Efektívny a spokojný zamestnanec: Toto ho udrží na miesteShutterstock
StoryEditor

Efektívny a spokojný zamestnanec: Toto ho udrží na mieste

14.06.2021, 00:00
Tvárou v tvár neustále rastúcej konkurencii na trhoch s tovarom a službami, ako aj v oblasti zamestnanosti si väčšina riaditeľov firiem na rôznych úrovniach kladie otázku zlepšenia efektívnosti svojich zamestnancov. Schopnosť urobiť viac a dosiahnuť maximálny počet stanovených cieľov bez poškodenia zdravia a osobného času je predsa príležitosťou na zabezpečenie stabilného rastu a rozvoja nielen vašej spoločnosti, ale aj samotných zamestnancov.

Ako na to?

Spôsobov a postupov je samozrejme viac. Na zvýšenie efektívnosti pracovného tímu, ktorý bude fungovať ako ten najlepší motor výkonného stroja, je dôležité jeho správne riadenie, rozvoj komunikačných schopností a samoorganizácie.

Bez toho, aby ste sa uchýlili k službám drahých obchodných konzultantov a koučov však môžete úroveň efektivity zamestnancov a možno aj svoju výrazne vylepšiť pomocou nasledujúcich tipov.

Správny odpočinok

Nie je nič prekvapivé, že po dvojdňovom víkende prídu zamestnanci do práce unavení a plní očakávaní, že do piatka to nejako zvládnu. Podľa prieskumov je až pätina Slovákov v práci unavená a nespokojná už v prvý pracovný deň.

Dôvodom však nemusí byť len nechuť ku konkrétnemu typu a charakteru práce alebo malá odmena za výkon. Veľmi často je negatívne pôsobiacim faktorom nesprávny a nedostatočný odpočinok. Nahlásiť si pár dni voľna ešte neznamená, že viete odpočívať správne.

Plný a správny odpočinok je pre každého človeka nevyhnutný a užitočný, pretože moderné uponáhľané tempo života, neustále emočné a fyzické napätie môžu viesť k rôznym zdravotným problémom. Ako si správne usporiadať voľný čas na zmiernenie únavy po pracovnom dni?

Základom je výber prostredia, v ktorom budete schopní bez problémov relaxovať s celou svojou rodinou alebo blízkymi. Preto si vyberte luxusnú dovolenku tak, aby vám vyhovovala po všetkých smeroch.

Záleží od charakteru práce

Je dokázané a logické, že únavu je možné odstrániť zmenou druhu činnosti. To znamená, že po pracovnom dni a príchode domov bude vhodné venovať sa niečomu úplne inému. Miera odpočinku  a vyššej efektivity zamestnancov teda závisí aj od charakteru práce. Preto ich treba motivovať a podporovať rovnako vhodným typom relaxu.

Intelektuálna práca znamená, že pri práci prevažne používate rozum a myseľ a riešite zložité problémy. Takíto ľudia by preto mali mať cez víkendy a dovolenku kategoricky zakázané sedieť doma pred televízorom alebo ležať na posteli. Naopak, potrebujú veľmi veľa fyzickej aktivity v podobe cestovania, outdoorových aktivít alebo rekreácie v prírode.

Fyzická práca prispieva naopak k únave svalov a tela. Ak sa preto v práci venujete hlavne fyzickým aktivitám, potom je lepšie doma robiť len veci, ktoré si vyžadujú minimálny fyzický stres, čo samozrejme vôbec neznamená, že by ste mali obmedziť pohyblivosť a zabudnúť na aktívny odpočinok. Niekomu v tom môžu pomôcť pukačky. Pre efektívnu regeneráciu sú veľmi prospešné prechádzky do prírody. Prechádzky v parku alebo v lese zaisťujú ľuďom pobyt na čerstvom vzduchu, ktorý obohatí hemoglobín v krvi kyslíkom a zabezpečí úplné zotavenie tela počas spánku.

Monitorovanie a stanovenie presných termínov

Ak chcete nielen vďaka rýchlej medzinárodnej preprave, ale aj šikovným zamestnancom dodať objednávku klientovi včas, mali by ste byť schopní sledovať a obmedziť, koľko času strávia úlohami a odpočinkom v práci. K tomu môžete použiť ktorúkoľvek z aplikácií na sledovanie aktivít a určiť tak, aké úlohy sa vo všeobecnosti vykonávajú počas dňa. Pomôže vám to zbaviť sa nepotrebných vecí a vytvoriť optimálny časový rámec na riešenie problému, ako aj znížiť náklady na palivo.

Kultúra a bezpečné prostredie

Ak ste pokryli kontrolu všetkých zamestnancov, treba prejsť na ďalšiu úroveň, ktorou je prostredie vhodné na prácu. Veľmi dávno bolo zistené, že hlavnou podmienkou prechodu podniku na vyšší výkon a produktivitu, je vytvorenie vhodnej kultúry a organizácie bezpečnej práce. Ukázalo sa, že zosúladenie kultúry a organizácie práce s technologickým poriadkom zabezpečí udržateľnú efektívnosť a bezpečnosť podniku.

Aby ste preto nemali v tomto smere žiadne rezervy a predchádzali pracovným úrazom a komplikáciám vo firme, oplatí sa využiť odbornú poradenskú službu v oblasti ochrany a podpory zdravia pri práci – PZS.

Ak si teda chcete užívať výhody ekonomického blahobytu a konkurencieschopnosti, všetky naše odporúčania vám v tom určite pomôžu. Tak sa o tom presvedčte a skúste ich implementovať do vašej podnikovej stratégie.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 10:14