StoryEditor

Žijeme nový normál. Sme viacej zraniteľní

21.02.2021, 23:00
Pandemický rok posunul kybernetické hrozby na ďalšiu úroveň a každá druhá organizácia vo svete zaznamenala zvýšený počet útokov.

Zároveň s touto správou však prichádza očakávanie, že nasledujúce dva roky zostanú bezpečnostné výzvy stabilizované a organizácie vedia urobiť účinné opatrenia. Je to výsledok globálneho prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo viac ako šesťsto bezpečnostných expertov. V rôznych odvetviach aj vo verejnej správe ho realizovali spoločnosti Check Point Software Technologies a Dimensional Research koncom roka 2020 a účastníkom dali okrem možností ohliadnuť sa aj priestor na predpovede a očakávania na nasledujúce roky.

Polovica zúčastnených profesionálov sa zhodla v tom, že organizácie, kde pôsobia, sa už nevrátia k normám v oblasti bezpečnosti, ktoré ešte postačovali pred pandémiou. Až 97 percent respondentov dokonca uviedlo, že ich bezpečnostné stratégie sa v minulom roku zmenili navždy.

Výzvy roku 2021 podľa bezpečnostných odborníkov Slovensko sa neodlišuje v globálnych bezpečnostných hrozbách a očakávaniach

Na Slovensku sme súčasťou globálnej ekonomiky aj obranných spoločenstiev a stojíme pred rovnakými výzvami – zabezpečenie vzdialeného prístupu a zamestnancov pracujúcich na diaľku. „Na rozdiel od svetového trendu sme sa však neposunuli od detekčného režimu k prevenčnému,“ upozorňuje Andrej Aleksiev, riaditeľ Check Point Software na Slovensku. „Sme príliš pasívni a neinvestujeme dostatočne do bezpečnosti.“

Riešenia sú však nedostatočné

Zatiaľ čo skúsenosti smerujú až k „agresívnej ochrane“, organizácie v tomto regióne sa často až nekriticky spoliehajú na monitoring a detekciu. V kybernetickej bezpečnosti je však prevencia v reálnom čase kľúčom k ochrane sietí, zamestnancov aj dát pred útokmi a hrozbami.

A čo taký rok 2022?

Zabezpečenie práce na diaľku zostáva najväčšou výzvou aj v  nasledujúcich dvoch rokov, čo potvrdilo až 61 percent respondentov. V tomto dlhšom časovom horizonte sa zvyšuje aj dôležitosť zabezpečenia koncových bodov, mobilných zariadení, verejných cloudov a multicloudového prostredia (52 % respondentov).

Andrej Aleksiev aj v tejto téme porovnáva slovenský bezpečnostný trh a trendy: „Ak sa pozeráme na západ od našich hraníc, nastáva masívny presun do cloudu. Ak teda očakávame, že cloudové presuny začnú naberať na obrátkach do dvoch rokov, uvažujme už teraz s víziou. Nikde tak rýchlo trendy nestarnú ako práve v kybernetickej bezpečnosti, a preto sa už v tejto fáze treba sústrediť na proaktívnu ochranu dátových centier.“

Prevenčný režim v kybernetickej bezpečnosti kvalitatívne predstihuje monitoring a detekciu tak ako očkovanie nákazu. Študovať rozvoj a šírenie nákazy či vírus v infikovanom zariadení by mali zostať definitívne v minulom roku. Nastáva čas nulovej tolerancie.

Organizácie, ktoré zmenili bezpečnostnú stratégiu v roku 2020

​Kľúčové zmeny bezpečnostnej stratégie (počet organizácií)

* Realizácia Check Point Software Technologies a Dimensional Research, rozhovory a dotazníky s viac ako 600 bezpečnostnými expertmi, publikované v januári 2021

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 10:17