Podnikateľský úver: Čo ním môžete financovať a ako ho získať?bigstockphoto.com
StoryEditor

Podnikateľský úver: Čo ním môžete financovať a ako ho získať?

03.05.2021, 00:00
Podnikateľský úver je jednou z možností, ako môžete financovať štart podnikania alebo jeho rozšírenie. Požiadať oň môžu začínajúci aj skúsení podnikatelia. Suma, akú vám banka požičia, závisí od toho, v akom odvetví podnikáte.

Ak nemáte dostatok vlastných financií a od blízkych si požičiavať nechcete, aby ste nenaštrbili rodinné vzťahy, takýto úver je tou najlepšou voľbou. Zistite, aké typy podnikateľských úverov existujú a ako ich môžete získať.

Aké druhy podnikateľských úverov existujú a čo nimi môžete financovať?

Existuje viacero druhov podnikateľských úverov. Niektoré sú poskytované na konkrétne účely, iné môžete získať aj bez udania zámeru, takže je len na vás, ako s peniazmi naložíte. Pôžičkou môžete financovať napríklad prevádzku, v ktorej chcete vykonávať podnikateľskú činnosť, nákup potrebného tovaru či materiálu, alebo ju využiť pri prechodnom nedostatku financií. Napríklad v prípade, že vám nejaká firma nezaplatila za vami poskytnuté služby, no vy potrebujete zabezpečiť výplatu pre svojich zamestnancov.

V banke však môžete požiadať aj o pôžičku, ktorá má slúžiť na investovanie. To znamená, že sa dá využiť napríklad na kúpu nejakého hmotného alebo nehmotného majetku alebo na stavbu či rekonštrukciu. Takisto si ňou môžete pomôcť pri expanzii na zahraničný trh. Existujú aj tzv. development úvery, ktoré sú určené výhradne na stavbu administratívnych či polyfunkčných budov alebo nákupných centier.

Okrem účelu sa podnikateľské úvery líšia aj dobou splatnosti. Tá môže byť nasledovná:

  • splatnosť do jedného roka (krátkodobé úvery),
  • splatnosť od štyroch do piatich rokov (strednodobé úvery),
  • splatnosť nad päť rokov (dlhodobé úvery).

Podnikateľský úver Podnikateľský úver bigstockphoto.com

Ako môžete získať podnikateľský úver?

Ak sa chystáte požiadať o podnikateľský úver a ešte len začínate s podnikateľskou činnosťou, budete to mať o niečo ťažšie ako niekto, kto už pôsobí na trhu niekoľko rokov. Avšak v dnešnej dobe už banky poskytujú aj špeciálne úvery práve pre začínajúcich podnikateľov.

Aby ste o pôžičku na štart podnikania mohli požiadať, musíte mať vypracovaný podnikateľský zámer (aby banka vyhodnotila, či má podnikanie potenciál a je bezpečné doň „investovať“) a takisto finančný plán.

Pri iných typoch podnikateľských úverov sa banka pozerá najmä na históriu firmy. Pamätajte si, že hoci už podnikáte dlhé roky, neznamená to, že úver automaticky dostanete. Ak banka objaví nejaké nezrovnalosti v dokumentácii či pri plnení záväzkov, žiadosť vám zamietne.

Banky vyžadujú kladnú históriu spoločnosti, čo znamená, že za určité časové obdobie musí byť firma v zisku. Získanie podnikateľskej pôžičky nie je vôbec jednoduché, vyžaduje si veľa administratívnej práce a najmä trpezlivosti.

Na čo pred žiadosťou o podnikateľský úver myslieť?

V prvom rade si treba v banke, v ktorej chcete o úver požiadať, zistiť všetky potrebné informácie. Informujte sa o podmienkach získania, možnostiach zabezpečenia úveru, o výške úrokov, no napríklad aj o poplatkoch pri predčasnom splatení.

Takisto poriadne zvážte, na čo chcete peniaze využiť a koľko rokov ste ochotní pôžičku splácať. Netreba zabúdať na to, že je to popri iných výdavkoch v podnikaní ďalšia finančná záťaž. Zoberte preto do úvahy všetky pre a proti, prípadne sa poraďte s blízkou osobou či kolegom, ktorý si takýto úver vzal, a doprajte si dostatok času na finálne rozhodnutie.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 19:51