu kryptotrejder.sk v spolupráci s Mgr. Dávidom Kokavcom, zakladateľom komunity.

 

Zaujal vás projekt Kryptotrejder ? Sledujte ich na sociálnych sieťach:

Facebook: https://www.facebook.com/kryptotrejder

Instagram: https://www.instagram.com/kryptotrejder/

Telegram: https://t.me/Kryptotrejder

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 18:27