StoryEditor

Ondrej, Pavel a Vašek: Traja mladí muži, ktorí bojujú za to, aby vás z práce nebolel chrbát

30.08.2021, 00:00
Spoločnosť Liftor sa zaoberá výrobou drevených polohovacích stolov a ergonomickým vybavením kancelárií, priestorov pre home office, štúdium a voľný čas.

"Na začiatku bol boľavý chrbát jednej kolegyne," hovorí Pavel Petr, konateľ firmy Liftor. "Postupne sa pridávali sťažnosti ďalších kolegov, a aj ja sám som vnímal, že mi dlhodobé sedenie nerobí úplne dobre. Sedel som v práci, v aute a dokonca aj doma. Keď som sa nad tým viac zamyslel, zistil som, že presedíme väčšinu dňa, a to ma ako aktívneho človeka trochu desilo." Liftor

​Všetci traja majitelia firmy - teda Ondřej Jírovec, Pavel Petr i Vašek Ortinský - "vyrástli" v stredne veľkej technologickej firme, kde sa pracuje od rána do večera. Vzhľadom k tomu, že sú sami nadšení športovci, dlhodobé sedenie začali pociťovať aj na vlastnej "koži" - teda skôr na chrbte a kondícií. "Vo firme sme tento problém samozrejme vnímali a snažili sa to riešiť, ale nič, čo by fungovalo dlhodobo, sme nenašli," dodáva Ondřej Jírovec, ďalší z majiteľov firmy Liftor®.

Nápad prišiel na cestách

"Asi by sa dodnes nič nezmenilo, keby sme sa v apríli 2019 nevydali na cestu po východnej Ázii, kde sme okrem iného navštívili aj veľtrh rôznych technologických noviniek. Tam sme prvýkrát zaregistrovali niečo, čo nám hneď na prvý pohľad prišlo ako skvelý nápad," hovorí Vašek Ortinský. Polohovateľný stôl, ktorý bolo možné nastaviť do rôznych výšok a úrovní a prispôsobiť ho svojej práci a činnosti. "Prišlo nám to super, ale zároveň sme zistili, že firiem, ktoré predávajú kancelárske polohovacie stoly, je celkom dosť. Chceli sme tomu nápadu pridať nejakú väčšiu hodnotu, ručnú prácu, ľudskosť a remeslo. Chceli sme mať možnosť vyrobiť sebe a ľuďom okolo nás stôl na mieru, a to taký, na ktorom bude poznať, že za ním stojí človek a nielen stroj," rozpráva Ondřej. Liftor

Technológia v spojení s prírodou a ľudskou prácou

Rozhodli sa teda "vziať technológiu", dovážať elektrické zdvíhacie nohy stola, skombinovať to s tradičným remeslom, ľudskou prácou, drevom a dosky stola vyrábať priamo u nás, v Českej republike. "Nechceli sme sa stať len distribútori cudzieho tovaru, chceli sme dať stolom väčšiu autentickosť, individualitu a to bez vlastného stolárstva nešlo. Nejakú dobu nám trvalo, než sme našli vhodné priestory, kde teraz stoly vyrábame, ale podarilo sa. Na jar roku 2021 sme rozbehli výrobu a otvorili stolárstvo Liftor," hovorí Vašek Ortinský, tretí z tria majiteľov firmy. "Vďaka vlastnej novej dielni máme možnosť vyrobiť zákazníkovi dosku stola do druhého dňa, čo vedľa rozmeru na mieru považujeme za veľkú pridanú hodnotu."

Do firmy aj do domácej kancelárie

Stoly Liftor sú unikátne práve tým, že sa drevená doska stola vyrába na mieru a ručne, nejde teda o masovú veľkovýrobu. "V tejto chvíli ponúkame hneď niekoľko dekorov dreva a tiež rôzne farby zdvíhacích nôh stola. Každý si tak môže vybrať a nechať vyrobiť stôl podľa svojho vkusu a ladenia interiéru," hovorí Pavel Petr. Medzi klientov Liftoru patria individuálni zákazníci, ktorí si stolmi tejto značky vybavujú svoje pracovne, ale aj veľké firmy, ktorým záleží na zdraví svojich zamestnancov. Polohovacie stoly sú obľúbené aj v coworkingových centrách a pracovných huboch, ktorých pribúda aj u nás na Slovensku.

Liftor

Sedenie je novodobé fajčenie

Misiou Liftoru nie je len "predať polohovateľný stôl", ale aj šíriť osvetu v oblasti zdravého prístupu k práci aj celému životu. Preto ponúka (a stále rozširuje) i rad ergonomických pomôcok, ako je aktívne stoličky, balančné podložky alebo polohovateľný držiak na monitor. "Sedíme viac, než je zdravé. Zo sedenia sa stáva novodobé fajčenie a rovnako tak je dlhodobé sedenie škodlivé," upozorňuje Ondřej Jírovec. "Sami na sebe cítime, že keď v rámci pracovnej doby kombinujeme stoj, sed a polosed, pracuje sa nám lepšie a sme oveľa výkonnejší."

"Naším cieľom nie je len ozdravovať samotné kancelárie, ale aj prostredie, kde sa učia deti a kde trávime voľný čas. Už teraz sme preto rozšírili našu ponuku o polohovateľné stoly určené deťom a tiež kutilské stoly s nosnosťou až 230 kg," dodáva na záver Pavel Petr. "Zamerať sa chceme tiež na rozšírenie ponuky dekorov, vyrábať dosky stola z masívu a celkovo rozširovať ponuku vlastných výrobkov, ktoré zapadnú do filozofie Liftoru."

Tak čo, tiež ste si pri čítaní tohto článku postavili?

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 13:55