Spoločnosti na Slovensku začínajú investovať do kryptomienShutterstock
StoryEditor

Spoločnosti na Slovensku začínajú investovať do kryptomien

28.04.2021, 00:00
Tradiční finanční analytici z bankového sektora pred pár rokmi predpovedali kryptomenám koniec. Tie však teraz dosahujú nové maximá a jeden Bitcoin sa momentálne predáva za 45.000 €, čo je medziročný nárast o 850 %. Za 5 rokov cena Bitcoinu vyletela z 371 € až na dnešných takmer 45.000 €, pričom Bitcoin bol stratový len počas dvoch rokov z desiatich a to vždy po prudkom náraste. Trh sa stále zlepšuje, volatilita klesá a z kryptomien sa stáva bežný investičný nástroj.

Nejedná sa pritom o krátkodobé cenové špekulácie, ale o dlhodobé uloženie majetku v novom finančnom systéme, ktorý nepotrebuje centrálne riadenie. Veľa firiem si uvedomuje, že súčasná situácia na klasických finančných trhoch je neúnosná a dlhšie obdobie vyššej inflácie je zrejme pred dverami. Naproti tomu kryptomeny ukazujú, že ich trend je dlhodobo rastový a s rastúcim trhovým podielom na platbách či ukladaní hodnoty môže ich hodnota naďalej stúpať.

Spoločnosti pokračujú v nakupovaní Bitcoinu

Dnes nenakupujú kryptomeny už len retailoví investori, ale aj veľké spoločnosti. Oproti novembru 2020 došlo k rastu množstva Bitcoinov držaných inštitúciami o viac než 435.000 BTC.

Podľa webu bitcointreasuries.org vlastnia inštitucionálni investori aktuálne viac než 1,22 milióna BTC, čo predstavuje až 6,56 % aktuálnej a 5,82 % maximálnej možnej ponuky. Medzi najväčších inštitucionálnych investorov súčasnosti môžeme zaradiť spoločnosti Tesla, Grayscale, MicroStrategy či Coinshares.

Spoločnosť Grayscale, ktorá aktuálne disponuje s viac než 615.000 BTC, zverejnila svoj „Digital asset investment report“ za Q4 roku 2020 a zároveň súhrnný report za celý rok 2020. Zatiaľ čo na začiatku roku 2020 dosahovali aktíva pod správou tejto spoločnosti hodnotu 2 miliardy amerických dolárov, na konci roku 2020 to bolo až 20,2 miliardy dolárov, čo predstavuje viac než 10-násobný medziročný nárast.

Prečo spoločnosti nakupujú kryptomeny?

Veľké firmy nezvyknú konvertovať do kryptomien celé svoje hotovostné rezervy (s výnimkou MicroStrategy, ktorá išla all-in), ale obvykle okolo 10 - 15 %. Tým výrazne limitujú riziká a zároveň môžu ťažiť z asymetrického rozloženia rizika a možného zisku, ktorý je stále niekoľkonásobný. Finálnym cieľom nie je kryptomeny odpredať, ale dlhodobo v nich držať hodnotu. Spoločnosti na Slovensku začínajú investovať do kryptomien Spoločnosti na Slovensku začínajú investovať do kryptomien Fumbi Keďže kryptomeny je možné odosielať kamkoľvek na svete rádovo v sekundách a lacnejšie než sú medzinárodné platby v bankách, ich odpredaj naspäť do “fiat” peňazí nedáva praktický zmysel. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že cenový nárast kryptomien prejde určitým bodom, v ktorom už budú ceny pomerne stabilné alebo budú pomaly narastať.

Ak si firma odloží do kryptomien 10 - 15 % svojich rezerv s dlhodobým zámerom, riziko volatility je nízke a možnosť zhodnotenia veľmi vysoká. Tzv. sharpe ratio (očakávaný výnos očistený o cenovú volatilitu) je u Bitcoinu i Etherea ďaleko vyššie ako je to u tradičných aktív. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo firmy jedna po druhej vstupujú na trh kryptomien a doslova súťažia v akumulácii.

Slovenské spoločnosti majú záujem o kryptomeny

Trend nakupovania kryptomien spoločnosťami je už aj na Slovensku. Stále viac firiem hľadá  odborníkov, ktorí vedia pomôcť s investovaním do kryptomien.

Dopyt zo strany slovenských firiem bol taký veľký, že sme firemné účty museli zaradiť do vývoja ako najvyššiu prioritu. Firemné účty majú svoje špecifiká, najmä silnejšie kontroly v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí, ale po autorizovaní firemného účtu už nič nestojí v ceste nákupu Bitcoinu či Etherea. Fumbi ponúka rýchly a jednoduchý nákup a najvyššie možné zabezpečenie pomocou technológie Vault od firmy Ledger.” Juraj Forgács, CEO

Fumbi je jedna z mála slovenských spoločností, ktorá vie poskytnúť komplexné riešenie spoločnostiam, ktoré chcú investovať do kryptomien. Fumbi vznikla v roku 2019 primárne pre retailových klientov a za dva roky stihla prilákať len na slovenskom a českom trhu takmer 50.000 klientov. V súčasnosti sa Fumbi otvára aj pre biznis zákazníkov.

Kryptomeny a investičné riziko

Za hlavné ekonomické riziká kryptomien sa dlhodobo považovali možné slabiny softvéru a politické riziká vyplývajúce z predpokladanej snahy štátov kryptomeny zakazovať. V súčasnosti už sú tieto riziká výrazne obmedzené. Čo sa týka legislatívnych rizík, navrhovaná regulácia Európskej komisie stavia kryptomeny do jasného a bezpečného právneho rámca a podobný vývoj vidíme aj v USA a ďalších demokratických krajinách.

Technickú bezpečnosť obstaráva ťažobný priemysel, ktorý je už tak rozsiahly, že podporuje ukladanie veľmi veľkého kapitálu bez rizika úspešného útoku. Hlavným rizikom pre firemné investovanie zostáva preto bezpečné ukladanie zakúpených aktív.

Prečo je Fumbi vhodný partner pre investovanie do kryptomien?

Spoločnostiam by nemalo stačiť ukladanie kryptomien na jednoduchých hardvérových peňaženkách. Ak chcú svoje kryptomeny uložiť bezpečne, mali by rozmýšlať nad komplexnejším riešením s robustným autorizačným tokom a mnoho-vrstvovým zabezpečením. Takéto riešenie na Slovensku poskytuje práve spoločnosť Fumbi. V prípade záujmu vie Fumbi ponúknuť aj úschovu a správu inde zakúpených kryptomien a pomoc v účtovnej a technickej oblasti. S dôveryhodným partnerom je investovanie do kryptomien aj pre firmy jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

 

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 23:11