Novomanželia Sandra a Vilo Rozborilovci si dni po svadbe užívajú doma na záhrade a pri bazéne. Najradšej oddychujú doma, kde sa cítia najlepšie.alukov.sk
StoryEditor

Vilo Rozboril: Slováci oddychujú aj pracujú do úmoru. Naučme sa relaxovať!

19.07.2017, 00:00
Oddych, to je v prvom rade pokoj mysle. Vila Rozborila v tom inšpiruje manželka Sandra, ktorá aktívne oddychuje a pracuje tak, aby mala z každej činnosti radosť. K ich domácej pohode prispieva fakt, že sa spoločne venujú športu, záhrade, učeniu španielčiny a užívajú si domov. Ako trávia všedné večery? Aký je ich recept na „vyčistenie“ hlavy? Odpovedajú manželia Rozborilovci.

Ste čerství novomanželia. Ako ste trávili prvé dni po svadbe?

Vilo: Mali sme takú pohodičku. Vďaka tomu, že sme si povedali, že to chceme skôr utajiť a nechceme z toho robiť nejaké veľké divadlo. Nejde o to, že by sme z toho mali nepríjemný pocit alebo žeby sme sa hanbili, chceli sme si to skôr užiť. V súkromí. Sobáš bol pred pár dňami a odvtedy sme tak polopracovní a poloposvadobní a je to veľmi príjemné.

Kde najradšej dovolenkujete? Máte radi aj „opačné“ typy dovoleniek, napríklad ísť v lete do zimy?

Vilo: Skôr nás asi baví leto v zime. To je príjemné. Chodievame v zime do Španielska do Andalúzie. Nie je to síce úplne klasické leto, je tam takých 18-20 stupňov, ale keď svieti slniečko, tak človek môže byť celý deň v plavkách. Takže za mňa skôr eliminovať tú zimu, preložiť ju zopár teplými dňami. To je taká príjemnejšia záležitosť.

Máte už nejaké konkrétnejšie plány na toto leto?

Sandra: Pravdepodobne pôjdeme zase na kurz španielčiny, našli sme si takéto spoločné hobby. Vzdelávanie je neskutočne príjemné. Ja sa síce ako lekárka vzdelávam neustále - hlavne vo svojom odbore, no to nestačí. Lebo môže sa stať, a človek si to uvedomí až neskoro, že život ide rôznymi smermi a že mu čosi z neho uniká. Nám to obidvom totálne sadlo, že sa učíme nový cudzí jazyk. Aj toto je náš spôsob relaxácie, pretože pritom musíte vypnúť. To je taký reset. Dá sa povedať, že tá španielčina má taký psychohygienický význam. Okrem toho, že sa nám ako jazyk veľmi páči a chceme chodiť do kina na španielske filmy.

Myslíte si, že viete oddychovať?

Vilo: Snažíme sa. To, čo na ľuďoch občas človek vidí, je úmornosť a to je tá úplne najhoršia vlastnosť. To znamená, že ak pracujem, tak pracujem úmorne, ale oddychujem tiež úmorne. Takže keď ideme na dovolenku, ľahneme si na lehátko hneď od deviatej rána a musíme tu povinne ležať, veď sme na dovolenke. Najesť sa treba do prasknutia, veď to máme zaplatené. (smiech) Moja manželka veľa športuje, ale hovorí, že i to treba robiť s radosťou. Ona športuje do radosti, keď ju už beh nebaví, prejde do rýchlej chôdze. Ja som v tomto úmornejší, ale snažím sa aspoň trošku priblížiť k jej radostnému pohľadu.
Sandra: Určite sme aj my prešli takýmito fázami ako opisuje Vilo. Je to otázka toho, že sa to skrátka treba naučiť. Je to rovnako dôležité, ako sa naučiť pracovať - naučiť sa oddýchnuť si.


Vilo a Sandra nám dovolili nahliadnuť do ich domácej pohody a porozprávali nám o vlastnom recepte na oddych.

Váš dom je skutočne veľmi pekný. Zariaďovali ste si ho sami alebo ste to zverili do rúk profesionálov?

Sandra: Niektoré veci boli nemenne dané. Celkom nás baví napríklad interiérový dizajn, bytová a záhradná architektúra, ale aj samotná práca v záhrade, najmä Vila. V zásade sme sa vyhli tým moderným sivým, strieborným, betónovým a podobným farbám a prekladom. V takom niečom by sme asi nechceli bývať.
Vilo: Tak sme to chceli, aby náš domov nebol veľmi predizajnovaný. Nechceli sme, aby to tu vyzeralo ako na výstave alebo v hoteli. Doma je doma. Tu chceme oddychovať, relaxovať. Máme radi zemité farby a prírodné materiály.

