StoryEditor

Oslávme spolu Deň Európy

08.05.2021, 00:00
9. mája si pripomíname symbolické narodeniny Európskej únie – DEŇ EURÓPY. Aké výhody sme získali od vstupu do EÚ v roku 2004? Čo ovplyvňovalo dianie EÚ v roku 2020? Čo ovplyvňovalo dianie v EÚ v roku 2020? A ako môžeme vyjadriť svoj názor v unikátnej Konferencii o budúcnosti Európy?

Ako to všetko začalo?

Francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman predstavil 9. mája 1950 návrh na vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele, ktoré by dohliadalo hlavne na výrobcov týchto strategických surovín a prispelo tým k zabezpečeniu mieru v Európe. V tom čase sa kontinent spamätával zo zničujúcich následkov dvoch svetových vojen a oceľ bola hlavnou surovinou pre zbrojársky priemysel. Krajiny, na ktoré sa Schuman vo svojom návrhu obracal (Francúzsko a Nemecko), sa takmer zničili v strašnom konflikte, ktorý po sebe zanechal pocit materiálnej a morálnej skazy. Tento návrh, známy ako Schumanova deklarácia, je považovaný za začiatok budovania Európskej únie. Pôvodnými zakladajúcimi členmi EÚ boli Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Luxembursko a Holandsko. Prvé rozšírenie nastalo v roku 1973, pridali sa Dánsko, Írsko a Spojené kráľovstvo.

Deň Európy Deň Európy Európska komisia Hlavným cieľom zakladateľov EÚ bola mierová, jednotná a prosperujúca Európa. Sám Schuman by bol prekvapený, ako ďaleko boli schopné európske krajiny dotiahnuť jeho myšlienku. Európska únia je celok s takmer 450 miliónmi obyvateľov, ktorí majú spoločné práva, slobody a hodnoty. Jedným z najviac oceňovaných  je voľný pohyb osôb, tovarov a služieb. Takzvanú Schengenskú dohodu, ktorá sa postarala o Európu bez hraníc, podpísalo päť z vtedajších desiatich členských štátov v roku 1985, boli nimi Belgicko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko a Holandsko. Spolupráca sa začala ako iniciatíva medzi vládami týchto štátov, no dnes je už súčasťou práva a pravidiel EÚ. V súčasnosti tvorí schengenský priestor 26 krajín a vďaka nemu sa môžeme slobodne rozhodnúť, kde v Európe chceme žiť, podnikať či študovať, pričom sa to dá jednoducho zrealizovať.

Deň Európy Deň Európy Európska komisia

Slovensko – 17 rokov členom EÚ

Slovensko sa pridalo medzi krajiny EÚ v roku 2004 po historicky prvom platnom referende, ktorého sa zúčastnilo 52,15 %, z ktorých 92,46 % hlasovalo za.  V tomto roku spolu s nami do Spoločenstva vstúpilo ďalších deväť krajín. EÚ sa naposledy rozširovala v roku 2013, keď sa jej 28. členom stalo Chorvátsko, no koncom minulého roku – po odchode Veľkej Británie - sa počet členských krajín ustálil na čísle 27. Súčasťou Schengenu sme sa stali 21. decembra 2007. Týmto dňom sa úsek štátnej hranice Slovenska s Ukrajinou stal vonkajšou pozemnou hranicou Európskej únie. Na základe dohovoru sú kontroly na vonkajších hraniciach Schengenu posilnené a sú vytvorené presné postupy vydávania jednotných víz, vytvorený Schengenský informačný systém a zlepšené opatrenia proti obchodovaniu s drogami.

Deň Európy Deň Európy Európska komisia

10 a oveľa viac výhod nášho členstva v EÚ

Na prácu nemusíme vybavovať povolenia

Na prácu v akejkoľvek krajine EÚ nemusíme vybavovať povolenia a máme nárok na rovnakú pomoc zo strany úradov ako štátni príslušníci danej krajiny. Rovnako máme v zahraničí nárok na kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

EÚ chráni naše spotrebiteľské práva

EÚ dbá na to, aby mali všetci spotrebitelia rovnaké práva pri nákupe tovarov a služieb v akejkoľvek členskej krajine. Okrem toho EÚ prichádza s normami, vďaka ktorým máme bezpečnejšie potraviny, hračky, elektrospotrebiče, kozmetiku, lieky a ďalší tovar.

