Zmeny v Zákonníku práce prinesú firmám zbytočnú byrokraciuAMOBE
StoryEditor

Zmeny v Zákonníku práce prinesú firmám zbytočnú byrokraciu

21.01.2021, 23:00

Podľa byrokratického indexu za rok 2020 (zostavovaného INESS) patrí stravné k najmenej zaťažujúcim povinnostiam zamestnávateľa. Pri ročnom objednávaní stravných lístkov vynaloží zamestnávateľ na túto povinnosť len pol hodiny ročne, čo predstavuje 0,2 % všetkého času, ktorý podnikateľ strávi byrokraciou. Napriek tomu vláda plánuje zaviesť zásadné zmeny do fungujúceho systému podpory stravovania na Slovensku. Výsledkom bude skomplikovanie situácie tisíckam firiem.

Ak sa zmeny do zákona príjmu, zamestnanec by mal mať právo najmenej raz za 12 mesiacov vybrať si sám, akú formu vyplácania príspevku na stravovanie preferuje. K doterajším – stravným kartám, stravným lístkom, zmluve s reštauráciou a donáške jedla, pribudne nová, finančný príspevok.

Ste pripravení na dve výplaty mesačne?

Zvýšenej administratíve sa zamestnávateľ nevyhne ani v prípade, ak presvedčí všetkých zamestnancov, aby si zvolili len jednu formu, napríklad finančný príspevok. Stravné totiž zamestnanci musia mať na účte už v prvý pracovný deň mesiaca (aby si z neho mohli zabezpečiť stravu), výplatný termín je však vo firmách spravidla v iný dátum. Účtovné oddelenia sa tak musia pripraviť na „výplaty“ dvakrát do mesiaca.

Napriek kritike budú voliť zamestnanci

Aj vo vašej firme sa ale môže stať, že časť zamestnancov si vyberie gastrokarty, iným zase budú vyhovovať skôr stravné lístky, čas zamestnancov požiada o prevod príspevku na účet, a časť si vyberie finančný príspevok. Keďže zamestnanecká voľba formy vyplácania príspevku je v návrhu zákona jasne daná, zamestnávateľ nemá na výber. Bez ohľadu na to, či súčasný systém firme vyhovuje alebo nie.

Ten nový systém však bude pravdepodobne vyhovovať menej, keďže návrh zákona úplne zabudol na zamestnancov, ktorí do firmy nastúpia po hlasovaní o výbere formy stravného. Dostanú tú formu, akú si zvolila väčšina, alebo si budú môcť vybrať sami? Brigádnici a sezónni pracovníci majú po odpracovaných hodinách tiež automaticky nárok na stravné.

Skutočným zjednodušením administratívy je elektronizácia stravného

Už mesiace sa diskutuje o zavedení alternatívy k finančnému príspevku na stravu, ktorý so sebou nesie okrem zhoršenia situácie pre firmy aj široké sociálne riziká pre zamestnancov. Tá alternatíva je povinná a celoplošná elektronizácia stravného. To by znamenalo zákaz stravných lístkov. Tie by v plnej miere nahradili gastrokarty. Podobnú cestu zvolilo pred niekoľkými rokmi aj Belgicko. Po celospoločenskej diskusii a vypracovaní rozsiahlej analýzy ich Agentúrou pre zjednodušenie administratívy sa rozhodli zavrhnúť finančný príspevok a priklonili sa práve k povinnej elektronizácii stravného.

Elektronické karty a appky sú totiž skutočne riešením, ktoré spája nízku administratívnu náročnosť, jednoduchosť používania pre zamestnancov a neprináša chaos so zavádzaním nového systému. Reštrikcie starého systému stravných lístkov pri appkách a kartách už neplatia. Nie je problém zaplatiť presnú sumu za obed a znehodnotenie či strata nosiča neznamenajú, že zamestnanec príde o ich hodnotu. Aj v reprezentatívnom prieskume 2muse zo začiatku roka 2020 sami zamestnanci uviedli práve možnosť zaplatiť presnú sumu obeda ako najväčšiu výhodu elektronických stravných kariet.

Zmeny v Zákonníku práce prinesú firmám zbytočnú byrokraciu Zmeny v Zákonníku práce prinesú firmám zbytočnú byrokraciu AMOBE Pre zamestnávateľov sú jednoznačnou výhodou nižšie náklady, či jednoduchšia administratíva. Z hľadiska štátu je zase najväčšou výhodou elektronizácie boj proti šedej ekonomike, čo by pre štát mohlo znamenať zlepšenie výberu daní bez akejkoľvek investície na jeho strane. To, ako bude vyzerať stravné na Slovensku, je otázkou najbližších týždňov. Zo zahraničia sa nám ponúka jasné a jednoduché riešenie, ostáva len veriť, že Slovensko sa nevyberie cestou zvyšovania byrokracie a nákladov spojených so v súčasnosti zabehnutým a jednoduchým systémom stravného.

 

(PR článok – Asociácia moderných benefitov)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 16:15