StoryEditor

Obývačka ako srdce vášho príbytku

04.01.2021, 23:00
Niet pochýb o tom, že obývačka je dušou každého jedného bytu či domu. Pri jej zariaďovaní by ste preto mali mať práve túto jej dôležitú úlohu na pamäti. Rozhodne by v nej nemala chýbať priestranná pohovka, poskytujúca dostatočné pohodlie pre všetky vaše návštevy či rodinu. A, samozrejme, zabudnúť by ste nemali aj na detaily, ktoré prezradia niečo o vás a vašom preferovanom štýle.

Pustite uzdu svojej fantázii

Ak ste človek, ktorý sa rád obklopuje rodinou, blízkymi a priateľmi, mala by podľa toho vyzerať aj vaša obývacia izba. Tvrdou lavicou nikoho nenadchnete, naopak, pohodlná a priestranná pohovka dodá maximálne pohodlie a príjemnú atmosféru. Dnes už nie je najmenší problém nájsť kvalitnú a peknú pohovku aj do menších priestorov. Ak sa môžete realizovať pri výbere a neobmedzujú vás rozmery tejto miestnosti, neváhajte vybrať čo najväčšiu. Aj čo sa týka prevedenia, máte na výber:

  • rozkladacia pohovka,
  • rohová pohovka,
  • pohovka s úložným priestorom,
  • pohovka v tvare písmena U.

Saaras / Shutterstock.com

​Čo sa týka materiálu, výber je ešte širší. Klasickým látkovým pohovkám smelo konkurujú tie z umelej či pravej kože. Ich praktická stránka je jasná, avšak cez leto nie sú zrovna ideálne na dlhodobé sedenie. Ak vás však i napriek tomu lákajú, môžete tento drobný nedostatok v teplých mesiacoch vyriešiť dizajnovým plédom.

Svetlo robí divy

Ak chcete svoju obývačku vyšperkovať k dokonalosti, venujte pozornosť osvetleniu. Správny výber osvetlenia dokáže úplné zázraky. Zatiaľ, čo v jednej časti môžete umiestniť centrálne intenzívne svetlo, v inej vytvoríte náladové osvetlenie vďaka regulovateľným LED žiarovkám. Zo stropu vám tak nebudú visieť lustre a svetelný efekt pritom zostane dokonalý. K tomu stačí jedna dizajnová bodová lampa, ktorú oceníte pri leňošení na pohovke s knihou v ruke.

Úložný priestor aj v obývačke

V obývacej izbe sa pomerne často stretávame s úložnými priestormi typu vitríny či zásuvkové komody. Do komody môžete umne schovať drobnosti, alebo doklady a dokumenty. Ich nespornou výhodou je, že ich môžete využiť aj ako stolík pod televízor či umiestniť na ne rôzne dekorácie, fotografie či dovolenkové suveníry. Komoda však skvele poslúži aj v iných miestnostiach. Vynímať sa bude napríklad v spálni, kde do nej môžete uložiť obliečky, alebo v detskej izbe, prípadne v predsieni.

Vyhnite sa zbytočným drobnostiam

Po tom, čo svoju obývačku zariadite základnými kusmi nábytku, prídu na rad dekorácie. Tu sa občas môže stať, že človek túži po každej peknej maličkosti a tie sa mu hromadia práve v obývačke. Ak máte tendenciu nájsť zakaždým nejaké miesto všetkým pekným a lákavým dekoráciám, radíme vám byť radšej striedmi.

V tomto prípade platí, že menej je niekedy viac. Vyberte si farebnú líniu a tej sa držte, zvoľte si ústredný prvok, napríklad výrazný obraz a ďalšie doplnky voľte tak, aby na seba nepútali príliš veľkú pozornosť, v opačnom prípade by všetky takéto výrazné prvky pôsobili pohromade rušivo.

Voľte teda menej doplnkov, miestnosť tak bude pôsobiť sviežo a štýlovo. Obrazom sa však nemyslí len klasický obraz, ako ho poznáme, zvoliť môžete napríklad vlastnú cestovateľskú mapu, do ktorej budete postupne pridávať všetky objavené destinácie. Doplniť ju môžete fotkami z jednotlivých krajín.

Koberec nie je prežitok, ale...

V neposlednom rade si asi budete klásť otázku, či do obývačky položíte koberec, alebo sa zaobídete bez neho. Z praktického hľadiska sú preferované najmä podlahy, ktoré sa podstatne jednoduchšie udržiavajú a bez ujmy znesú aj rôzne nehody. Koberec na druhej strane poskytne nielen dekoratívny účel, ale zároveň priestor odhluční a dodá teplo a útulnosť.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 22:32