Investícia do dobrého mena je najlepšiaElit-Byt Development
StoryEditor

Dobrá povesť je pre firmy kľúčová

03.05.2021, 00:00
Bolo smutné pozerať sa na pekné historické stavby v Košiciach, ako chátrajú a nikto sa o ne patrične nestará, hovorí Roman Frych, konateľ spoločnosti ELIT-BYT DEVELOPMENT.

Koronavírus ovplyvnil aj situáciu na realitnom trhu. Je podľa Vás stále výhodné investovať do nehnuteľností?

Nehnuteľnosti sú už stáročia stabilným objektom investícií v čase nestability, a tak je tomu podľa mňa aj teraz. Aktuálna situácia na realitnom trhu je veľmi dobrá  vďaka  dopytu ľudí po nehnuteľnostiach  a nízkym úverovým sadzbám. Keď sa pozrieme napríklad na byty v centre Košíc – pri dlhodobom prenájme zabezpečia majiteľovi ročný príjem od štyroch do šiestich percent sumy investície. Pri krátkodobom prenájme je to od siedmich do 15 percent. Byty v centre mesta sú totiž vždy zaujímavou investíciou. Je po nich dopyt a ich cena neustále rastie. Len za posledné roky vzrástla približne o desať až 30 percent ročne.

Aká je Vaša firemná filozofia?

Naša spoločnosť pracuje na východoslovenskom trhu, najmä v Košiciach a Prešove. Už od začiatku nášho pôsobenia dbáme na kvalitu stavieb. Vždy  hľadáme tých najlepších architektov, dizajnérov a  kvalitnejšie materiály. Snažíme sa, aby naše stavby boli ekologické, využívame zdroje solárnej energie a dbáme aj na zeleň  v okolí našich projektov. Tieto veci na jednej strane zvyšujú naše náklady a znižujú nás zisk, ale vďaka nim máme spokojných klientov, ktorí nás odporúčajú známym. Presne toto by som poradil aj iným investorom. Investícia do dobrého mena je najlepšia Investícia do dobrého mena je najlepšia Elit-Byt Development Vždy je potrebné dbať na kvalitu a spokojnosť klientov. V krátkodobom horizonte možno aj na úkor zisku. Ale do budúcnosti je investícia do dobrého mena najlepšia stratégia. Príkladom našej firemnej filozofie je náš aktuálny projekt. Na Tostov palác sme spustili predpredaj v čase najväčšej koronakrízy a počas jedného mesiaca sme predali až 70 percent bytov.

Tostov palác je historická budova. Prečo ste sa rozhodli kúpiť ju a pustiť sa do rekonštrukcie?

Bolo smutné pozerať sa na pekné historické stavby v Košiciach ako chátrajú a nikto sa o ne patrične nestará. Jednou z takých stavieb bol aj Tostov palác, roky som evidoval, že je na predaj. Táto krásna secesná stavba má veľmi zaujala, ale nemal som odvahu sa pustiť do tak náročného projektu. V tomto čase sme pracovali iba na novostavbách, ale myšlienka na rekonštrukciu ma neopustila. Po dvoch rokoch rozmýšľania som sa rozhodol, že idem do toho. Bral som to ako osobnú výzvu a zároveň som chcel Košičanom vrátiť kus histórie.

A akými problémami ste sa pri tomto projekte museli popasovať ?

Rekonštrukcia historických budov a reštaurátorské práce sú veľmi zložitým a finančne náročným procesom. Celý ho realizujeme z vlastných finančných zdrojov, bez podpory štátu. Najväčším problémom bola byrokracia pri vybavovaní povolení. Celé to trvalo približne 3 roky. Čo sa týka pamiatkového úradu, niektorí úradníci sú snaživí a svoju prácu berú profesionálne, no iní naťahujú všetky procesy a termíny. To, čo by mohlo byť spracované za mesiac, trvá aj  pol roka. Investícia do dobrého mena je najlepšia Investícia do dobrého mena je najlepšia Elit-Byt Development

Tostov palác vznikol ako honosný bytový dom na začiatku 20. storočia.

Mohli by ste nám opísať samotnú nehnuteľnosť?

Táto budova palácového typu vznikla ako honosný bytový dom na začiatku 20. storočia. Je to jedna z unikátnych secesných stavieb v Košiciach a autorom projektu stavby bol budapeštiansky architekt Denes Gyorgyi. Po rekonštrukcii chcem budove vrátiť jej historickú funkciu, čiže v nej budú luxusné byty. Obyvatelia Košíc tak budú môcť bývať v paláci. Pri projekte Zbrojničná sa osvedčil interiérový dizajn, ktorý majitelia bytov dostali od nás ako darček. V tomto sme sa rozhodli pokračovať aj pri projekte Tostov palác.

Aké sú plány Vašej spoločnosti do budúcnosti, akým projektom sa chcete venovať?

Podľa môjho názoru je veľkým problémom fakt, že mladí, vzdelaní a aktívni ľudia odchádzajú do zahraničia, pretože sa nevedia doma uplatniť. Chcel by som im vytvoriť také podmienky, ktoré podporia zostať vo svojom rodisku. Mojím snom je vybudovať v Košiciach sídlisko s novým eko-systémom. Ten by sa skladal z troch častí. Prvá by bola vedecká časť, v ktorej by bola možnosť rekvalifikácie mladých ľudí na konkrétne vysokotechnologické odbory pre firmy, ktoré by sídlili v okolí.

Investícia do dobrého mena je najlepšia Investícia do dobrého mena je najlepšia Elit-Byt Development Druhá časť bude budovanie administratívnej časti pre zamestnávateľov v nových technológiách slovenských a zahraničných firmách. Východ Slovenska má práve v tomto veľké pozitívum – má mnoho vysokoškolsky vzdelaných ľudí, vďaka univerzitám, konkurenčným mzdám, cenám prenájmov a  predaju nehnuteľností.  Tretia časť by sa skladala z bytov na predaj a prenájom. V tom je filozofia vytvorenia nového eko-systému. Vytvorenie inteligentného mestečka, ktoré je energetický efektívne, šetrí zdroje, produkuje minimum emisií a poskytuje svojim obyvateľom najvyššiu kvalitu života. Nie je to nič iné ako využitie technológií na to, aby sa život v meste zlepšil a zjednodušil.

Nehnuteľnosti sú už stáročia stabilným objektom investícií v čase nestability. Roman Frych, konateľ spoločnosti ELIT-BYT DEVELOPMENT

Na realizáciu tohto veľkého projektu mám aj investorov, ktorí by do neho išli. Veľkou prekážkou však je byrokratický systém. Z mojej skúsenosti sa projektová dokumentácia schvaľuje do stavu stavebného povolenia iba pri výstavbe jedného bežného objektu tri až štyri roky. Podľa zákonných lehôt by to mal byť rok, maximálne rok aj pól. Predpokladám však, že takýto veľký projekt so zmenou účelu užívania pozemkov by mohli schvaľovať aj 10 rokov. A s tým nebude súhlasiť žiaden investor. Kým sa situácia na Slovensku nezmení, tento veľkolepý projekt zostane iba mojím snom.

Posledné byty v Tostovom paláci v predaji !

Záujemcovia sa môžu obrátiť na predajné miesto v Košiciach na Zbrojničnej 10-A.

Viac informácii: www.tostovpalac.sk

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 17:12