Ako na lacnejšie bankové produkty? V prvom rade ekologickyProfimedia
StoryEditor

Ako na lacnejšie bankové produkty? V prvom rade ekologicky

03.08.2021, 00:00
Zdá sa, že prístup k ekologickej téme môže mať zásadný vplyv na to, koľko vás bude stáť napríklad hypotéka.

Téma udržateľnosti alebo inak povedané ekologickej a spoločenskej zodpovednosti sa už dávno netýka len spoplatnenia plastových tašiek alebo snáh o recykláciu oblečenia. Stále viac a viac preniká aj do oblastí, kde by sme ju prirodzene nečakali. Jednou z nich je svet financií a podľa všetkého bude tento trend čoraz viac udávať tempo v oblasti cien za bankové produkty a služby.

Banky už dlhé roky prispievajú svojimi aktivitami v oblasti digitalizácie k znižovaniu environmentálnej záťaže. Spomeňte si, koľko strán papiera vám dali do rúk, keď ste si otvorili svoj prvý účet alebo zobrali bezúčelový úver. Dnes sa banky snažia väčšinu bežných byrokratických úkonov presunúť do digitálnej podoby a hľadajú aj ďalšie možnosti, ako môžu šetriť prírodu.

Oblasť bývania má výrazný vplyv na ekológiu

To, ako bývame alebo chceme bývať, má výrazný dopad na to, ako budú raz bývať naše deti. Znamená to, že ak pri výbere nehnuteľnosti uvažujeme ekologicky, môže to mať na nich a ich budúcnosť skutočne pozitívny dopad. Už naozaj nestačí učiť deti, aby zatvárali vodovodný kohútik pri umývaní zubov alebo aby správne separovali. Musíme ich učiť aj to, ako šetrne kúriť, ako rozumne zohrievať vodu alebo ako sa správať v oblasti tvorby a likvidácie odpadu. Ide o komplexný prístup k nášmu žitiu a bývaniu.

Energetická trieda A0

Na Slovensku od januára tohto roka platí, že akákoľvek novo postavená budova musí spadať do energetickej triedy A0. Energetická trieda vo všeobecnosti hovorí o miere hospodárnosti danej budovy, domu alebo bytu. Ukazovateľ tejto hospodárnosti, nazývaný aj primárna energia, zohľadňuje potom typ použitého zdroja tepla a druh paliva, ale aj využitie obnoviteľných zdrojov energie, formu zateplenia, typ okien a podobne.

Energetické triedy sú v rozpätí od A0 až po G, pričom A0 je najlepšie a G najhoršie. Preto, ak aj kupujete starší dom alebo byt, je dobré pýtať sa, do akej energetickej triedy spadá. Energetické certifikáty vydávajú firmy, ktoré majú príslušnú registráciu a sú autorizované vydávať ich.

Výrazne lacnejšie hypotéky pre triedy A0 a A1

To, čo sa stáva čoraz bežnejšou praxou pri veľkých investíciách a obchodoch, stáva sa realitou aj v oblasti súkromných financií. Ide o zvýhodňovanie takých projektov, ktoré majú buď priamy pozitívny dopad na životné prostredie alebo ho nejakým spôsobom šetria. Mnohé banky postupne prinášajú ekologické produkty a nových klientov lákajú na lepšie podmienky aj cestou výhodnejšieho financovania hypoték. Dôležité je, aby výsledkom kúpy, stavby alebo rekonštrukcie bol ekologickejší spôsob bývania.

Napríklad v Tatra banke práve prebieha limitovaná ponuka lacnejších hypoték pre tých, ktorí požiadajú o úver do 11.9.2021 a k žiadosti predložia Energetický certifikát A0 alebo A1. Podmienkou je len to, aby žiadali o úver maximálne do výšky 80 % hodnoty zakladanej nehnuteľnosti určenej bankou. V takom prípade dostanú zvýhodnenú úrokovú sadzbu 0,75 % p.a. pre 3-ročnú fixáciu a tiež znížený poplatok za spracovanie úveru vo výške 99 eur.

Limitovaná ponuka platí pre prvých 2 500 klientov, ktorí automaticky získajú aj ďalšie výhody.

Hypotéka pre modrú planétuTB

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 12:30