Prerod slovenských miest na smart cities je odteraz ľahšíwww.freepik.com
StoryEditor

Prerod slovenských miest na smart cities je odteraz ľahší

15.09.2021, 00:00
Analytická IoT platforma SAS určená najmä pre menšie a stredne veľké mestá bez vlastných analytických kapacít umožňuje prepojiť pribúdajúce smart systémy a využiť tak potenciál digitalizácie naplno.

Na streche budovy mestského úradu Veľkého Šariša sa už dnes vynímajú fotovoltické panely, ktoré využívajú energiu slnka. Inštalácia dokáže merať vyrobenú elektrinu, energiu spotrebovanú na mieste aj energiu spotrebovanú zo siete.

Využívanie obnoviteľných zdrojov má ekologický rozmer a je užitočné pre optimalizáciu nákladov. Magistrát Veľkého Šariša má však väčšie ambície – do prevádzky a riadenia mesta vnáša v súlade s konceptom smart city čoraz viac smart riešení založených na zbere a analýze dát.

Fotovoltika a iné technológie schopné zbierať dáta, sú preto vo Veľkom Šariši pripojené do IoT platformy pre smart cities od softvérovej a poradenskej spoločnosti SAS. Vďaka nej mesto dokáže nielen sledovať spotrebu energií. Vie tiež analyzovať mnohé kľúčové ukazovatele a predchádzať tak krízovým situáciám, ale taktiež prijímať opatrenia pre zefektívnenie prevádzky mesta a zlepšenie života občanov.

Čo mestá trápi

Projekty smart cities na Slovensku boli v ostatných rokoch postavené prevažne na nadšení či osvietenosti jednotlivcov z magistrátov. Zvyčajne za nimi nestojí ucelená koncepcia a premyslená stratégia, ako chce samospráva dlhodobo zinteligentňovať prevádzku a služby občanom.

Najmä menším a stredne veľkým samosprávam zvyčajne na koncepčnejší rozvoj chýbajú kapacity a know-how, vrátane schopnosti riadiť viacerých dodávateľov, prepojiť postupne pribúdajúce digitálne systémy a analyticky vyhodnocovať dáta, ktoré z nich prichádzajú. Ako totiž pripomína obchodný riaditeľ softvérovej a poradenskej spoločnosti SAS pre verejnú správu Jozef Benčík,  „skutočný prínos neprinášajú samotné dáta, ale až ich analýza a vyhodnocovanie“.

Prínosy platformy SAS

Práve tieto problémy rieši IoT platforma SAS pre smart cities, ktorú používa aj magistrát Veľkého Šariša. Zodpovední pracovníci na jednotlivých úsekoch východoslovenského mestečka so zhruba 6 tisíc obyvateľmi dnes majú vďaka IoT platforme z jedného dashboardu okamžitý prehľad o spotrebách energií všetkých budov a technológií, ktoré mesto vlastní alebo spravuje, čiže napríklad z mestského úradu, zo škôl, z verejného osvetlenia či zo štadióna.

Na dashboarde vidia taktiež aktuálne informácie z rozličných senzorov, napríklad o kvalite ovzdušia v budove základnej školy, o výške hladiny rieky či o zaplnení kontajnerov na odpady, a to až po úroveň každého jedného z nich.

V prípade závažných udalostí – napríklad stúpajúcej hladiny rieky, prekračovaní plánovanej spotreby energií, alebo o výpadku prečerpávania odpadových vôd z kanalizácie – systém okamžite zodpovedného pracovníka alebo oddelenie varuje.

Manažérsky nástroj

Aktuálne informácie z prevádzky nedostávajú len zodpovedné úseky mesta. Súhrnný manažérky report v názornej grafickej podobe má každý deň k dispozícii aj primátor, ktorí tak môže ihneď riešiť napríklad prekračovanie plánovanej spotreby energií, alebo preplnenie kontajnerov. Pre lepšie analyzovanie jednotlivých parametrov je navyše v systéme jednoduché vnárať sa do hĺbky a analyzovať súvislosti.

Riadenie mesta je ďaka tomu efektívnejšie a proaktívnejšie ako v minulosti. Ďalším benefitom je pomoc pri vykazovaní prínosov investícií do smart systémov. Ukázať priebežne merateľné prínosy býva zvyčajne nevyhnutné pre dokladovanie projektov financovaných z eurofondov, ale môže byť užitočné aj pri komunikácií s občanmi.

Softvérová a poradenská spoločnosť SAS IoT platformu pre smart mestá naďalej rozvíja a pridáva do nej postupne k už existujúcim reportom nové. „V prípade špecifických požiadaviek mesta na pripojenie zdroju dát, pre ktorý report pripravený nie je, vieme integráciu zrealizovať v priebehu niekoľkých týždňov,“ dodáva J. Benčík.

IoT platforma pre smart cities je súčasťou projektu SMART CITY Veľký Šariš, na ktorom spolupracovali spoločnosti Východoslovenská energetika Holding, SAS Slovakia a ANTIK Telecom.

 

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 01:51