Na Žabotovej sa na dvore stretáva čoraz viac ľudíMatej Fabianek
StoryEditor

Klenot bratislavských bytových domov – dvory. Premeňte ich so susedmi na spoločné útočisko

23.08.2022, 00:00

Moderné bývanie v bytovom dome dávno nie je iba o zabuchnutí dverí na vlastnom byte a živote za nimi. Zdravé mestské bývanie tvoria komunity susedov, ktorí sa poznajú a starajú sa o okolie svojich obydlí. A keď je ich spoločný priestor izolovaný od okolia a tvorí dvor, vnútroblok či átrium, komunita sa buduje ešte ľahšie.

Bratislavské dvory ožili

Svoje o tom vedia skupiny susedov z bratislavských dvorov, ktoré už svoje priestory zveľaďujú. Začiatkom júna sa päť susedstiev zúčastnilo prvého Víkendu bratislavských dvorov, ktorý podporila developerská a stavebná spoločnosť YIT Slovakia. Niekde sa grilovalo, inde sa vysádzali kvetinové záhony, kosil trávnik alebo pripravoval program pre deti. Okrem podpory aktivít na dvoroch spoločnosť YIT zisťovala, čo by pobyt susedov na dvoroch ešte vylepšilo, prípadne pritiahlo viac ľudí z okolia.

Až polovica respondentov by chcela osadiť väčšie množstvo lavičiek. Len o čosi menej ľudí hlasovalo za vysadenie zelene a rebríček top 3 preferencií uzatvára vytvorenie zóny ticha, kde sa dá v pokoji čítať. Spoločný gril by potešil 39 % oslovených a oprava detského ihriska 32 % z nich.

Ľudia, ktorí sa do ankety zapojili, dnes trávia na spoločnom dvore v priemere päť hodín týždenne. Ak by sa ich dvor zveľadil, bolo by to dvojnásobne viac času. Väčšina opýtaných susedov sa zhoduje, že veľa záleží od upraveného priestranstva. Hovoria, že kľúčové sú čistota a dostatok zelene.

image

Susedia zo Špitálskej na svojom dvore radi spolu grilujú

Matej Fabianek

A to je často problém. Takmer 60 % respondentov poukazuje na zanedbané prostredie dvora, 45 % kritizuje jeho znečistenie nezodpovednými psičkármi a 37 % prekážajú zničené chodníky a miestny mobiliár. Po zlepšení kvality prostredia sa z vnútroblokov môžu opätovne stať miesta spoločenských aktivít a stretnutí.

Pandémia na dvory zacielila pozornosť

Niektoré zo spomínaných komunít sa na dvoroch stretávajú už roky. Väčšinou za nimi stoja mladé matky, ktoré sa zoznámili počas materskej dovolenky pri kočíkovaní a hrách s deťmi. Začali sa stretávať, poprepájali svoje rodiny a časom aj iné generácie z okolia. Iné susedstvá však ožili až relatívne nedávno, keď boli dvory jedným z mála bezpečných vonkajších priestorov, ktoré sa dali navštevovať bez obmedzení.

image

O dvor na Žabotovej sa komunita vzorne stará

Matej Fabianek

„Ak niekto žil v presvedčení, že domov je iba o štyroch stenách, uplynulé dva roky tento dojem preverili naozaj zásadne. Mnohé staršie bytové domy v Bratislave nemajú balkóny, a tak ľuďom chýbal bezpečný vonkajší priestor. Pre mnohých obyvateľov sa ním stali práve dvory. Až 40 % oslovených, ktorí mali existujúci funkčný dvor, na ňom počas pandémie trávilo viac času, ako to bolo bežné pred ňou. Toto číslo mohlo byť ešte vyššie, no stav niektorých dvorov v Bratislave to neumožňuje,“ hovorí o výsledkoch prieskumu Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

YIT sa konceptom dvorov zaoberá už takmer dekádu. Experti z Fínska študovali prínosy dvorov pre susedstvá, širšie komunity aj pre mesto viac ako dva roky. Výsledkom je koncept More Life in Yards, ktorý formuluje základné požiadavky pre funkčný a životaschopný dvor.

Ten by iste ocenili aj ľudia, ktorí v blízkosti podobných miest bývajú, avšak zatiaľ ich nevyužívajú, veď aj v prieskume YIT sa ukázala vysoká miera ochoty ľudí zapájať sa do aktivít, ktoré by pomohli zlepšiť kvalitu a prinavrátiť život na dvory. Takýto postoj deklarovalo až 90 % respondentov. Už dnes sa takmer 30 % z respondentov zúčastňuje na brigádach a skrášľovacích aktivitách, no mnohí ďalší obyvatelia nevedia, ako na to. YIT im preto prináša praktickú pomoc.

Manuál dvorov toto leto spoločnosť YIT Slovakia voľne sprístupnila na svojej stránke. Na viac ako 40 stranách prináša inšpirácie a ponúka návod pre všetkých, ktorí majú záujem začať s obnovou či úpravou svojho dvora.

YIT prináša súťaž na zveľadenie dvorov

Dvory prinášajú benefity. Jednotlivcom, komunitám, susedstvám. V rámci funkčných vnútroblokov sa susedia viac stretávajú, lepšie poznajú a viac sa navzájom zdravia, hovorí takmer 80 % oslovených z prieskumu YIT. Dve tretiny respondentov sa tiež zhodli na tom, že tieto malé susedské námestia pomáhajú budovať nové kamarátstva na celý život. Okrem toho takmer 40 % respondentov je vďaka nim aktívnejších a trávi vonku viac času.

„Dvory sú už roky neoddeliteľnou súčasťou každého nášho projektu, a tak vidíme, ako vďaka nim komunita susedov, ktorí sa predtým nepoznali, prosperuje. Tento náš prístup chceme opäť rozšíriť aj na ďalšie komunity v Bratislave a pomôcť im vytvoriť prostredie, kde spolu budú radi tráviť čas. Aj malá zmena môže spôsobiť efekt snehovej gule – z prvej susedskej brigády je zrazu spoločná grilovačka či športové popoludnie pre deti. Verím, že s pomocou nášho manuálu a aj vďaka našej súťaži obyvateľom pomôžeme využiť spoločný priestor a vybudovať si kvalitnú komunitu tak, aby svoj dvor s radosťou využívali každý deň,“ uzatvára Milan Murcko.

SÚŤAŽ PRE VÁŠ DVOR

Na podporu týchto pozitívnych čŕt života na mestskom dvore YIT spolu s výsledkami ankety ohlásilo aj spustenie súťaže Nech žije náš dvor. Až 3 víťazné prihlášky získajú vecnú výhru na zveľadenie svojho dvora v hodnote približne 2-tisíc eur. Súťažiaci si môžu vybrať medzi záhradným mobiliárom, grilom s príslušenstvom, súpravou náradia, setom náčinia na športovanie a mixom zelene na výsadbu. Do súťaže sa môžu zapojiť spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, správcovia bytových domov, občianske združenia, neziskové organizácie, aj fyzické osoby, ktoré majú trvalý pobyt v bytovom dome v Bratislave. Stačí vyplniť prihlášku online alebo si ju stiahnuť na https://www.yit.sk/nechzijenasdvor a vyplnenú ju poslať na e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Súťaž trvá do 5. 9. 2022.

image

Hry na dvore na Povrazníckej tešia všetky generácie

Matej Fabianek
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 14:20