Viac sa staráme o životné prostredie

Environmentálne normy EÚ patria medzi najprísnejšie na svete – pomáhajú ochraňovať prírodu, ekologizovať hospodárstvo a zabezpečovať zdravie a kvalitu života ľudí. Jedným z krokov je zníženie emisií v doprave vďaka snahe zvýšiť používanie elektromobilov. Udržateľnosť hospodárstva a uhlíkovú neutralitu zabezpečí Európska zelená dohoda.

Deň Európy Deň Európy Európska komisia

Zlepšujeme okolie vďaka fondom EÚ

EÚ finančne podporuje projekty z rôznych oblastí, akými je rozvoj regiónov a miest, zamestnanosť a sociálne začlenenie, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka či humanitárna pomoc. Len za prvých desať rokov Slovensko z eurofondov získalo vyše 13 miliárd eur, za ktoré sa vybudovali cesty, zrekonštruovali námestia či školy a zrealizovalo množstvo ďalších projektov.

Projekty podporené z eurofondov: https://www.dobrefondy.eu/

Máme stabilnú menu

Od roku 2009 používame aj na Slovensku jednotnú a stabilnú menu euro, vďaka čomu nemusíme pri cestách do zahraničia chodiť do zmenárne a spoločnosti môžu jednoduchšie obchodovať.

Deň Európy Deň Európy Európska komisia

Jednoduchšie sa nám cestuje

Ak sme pred rokmi chceli cestovať napríklad do Fínska, potrebovali sme cestovný pas a museli sme si vybaviť aj víza. Dnes sa pri cestovaní z jedného štátu schengenského priestoru do druhého nemusíme na hraniciach preukazovať ani občianskym preukazom, ani pasom. Bez kontroly sa dostaneme až do 26 krajín (vrátane Slovenska).

Neplatíme roamingové poplatky

Okrem toho, že sa môžeme na dovolenku v Európe dostať pohodlne a bez kontrol, od júna 2017 môžeme v rámci EÚ aj telefonovať či používať internet bez roamingových poplatkov.

Deň Európy Deň Európy Európska komisia

Štúdium na zahraničnej univerzite s grantom

Študenti sa môžu zúčastniť na výmenno-študijnom pobyte alebo absolvovať stáž v podniku v zahraničí prostredníctvom programu Erasmus+. Vďaka tomu nemusia platiť registračné poplatky ani školné, štúdium sa počíta ako súčasť akademického štúdia na domovskej univerzite. Zároveň dostanú grant EÚ na pokrytie životných nákladov a cestovného. EÚ umožňuje svojim občanom aj trvalo študovať na ľubovoľnej univerzite v ktoromkoľvek štáte za rovnakých podmienok ako jeho štátni príslušníci.

Zdravotnú starostlivosť môžeme hľadať aj v zahraničí

Uplynulý rok bola pre celý svet ťažkou skúškou pandémia COVID-19. Napriek tomu, že Európska únia má v oblasti verejného zdravia len koordinačné právomoci, využila všetky dostupné nástroje na podporu členských krajín a prispela k ich mobilizácii. Prijala viac ako 1 350 opatrení vrátane takmer 400 rozhodnutí o štátnej pomoci, ktoré európskym podnikom poskytli záchranné lano.

Zabezpečuje nám prístup k bezpečným a účinným vakcínam proti COVID-19

Európska komisia doteraz zabezpečila pre členské štáty až 2,6 miliardy dávok vakcín proti COVID-19 a predbežne vedie rokovania o nákupe ďalších. Dodávky očkovacích látok do krajín EÚ sa neustále zvyšujú a zrýchľuje sa aj tempo očkovania. Komisia spolupracuje aj s priemyselným odvetvím na zvýšení kapacity na výrobu vakcín. Zároveň sa zaoberá riešením nových mutácií vírusu s cieľom čo najrýchlejšie vyvinúť a vo veľkom vyrobiť účinné vakcíny proti týmto mutáciám.

Deň Európy Deň Európy Európska komisia

Viac info o Európskej únii môžete nájsť na Facebooku alebo na stránke www.europa.sk

Viac o svojich právach sa môžete dozvedieť na tejto stránke:  https://europa.eu/youreurope/citizens/index_sk.htm

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 09:10