Ako budeme pracovať po pandémii? Vrátime sa do kancelárií alebo budeme pracovať z domu?Deloitte
StoryEditor

Ako budeme pracovať po pandémii? Vrátime sa do kancelárií alebo budeme pracovať z domu?

14.04.2021, 00:00
Aká bude budúcnosť práce? Vrátime sa po pandémii späť do kancelárií?

Už vyše roka sa snažíme čo najefektívnejšie prispôsobiť novým podmienkam a rôznym obmedzeniam vyplývajúcim z pandémie. Zamestnanci, ktorým to povaha práce a zamestnávateľ umožňujú, pracujú prevažne z domu.

Táto zásadná zmena v štýle práce priniesla nové výzvy a naštartovala hľadanie vhodných alternatív pre jednotlivé profesie, ako aj celé spoločnosti. Poznatky získané počas lockdownu nám pomôžu pri nastavovaní budúceho dizajnu práce, bude však potrebné zohľadniť aj legislatívne a daňové aspekty.

Návrat do normálu alebo nový normál?

Možno si ešte stále myslíte, že sa vrátime späť do pomyselného normálu, ktorý si pamätáme. Je to však naozaj to, čo chceme? Prácou z domu predsa šetríme čas, ktorý sme predtým venovali presunom do/z kancelárie, vieme si počas dňa flexibilnejšie rozvrhnúť prácu a dokonca sa zdá, že aspoň z krátkodobého hľadiska sa produktivita zamestnancov pri práci z domu zvýšila. Pri prvotných pozitívach však nemôžeme zabúdať na možné riziká. Musíme brať do úvahy aj chýbajúce možnosti motivácie zamestnancov, hrozbu domácich rozptýlení, frustráciu z izolácie či osamelosti a tiež strácajúci sa pocit príslušnosti k firme a firemnej kultúre.

Podľa prieskumu Deloitte iba 21 % predstaviteľov spoločností si myslí, že sa zamestnanci vrátia po skončení pandémie späť do kancelárií. To znamená, že až 79 % predpokladá iný vývoj. Zo zástupcov spoločností, ktorí s návratom do kancelárií nepočítajú, až 45 % pracuje na regulácii kombinácie tradičnej práce v kancelárii a práce z domu, aby z tohto „nového normálu“ vyťažili čo najviac. O takzvanej budúcnosti práce sa rozpráva už dlhšie a kvôli, alebo možno vďaka pandémii sme pred jej bránami.

Namiesto normálu hybridná práca

Deloitte vidí budúcnosť práce v hybridnom prístupe. Na základe prieskumu sme zistili, že efektivita a produktivita práce je rozdielna pre určité typy úloh podľa pracovného prostredia. Niekedy sú zamestnanci produktívnejší v kancelárii, inokedy naopak na home office, t. j. pri práci z domu. Navyše, správa Deloitte „Trendy v oblasti ľudských zdrojov za rok 2021“ naznačuje, že sila tímov pochádza z ich schopnosti spájať ľudí a zo schopnosti vyťažiť z každého člena tímu to najlepšie. Takže to, či zamestnanec pracuje v kancelárii alebo z domu, je potrebné usmerňovať, nie však na základe individuálnych preferencií, ale na základe potrieb daného tímu. Neexistuje teda jedno univerzálne riešenie. Budúcnosťou je hybridná práca nastavená a navrhnutá podľa potrieb konkrétnej spoločnosti, konkrétneho tímu.

Nejde len o nový dizajn práce

Pri komplexnom pohľade na túto novú situáciu sa otvára viacero otázok. Ich presah pri navrhovaní hybridného nastavenia práce je širší než špecifické potreby tímov či firemnej kultúry. Je nevyhnutné premietnuť tieto zmeny aj do legislatívnych úprav, ktoré sa môžu dotknúť pracovných zmlúv, ako aj pracovnoprávnej dokumentácie. Vzhľadom na novelu Zákonníka práce je tiež potrebné prispôsobiť nastavenia odmeňovania a náhrad spojených s prácou z domu, ktoré prinášajú rôzne riziká najmä v daňovej oblasti. Pri budúcom nastavení práce budú dôležité aj oblasti digitálneho zabezpečenia, zdravia zamestnancov a vhodného pracovného prostredia. Mal by zamestnávateľ zabezpečovať kancelárske potreby ako stôl, stoličku či monitor?

Podrobnejší pohľad na problematiku prináša ďalšie otázky. Správne nastavenie však zabezpečí spokojnosť zamestnancov, stabilnú produktivitu a kontinuálne napredovanie firmy. Odhalí tiež možnosti, ako a kde ušetriť náklady. Včasným doladením digitálnej bezpečnosti a využitím právneho a daňového poradenstva sa môžete vyhnúť nejasnostiam, ako aj otázkam zo strany kontrolných úradov.

Riešenie si vyžaduje komplexnú analýzu Vašej firemnej kultúry, možností, aktuálnej situácie a personalizované nastavenie, ktoré spĺňa Vaše potreby.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 21:40