Hor sa na elektrokolobežku! Zvoliť palivovú alebo nabíjaciu?motokolobežky.eu
StoryEditor

Hor sa na elektrokolobežku! Zvoliť palivovú alebo nabíjaciu?

03.09.2021, 00:00
Moderné kolobežky ovládli Slovensko. Sú praktické, pohodlné, efektívne a vzhľadom na výkon a trvácnosť sa aj finančne oplatia, ušetria vám starosti s prepravou a spríjemnia a ozvláštnia bežný deň. Ktorú si vybrať v čo najlepšom pomere ceny a výkonu, ale aj individuálnych preferencií?

Čo zohľadniť pri kúpe kolobežky

Odborníci na elektrické kolobežky vám odporučia najvhodnejší model pre vás. Vy si len musíte zvážiť, ako a kde ju budete používať a koľko ste ochotní do stroja investovať. Zamestnancovi e-shopu či predajne potom uveďte: hmotnosť jazdca, očakávaný dojazd na jedno nabitie, prevýšenie a povrch trasy, na ktorej plánujete jazdiť a prípadný cenový strop.

Palivové verzus nabíjacie

Hor sa na elektrokolobežku! Zvoliť palivovú alebo nabíjaciu? Hor sa na elektrokolobežku! Zvoliť palivovú alebo nabíjaciu? motokolobežky.eu Aj niektoré moderné kolobežky fungujú na palivový pohon a v porovnaní s batériovými majú obe svoje nesporné výhody, záleží len od vás, ktorá vám sadne viac. Pri výbere prihliadnite na:

CENAmotorové kolobežky sú všeobecne lacnejšie, musíte však prikupovať benzín, k nabíjateľným zasa pripočítať náklady na elektrickú energiu pri dobíjaní.

MANIPULÁCIA – motokolobežky majú vyššiu hmotnosť, na druhej strane sa lepšie energeticky obsluhujú, keďže palivo k nim jednoducho môžete priniesť, zatiaľ čo elektrické musíte priniesť k zdroju vy.

SKLADOVANIE – zariadenia s motorom je zakázané skladovať v obydliach, čo sa týka aj „kočikární, chodieb a pivníc, musíte ich teda „garážovať“, resp. nechať odstavené vonku. Elektrické „prevážadlá“ vo vnútri skladovať môžete – mali by ste ich však nabíjať pod dozorom, kvôli bezpečnosti a zriedkavému riziku vyhorenia.

EKOLÓGIA – environmentálne je jasné, že hudbou budúcnosti sú tie nabíjateľné. Navyše, jazdia potichu, a tak nevyrušujú ani vás a nerobia hluk v prostredí, na rozdiel od spaľovacích – tie však zase pri jazde dávajú o sebe vedieť a zvyšujú tak vašu bezpečnosť.

CELOROČNÉ VYUŽITIE – jazdnosť v rôznych ročných obdobiach závisí skôr od typu dezénu a hrúbky pneumatík, pri elektrických však musíte vziať do úvahy aj rýchlejšie vybíjanie batérie v mraze, a teda kratší dojazd v chladnejšom počasí.

Základné členenie e-kolobežiek

Univerzálne elektrokolobežky

U skúseného predajcu Motokolobezky.eu sú historicky najpredávanejšími tri nosné modely: XE1000, XE1200 a Cruiser 1900. Všetky je možné zakúpiť s rôznymi typmi batérií a ich hlavnou prednosťou je vysoká stabilita jazdy vďaka kvalitnej konštrukcií. Dokonca je možné si ich objednať aj v úprave, ktorá vyhovuje vyhláške Ministerstva dopravy SR o jazde na cestných komunikáciách do 25 km/h. Pre milovníkov rýchlej jazdy je tu zasa novinka Titan 4000 Pro alebo elegantná Puma 1000 Pro, ktorá si skvele poradí aj v lesnom či poľnom teréne.

Mestské elektrokolobežky

V poslednej dobe stúpa obľuba menších a ľahších elektrokolobežiek určených na mestský, teda rovnejší povrch. Tieto modely majú hliníkovú konštrukciu, motory uložené v kolese a Li-Ion batérie. S týmto trendom sa však na trhu objavili aj veľmi lacné a nekvalitné elektrokolobežky, ktoré často neprežijú ani záručnú dobu. Určite by ste preto mali zvoliť certifikovaného a overeného výrobcu, ktorý vám vie poskytnúť servis, ako aj náhradné diely.

V tejto kategórii sa osvedčili najmä modely: najľahší a najmenší model X500 Premium s odnímateľnou batériou, skladný X700 Pro, terénny Rider 800 Pro s odpružením alebo ľahký, no výkonný Smart 1000 Plus.

Chopper elektrokolobežky

Prvé verzie pohodlných „chopper“ kolobežiek, ktoré pripomínajú skôr skútre, vznikli v rozpore s patentom nemeckej firmy Scrooser a uvedomelejšie e-shopy preto ich predaj zastavili, nahrádzajú ich však nové rady. Pre milovníkov výkonu a rýchlosti sú tu modely Futura 3000 Plus alebo Classic 2500, s ktorými zdoláte akýkoľvek kopec a pre väčší dojazd zase napríklad Classic 2500 Plus.

Na čo si dať pozor

Dojazd patrí k hlavným kritériom pri výbere novej kolobežky, avšak množstvo predajcov informácie o ňom preháňa alebo ich kamuflujú, keď ich prepočítavajú na veľmi nízky výkon na úrovni rýchlosti ľudskej chôdze.

Pri výbere sa a tiež orientujte na veľkosť pneumatík, ktorú výrobcovia elektrických kolobežiek udávajú v palcoch - teda 10" pneumatika má prímer približne 25,5 cm (1" = 2,54 cm). Napríklad low-endové mestské kolobežky s mini kolieskami (12,5 - 15 cm) sú použiteľné len v skladových halách alebo na letiskách, kde je absolútne hladký povrch, ale von sa nehodia a bežná vozovka ich na počkanie zničí.

Viac informácií nájdete na motokolobezky.eu.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 07:22