StoryEditor

Čo majú spoločné Paríž a Bratislava

14.01.2015, 12:21

Alebo inak. Čo poradíte turistovi, ktorý je prvýkrát na Slovensku a chce spoznať Bratislavu? Skúste vymenovať aspoň päť zhliadnutiahodných miest v našom hlavnom meste.  Nemuseli by sme sa pýtať ani 100 Slovákov, aby sme mohli povedať, že do top5 by sa určite dostal Bratislavský hrad. Hneď za ním bude Staré mesto so svojimi historickými krásami a pamiatkami a možno aj galéria moderného umenia Danubiana, ku ktorej sa dá prísť autom, alebo priplávať loďou z prístavu. A určite v tomto zozname nebude chýbať vyhliadková veža UFO. Ozaj, vedeli ste, že v roku 2001 bola vyhlásená za stavbu storočia na Slovensku?

Veža je dobre dostupná z centra pešo, ale ani s parkovaním priamo pod vežou nie je problém, nakoľko reštaurácia disponuje vlastným parkoviskom. Open air vyhliadka je vo výške 95 m nad piliermi 7. najdlhšieho vysutého mosta na svete. Práve jedinečnosť tejto ikony mesta dovolila, aby sa mohla stať členom Svetovej federácie výhliadkových veží (World Federation of Great Towers). Ocitla sa tým v elitnej spoločnosti 47 stavieb z 20 krajín, medzi ktorými sú také stavby ako Burj Khalifa v Dubaji, Empire state building v NYC, alebo už v názve spomínaný Paríž a jeho Eiffelova veža.

Federácia vznikla s cieľom pomáhať v rozvíjaní lokálnych a medzinárodných propagačných príležitostí pre svojich členov, na podporu networkingu, zdieľania ideí a plodného partnerstva medzi najnavštevovanejšími výhliadkovými vežami na svete. Práve v spolupráci s Federáciou sa organizujú originálne preteky v behu do schodov pod názvom WFGT European Towerrunning Championship. Hlavným organizátorom a promotérom pretekov a súčasne aj riaditeľom Towerrunning World Association je Daniel Čečetka.  V Bratislave sa preteky konali 22.6.2014 a finále celého podujatia bude 24.1.2015 vo viedenskej Donauturm. Stránku federácie so zoznamom všetkých veží a ich technickými špecifikáciami nájdete na stránke http://www.great-towers.com/towers/.

Po dvojročnej rekonštrukcii bola v roku 2005 otvorená zážitková reštaurácia spolu s dvoma špičkovými barmi v modernom minimalistickom dizajne. Po zotmení vytvárajú svetlá Bratislavy spolu s komornou atmosférou interiéru jedno z najromantickejších miest na večeru v širokom okolí. Jedinečná poloha, a to nielen v rámci Bratislavy, pôsobivý interiér a profesionálne služby robia z UFO ideálny priestor na organizovanie stredne veľkých eventov až do 250 hostí. Medzi hosťami reštaurácie boli také známe osobnosti ako Jay Z, Pamela Anderson, Xzibit a mnoho ďalších.

Na Slovensku nie je veľa prevádzok, ktoré by spĺňali kritériá konceptu fine dining. Vďaka špičkovej kuchyni a profesionálnemu servisu sa UFO právom radí medzi TOP reštaurácie u nás. Avšak všimli si ho aj zahraničný sprievodcovia. Tripadvisor reštaurácii udelil Certificate of Excellence 2014. Okrem toho získala aj najprestížnejšie francúzske ocenenie  Gault Millau restaurant.

Kuchyňu má pod pod palcom šikovný a najmä kreatívny šéfkuchár Peter Kiss. Jeho kreativita a cit pre kombináciu chutí je zjavná v každom jedle. Dôraz pritom kladie na čerstvost, sezónnosť a samozrejme aj kvalitu použitých surovín. Samotná ponuka je citlivo zostavená do podoby viacchodových degustačných menu tak, aby jednotlivé chody na seba nadväzovali, navzájom sa dopĺňali a v závere tvorili harmonický celok.

Podstatou originálnej kuchyne Petra Kissa je fusion, ktorého základom sú regionálne suroviny obohatené o ázijské a mediteránske prvky. Samozrejmosťou je, že sommelier automaticky ku každému chodu odporučí vhodné víno z bohatého portfólia od domácich a zahraničných producentov. Celkový zážitok dotvára servis. Aj ten má UFO jeden z najlepších u nás - profesionálne zvládnutý, vyškolený, dobre zorganizovaný a efektívne nastavený. Veď nie každý sa môže hrdiť tým, že člen ich dlhoročného tímu školil zamestnancov i pre prestížny 7 hviezdičkový hotel v Dubaji - Burj Al Arab.

Pôsobivý presklený interiér, zaujímavá ponuka precízne pripravených jedál z najkvalitnejších surovín a profesionálny personál robí z každej návštevy tejto reštaurácie neopakovateľný zážitok, na ktorý nikdy nezabudnete. Exkluzívne menu pripravené šéfkuchárom Petrom Kissom, ktorý pôsobil aj v známej rakúskej reštaurácii Hangar 7, obsahuje špeciality mediteránskej, ázijskej a slovenskej kuchyne.

Rozhodli sme sa vyskúšať kvality reštaurácie aj osobne. V čase nášho príchodu v strede týždňa o 18:30 bola ešte prázdna. O hodinu neskôr však už bola na 90% obsadená. To je jeden z dôvodov, pre ktorý je vhodné miesto si vopred rezervovať. Aj keď rezervácia v takomto type podnikov v zahraničí je, a aj u nás by mal byť, povinná.

Hneď pri vchode sa nás ujala obsluha a usadila nás k stolu. Po konzultácii so šikovným čašníkom sme sa rozhodli pre kalamárovú polievku, shitake huby a morské riasy. Jemnú chuť polievky podčiarkol výraznejší podtón morských rias, ktoré sa spájali v dokonalom celku. Po polievke prišiel rad na hovädzie rebrá pomaly dusené v saké s gratinovaným cheddarom a s miso redukciou. Vďake dobre zvolenej technológii prípravy sa jemné a zároveň štavnaté mäso priam rozplývalo na jazyku. To sú však lej dve jedlá z ponuky, v rámci 7 chodového degustačného DÉGUSTATION de la MAISON. Nájdete v ňom napríklad špeciality ako Srnčí chrbát s glazovanými gaštanmi a lotosovým koreňom, alebo domáce kolienko z prasiatka želírované v silnom vývare nakladanom v jarnej cibuľke a nechýba ani exotika ako napr. krokodíl.

Počas pracovných dní medzi 12:00 a 16:00 hodinou je možné si objednať aj troj alebo štvorchodové menu DÉGUSTATION de DÉJEUNER za výhodnú cenu, vhodné ako business lunch s trvaním do jednej hodiny. (30 – 40 €)

A ešte jedna dôležitá informácia. Hostia, komzumujúci v reštaurácii, dostávaju 100% zľavu na vstupné.

www.redmonkeygroup.com

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 05:14