AMOBE
StoryEditor

Teraz je najlepší čas myslieť na svojich zamestnancov

07.01.2021, 23:00
Napriek tomu, že tisíce firiem na Slovensku čelia ekonomickej kríze, vedenie by nemalo zabúdať na to najdôležitejšie - na svojich zamestnancov. Po kríze príde obdobie rastu, ktoré naplno využijú len tie firmy, ktoré budú mať motivovaných a spoľahlivých zamestnancov, ktorí im opäť pomôžu naštartovať ich biznis.

Koronakríza zasiahla takmer všetky oblasti podnikania. Kým niektorí museli prepúšťať a bojujú o prežitie, dopyt po tovaroch či službách iných, donútil spoločnosti motivovať svojich zamestnancov k nadpriemerným výkonom. Pre mnohé firmy však práve toto obdobie môže byť aj výbornou príležitosťou prehodnotiť benefity, ktoré svojim zamestnancom poskytujú. V časoch neistoty či dokonca zvýšených nárokov je totiž pre zamestnancov veľmi dôležité vedieť, že firma hľadí do budúcnosti a ich prácu si váži Odmenou pre firmy budú motivovaní a spokojní zamestnanci, ktorí zostanú firme lojálni aj po odznení krízy.

Ako na financovanie benefitov?

Benefity firmu nemusia veľa stáť. Vedeli ste, že na starostlivosť o zamestnancov môžete vo firme použiť sociálny fond? Ten musí zo zákona tvoriť každá firma a pohybuje sa na úrovni 0,6 % až 1 % súčtu hrubých miezd zamestnancov za rok. Firma sa však môže rozhodnúť túto sumu ešte navýšiť o ďalších maximálne 0,5 %. Už pri firme s niekoľkými zamestnancami to môže byť ročne zaujímavá suma. Veľa firiem sociálny fond podceňuje a rozpustí ho raz za rok, napríklad na vianočný večierok. Existujú však aj efektívnejšie formy jeho využitia, najmä v čase koronakrízy.

Dajte zamestnancom možnosť voľby

Oddýchnutý zamestnanec, ktorý má rovnováhu medzi svojim osobným a profesionálnym životom, je totiž aj v záujme firmy. Premyslený systém benefitov preto vysiela zamestnancom signál, že si ich spoločnosť váži aj nad rámec ich výplaty. Kultúrne, športové či darčekové poukazy sú na Slovensku bežnou realitou. Ako však pre svojich zamestnancov vybrať to najlepšie? Nechajte to na nich.

V zahraničí je obľúbený tzv. cafeteria systém. Tento „bufetový“ prístup k benefitom necháva zamestnancom úplnú flexibilitu. Firma sa rozhodne, aké sféry voľného času (napr. kultúra, šport, cestovanie), prípadne aké sociálne oblasti (napr. príspevok na dopravu, vyšší príspevok na stravu) by chcela podporiť. Na zamestnancovi je, aby si sám určil priority a vyskladal si benefity podľa toho, ako mu to vyhovuje.

Nemusíte sa báť, že by ste vo firme museli operovať s desiatkami poukážok, zľavových kariet či lístkov do divadla. Všetko viete zjednotiť na jednu elektronickú kartu. Vydavatelia stravných kariet vám vedia ponúknuť benefitný systém s na mieru integrovaným cafeteria systémom, ale napríklad aj dochádzkovým systémom.

Euro do stravného je euro na stôl

Ak vo firme nemáte kapacitu rozšíriť svoje benefitné systémy, najlepšou a najjednoduchšou investíciou, najmä počas krízového obdobia, je navýšenie stravného. Slovensko na začiatku roku 2020 zmrazilo jeho rast. Tým pádom už nekopíruje reálne ceny potravín a jedla. To v praxi znamená, že v roku 2021 si zamestnanci v porovnaní s minulým rokom kúpia za ten istý príspevok menej. Zvýšenie denného stravného z minimálnych 3,83 eura na maximálnych 5,1 eura spraví zamestnancovi mesačne rozdiel približne 25 eur. Podľa prieskumu agentúry 2muse pre spoločnosť BILLA z mája roku 2019 je priemerný nákup Slovákov v potravinách na úrovni okolo 20 eur. Zvýšenie stravného je tak skutočne sociálnym opatrením, ktoré citeľne podporí rodinné rozpočty. Zároveň, je to aj opatrenie, kde sa 1:1 prejaví každé investované euro. Platí, že stravné do výšky 5,1 eura denne je oslobodené od daní a odvodov, a to ako na strane zamestnávateľa, tak na strane zamestnanca. Navyše, aj tento benefit viete financovať zo sociálneho fondu, takže firma nič nestratí.

Choďte v časoch krízy príkladom a postarajte sa nadštandardne o svojich zamestnancov. Zákon firmám túto možnosť dáva a zamestnanci ju ocenia.

 

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 12:22