Proxenta vyplatila emisiu dlhopisov v hodnote 5 miliónov eurPROXENTA
StoryEditor

Proxenta vyplatila emisiu dlhopisov v hodnote 5 miliónov eur

23.02.2021, 23:00
Investori, ktorí vložili peniaze do cenných papierov skupiny Proxenta, zinkasovali pred nedávnom istinu aj s výnosmi. Išlo o emisiu dlhopisov v hodnote 5 miliónov eur s výnosom 6,25 percenta ročne. V ďalších emisiách s neskorším termínom splatnosti boli vyplatené výnosy v úhrnnej sume viac ako 600 tisíc eur.

Investičná skupina Proxenta tak plní svoje záväzky voči investorom riadne a načas, presne podľa dohodnutého plánu. Podľa jej šéfa Pavla Kožíka to dokazuje jej finančné zdravie a platobnú disciplínu. „V neistote, ktorá vládne na trhu, je Proxenta pevnou a stabilnou súčasťou slovenského investičného ekosystému. Umožnilo nám to konzervatívne plánovanie našich projektov a zodpovedný prístup ku klientom,“ dodáva.

Pozitívny cash-flow

Striktná platobná disciplína voči investorom je dôkazom silnej kapitálovej pozície skupiny. Správne načasovanie investičných projektov priebežne generuje dostatočný cash-flow potrebný na plnenie záväzkov „Štyri projekty Proxenty sú aj napriek súčasným náročným podmienkam v súčasnosti vo finálnej fáze a onedlho budú exitovať,“ vysvetľuje P. Kožík.

Znamená to, že prostriedky utŕžené z predaja projektov môže skupina rozdeliť medzi investorov. Zvyšok zdrojov plánuje použiť na kúpu nových firiem. „Na stole mám nové zaujímavé akvizície, ktorým sa už pol roka intenzívne venujem a starostlivo ich konzultujem s odborníkmi. Naše portfólio projektov sa už čoskoro rozrastie,“ naznačuje šéf Proxenty.

Kríza vytvorila príležitosti na akvizíciu

„Teraz sa bude skvelo investovať. Veľmi dobre sa budú vyhľadávať príležitosti. Je veľa spoločností, ktoré už nemajú dostatočné finančné zdroje. Zaujímavý je napríklad segment subdodávok do výrobného sektora, kde sa dajú za dobrých podmienok kúpiť kvalitné firmy, no treba byť pripravený,“ približuje taktiku P. Kožík.

Proxenta vyplatila emisiu dlhopisov v hodnote 5 miliónov eur Proxenta vyplatila emisiu dlhopisov v hodnote 5 miliónov eur PROXENTA

Aj preto sa Proxenta chystá na svoj organický rast. V najbližšej budúcnosti plánuje rozšíriť tím maklérov zo súčasného počtu desať na dvojnásobok. „Po prvý krát po siedmich rokoch ideme rozširovať náš predajný tím. Desať nových ľudí dostane šancu s nami spolupracovať. Zaučíme ich, ukážeme ako fungujeme. Budú môcť pracovať vo firme, ktorá sa vypracovala z nuly na 280 mil. eur aktív pod správou,“ hovorí Július Farkaš, riaditeľ tímu obchodníkov Proxenta Broker.

Príležitosť pre desať nových maklérov

Dodáva, že spoločnosť vytvára maklérom super technické a materiálne zázemie. Najväčším benefitom však podľa neho je to, ako mladý človek za pár rokov odborne vyrastie. „Získa pocit slobody, istoty, sebavedomie, vedomosti, predajné zručnosti a schopnosť rozprávať sa rovnocenne a uvoľnene s úspešnými ľuďmi,“ približuje profesijný rast.

Firma sa nebráni ani nováčikom. Je však dôležité počúvať rady skúsenejších a nechať si veci vysvetliť. J. Farkaš hovorí, že úspešný maklér musí na sebe neustále pracovať. „Zo začiatku je to práca na 24 hodín denne,“ konštatuje. „No po čase je to veľmi dobrý pocit, vidieť za sebou, čo všetko človek dokázal a vybudoval,“ hodnotí skúsený manažér.   

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 10:26