Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G sieteEricsson
StoryEditor

Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete

17.02.2021, 23:00
Budúcnosť sa odohráva už dnes. Spoločnosť je nútená žiť v digitálnom priestore a potrebuje rýchle pripojenie aj výkonné technológie. Riešením je sieť 5G, ktorá zažíva raketový nástup.

Ľudia po celom svete museli kvôli obmedzeniam súvisiacim s rozširujúcim sa koronavírusom SARS-CoV-2 zmeniť svoje každodenné myslenie a správanie. Okrem dôrazu na ochranu a starostlivosť sa zmeny výrazne dotkli aj bežných pracovných činností. Pracovné pozície v najrôznejších odvetviach ekonomiky, priemyslu či služieb sa za posledný rok transformovali. Zamestnávatelia presúvajú a prispôsobujú pracovné povinnosti tak, aby bolo možné vykonávať ich na diaľku.

Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Ericsson

V spojitosti s pandémiou zverejnilo Svetové ekonomické fórum (WEF) vo svojej správe niekoľko zaujímavých štatistík. Podľa prieskumov nastal napríklad v zdravotníctve 490% nárast telefonického kontaktu pacientov so zdravotníckymi pracovníkmi, svet online hrania zaznamenal nárast 75% a napríklad transakcie a platby v rámci maloobchodu vzrástli o 74%. 

Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Ericsson

Vyťaženie sietí sa zmenilo a presunulo

„Posledné roky naznačujeme, že prístup k internetu je ako nová elektrina. Online pripojenie sa už stalo nevyhnutnou súčasťou našich životov a pandémia ho ešte viac zvýraznila. Vďaka internetu sa môžu naďalej deti vzdelávať, zamestnanci pracovať z domu či komunikovať na diaľku s rodinou či priateľmi," vraví Branimir Marič, riaditeľ technológií a IT spoločností Slovak Telekom a T-Mobile Czech Republic.

Zmeny správania boli nevyhnutné aj v ďalších oblastiach. Pripojenie na sieť sa stalo základom online nakupovania tovarov a vykonávania platieb najrôznejšieho druhu, je nevyhnutné pre objednávanie jedla, ale pomáha tiež s vybavovaním bežných financií a účtov. Obrat slovenských e-shopov sa zvýšil o tretinu, pričom podľa údajov Heureky minuli nakupujúci za rok 2020 dokopy až 1,75 miliardy eur. Analýzy hovoria jasnou rečou – v online prostredí nakupovali aj tí ľudia, ktorí tento spôsob nikdy predtým nevyužili.

Aj samotná vyťaženosť sietí prešla transformáciou. V predpandemickom období boli zaťažované najmä centrá miest a kancelárske štvrte. Počas série lockdownov sa však online práca presúvala do prímestských obytných oblastí. Zároveň sa veľký dopyt po internete ukazoval počas celého dňa, zatiaľ čo kedysi tomu tak bolo najmä vo večerných hodinách.

„Nadmerné využívanie dát si vyžiadalo aj väčší monitoring a podporu výkonu našej siete. Špeciálne počas troch mesiacov nekonečných dát od marca do mája, ale aj v ďalšom období, kedy sa nároky používateľov viac ako zdvojnásobili na mobilnej sieti. A na pevnej sieti vidíme rast prevádzky o viac ako polovicu. Zákazníci oveľa viac dbajú na rýchlosť uploadu, dobrú kvalitu obrazu videohovorov či jedna domácnosť využíva niekoľko pripojení súčasne a celkovo rastú požiadavky na jedno pripojenie,“ dodáva Branimir Marič.

5G prináša flexibilitu

Obrovský nárast záujmu o využívanie služieb v online svete bol tým pádom záťažovým testom pre dodávateľov. Základom bezchybného fungovania takejto mašinérie je totiž kvalitné a všade prístupné internetové spojenie. Okrem internetového pripojenia poslúžia siete 5G aj na pripojenie veľkého množstva senzorov a pomôžu digitalizácii a inováciám v priemysle, zdravotníctve, poľnohospodárstve a v iných oblastiach hospodárstva. A práve flexibilita je podstatou novej 5G siete, s ktorou sa pomaly spoznávajú aj ľudia na Slovensku.