Ak ste zrovna doma, kde v dome najčastejšie trávite voľný čas?

Sandra: V týchto mesiacoch sedíme väčšinou na terase, rozprávame sa dlho do večera. Je to veľmi príjemný priestor. Stretávame sa tu aj s rodinou a s priateľmi, v podstate sa nám jej zastrešením vytvorila nová obývačka.
Vilo:presklená terasa to je skvelá vec, naozaj si ju nevieme vynachváliť. Tým, že ona je veľmi variabilná - môže byť odtiahnutá, sedíte pod holým nebom alebo je zatiahnutá a máte z toho zimnú záhradu. Zatemníte ju, keď je slnko alebo otvoríte, keď slnko chcete pustiť dnu. Je využívaná snáď 10 mesiacov v roku. Je to skvelý priestor na oddych.


Presklenie terasy si Rozborilovci nevedia vynachváliť. Je to ich obľúbené miesto, kde trávia večery vo dvojici, s rodinou i priateľmi.

V záhrade máte aj bazén. Kúpete sa často?

Vilo: Každý deň. A myslím si, že si ho vďaka prekrytiu užijeme opäť dlhšie. Ja som mal prekrytie bazéna už predtým a nevedel som si to vynachváliť. Hneď som začal lámať Sandru na to, aby sme aj tento bazén prekryli. Manželka mala na začiatku taký dešpekt, že to nebude také pekné. Ale myslím si, že to prekrytie je estetické a zároveň jeho funkčnosť je na nezaplatenie. Po prvé, voda má 30 – 32 stupňov, čo sú naozaj kúpele. Nemusíte sa doňho po dlhom odhodlávaní narýchlo buchnúť, minútu sa triasť a potom to nejak rozplávať. Človek si v ňom môže pokojne lebediť. Druhá vec je, že je čistý, uľahčuje to údržbu. Tretia, že kúpanie začína v apríli a úplne v pohode sa dá kúpať do októbra, do Všechsvätých.
Sandra: Áno, takých 7 mesiacov ho vieme v pohode používať, čo je super na relax.


Vilo si pochvaľuje ľahkú manipuláciu s prekrytím bazéna.

Obaja ste pracovne veľmi zaneprázdnení. Aký je váš recept na „vyčistenie“ myšlienok?

Sandra: Keď máme pocit, že nám to fakt prerastá cez hlavu, tak ideme von. Zoberieme psov a ideme sa prejsť. Niekedy sme úplne v tichu a ani sa nerozprávame. Po chvíli sa napätie z toho všetkého, čo si donesiete domov z práce, uvoľní. Dlhší pobyt v prírode a chôdza nám robí dobre. Ale robíme to aj keď nám nie je ťažko. Je to náš rituál a na prekonávanie stresu je to najlepšie.
Vilo: Toto ma naučila Sandra. Obyčajne sa hovorí, že čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra. No ona má tú filozofiu opačne. Čo môžeš odložiť na zajtra, tak to proste odlož. Mohlo by sa zdať, že je to lenivosť, ale nie je to tak. Ja som sa od nej naučil, že „rob do radosti“. To znamená, že ak si naozaj unavený, vyčerpaný a neproduktívny, odlož to a dorobíš to zajtra. A namiesto toho, že to teraz budeš robiť s nechuťou dve hodiny, tak to zajtra urobíš za hodinu – s ľahkosťou a s radosťou.

Takže oddychujete skôr aktívne alebo viete byť aj „domasedi“?

Vilo: Preferujeme aktívny a radostný oddych. Napríklad ja som bol v záhrade, vystriekaval som prekrytie na bazén. Vošiel som po nejakom čase do domu a zistil som, že Sandra si bola medzitým len tak zabehať 10 kilometrov. Takže si myslím, že aj domasedom sa dá byť aktívne. Netreba za každú cenu vyraziť niekde do sveta. Zostať doma nemusí znamenať, že by to človek len preleňošil. Ten čas sa dá využiť aj pekne, aktívne a neupachtene.
Sandra: Sme skôr takí aktívni domasedi. Prináša to zdravie a čistú myseľ, a to je dôležité. Vilo sa hýbe stále, každú voľnú chvíľu trávi v záhrade. Vždy si rád niečo vymyslí a hneď aj zrealizuje, aby sa mohol v záhrade tešiť. Pomedzi to si spolu zabicyklujeme, prejdeme sa so psami, ja cvičím pilates. Človek by mal pracovať i oddychovať s radosťou a naplno.

Originálne dizajnové a funkčné zastrešenie terás a bazénov ponúka spoločnosť Alukov www.alukov.sk

​​​(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 07:55