„Prechod na túto prelomovú inováciu vo svete sietí prináša efektívnejšie prepájanie frekvenčných pásiem, nižšiu latenciu a možnosť pripojenia viacerých zariadení. To znamená, že okrem rýchlosti umožňuje nová generácia internetu komunikovanie tisícok zariadení cez jediný vysielač,“ vraví Zsolt Komzsík, riaditeľ spoločnosti Ericsson Slovakia, ktorá zriadila 5G sieť pre Telekom. Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Ericsson

Tieto vyjadrenia dokazuje aj test, ktorý spoločnosť Ericsson vykonala na futbalovom štadióne priamo počas zápasu. Fanúšikovia sa vo veľkých počtoch pripájali na klasickú LTE sieť, ktorú preťažili a nebola dostatočne výkonná. Po prechode na 5G sieť nebol s pripojením žiadny problém ani pri veľkých počtoch ľudí, ktorí v rovnakom čase prijímali a odosielali dáta.

Pre naplnenie skutočného potenciálu siete 5G je potrebné, aby ju využívali ľudia, podniky, mestá a tiež štát. Táto sieť bude tvoriť dôležitú súčasť komunikačnej infraštruktúry potrebnej k realizácii vízie digitálnej Európy. Už na konci roka 2020 mala dostupnosť k 5G sieti celosvetovo až miliarda ľudí. Zároveň platí, že technológia 5G bude najrýchlejšie adoptovanou technológiou v histórii, keď miľnik dostupnosti pre spomínanú jednu miliardu ľudí dosiahla za rekordne krátky čas.

Podľa predpovedí sa do roku 2026 dodávateľským spoločnostiam podarí pokryť novým, rýchlejším internetom až 60% celej populácie.

V súčasnosti sa v strednej a východnej Európe v najväčšej miere využíva LTE, respektíve 4G sieť, ktorá s ktorou pracuje 51% všetkých užívateľov. Nasleduje 3G, ktorú stále využíva viac ako 30% zákazníkov. „Predpokladáme, že do roku 2026 3G zo zariadení v našom regióne prakticky vymizne. 4G bude stále najsilnejšou sieťou, avšak 5G sa dostane na úroveň 35% pokrytia,“ vraví Zsolt Komzsík.

K stavu pred pandémiou sa vrátiť nemôžeme

Spoločnosť Ericsson prináša svoju 5G sieť pre Telekom, čím sa podieľa na zavedení komerčných služieb 5G. Prvé zariadenia pripojené na novú sieť sa vyskytli v rámci Slovenska v Bratislave, na konci roka 2020. Operátori však už ponúkajú smartfóny a iné mobilné zariadenia, ktoré ponúkajú podporu 5G siete. 

Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Z reálneho sveta sme sa presunuli do online prostredia. Pandémia urýchlila nástup 5G siete Ericsson

Virtuálna realita, pripojenie na autonómne vozidlá či diaľkovo ovládané roboty. V budúcnosti sa objavia zariadena poskytujúce užívateľom napokon služby, ktoré stále považujeme za futuristické.

Využívanie 5G naplno v rámci bežného fungovania prinesie tiež napríklad lepšie fungujúce zdravotníctvo. Bude totiž existovať možnosť diagnostiky rôznych ochorení na diaľku, externé meranie, automatická a okamžitá detekcia zdraviu škodlivých hodnôt, a tým pádom rýchlejší a precíznejší lekársky zásah. Takto pozbierané dáta môžu byť dostupné prakticky v reálnom čase pre odborníkov po celom svete bez obmedzení.

Počas pandémie Covid-19 sa pripojenie stalo dôležitou súčasťou kritickej infraštruktúry. Vďaka online svetu dokázali ľudia pracovať, študovať a socializovať sa napriek výrazným obmedzeniam. Nič z toho by nebolo možné bez rozmachu technológií a sietí.

„Rozmach 5G siete prináša príležitosti a možnosti pre bežných ľudí, ale aj podniky či samotné štáty. Je dôležité si uvedomiť, že ani po skončení pandémie sa v mnohých oblastiach nevrátime k tomu, ako sme fungovali pred rokom 2020. Svet čelí a bude čeliť výzve v podobe globálnych a klimatických zmien. Preto musíme nielen pokračovať v digitálnej evolúcii, ale musíme ju tiež urýchliť, a to pomocou 5G,“ uzatvára Zsolt Komzsík.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 13:39