StoryEditor

Po chorobe žiadajte o ďalšiu liečbu v kúpeľoch

28.09.2021, 11:19
Liečbu ochorenia či úrazu máte úspešne za sebou, avšak jeho dôsledky stále pretrvávajú. Požiadajte lekára o kúpeľný pobyt a po schválení zdravotnou poisťovňou si vyberte zariadenie, v ktorom chcete rehabilitovať. Odborníci radia v rôznych situáciách.

1. Všeobecné kontraindikácie

Starý otec prekonal tuberkulózu. Môže mu lekár navrhnúť kúpeľnú starostlivosť?

Kúpeľnú starostlivosť nie je možné navrhnúť, ak ide o infekčné choroby prenosné na človeka a bacilonosičstvo, najmä brušného týfusu a paratýfusu. Ak je niektorá choroba indikovaná na kúpeľnú starostlivosť združená s tuberkulózou dýchacieho ústrojenstva alebo inou formou tuberkulózy, môže sa kúpeľná starostlivosť navrhnúť a povoliť iba takej osobe, ktorá už bola vyradená z dispenzárnych skupín aktívnej tuberkulózy.

2. Prebiehajúce ochorenia

Kedy lekár nemôže navrhnúť pacientovi pobyt v kúpeľoch?

Nemôže tak urobiť, ak pacient vykazuje akúkoľvek chorobu v akútnom štádiu, klinické známky obehového zlyhania, stavy po hlbokej trombóze do troch mesiacov po doznení choroby, stavy po povrchovej tromboflebitíde do šiestich týždňov po doznení choroby, labilný alebo dekompenzovaný diabetes mellitus, často sa opakujúce profúzne krvácanie každého druhu, kachexie každého druhu, zhubné nádory počas liečby a po nej s klinicky zistenými známkami pokračovania choroby, epilepsiu okrem prípadov, pri ktorých sa v posledných troch rokoch nevyskytol žiaden záchvat, aktívne ataky alebo fázy psychóz a duševné poruchy s asociálnymi prejavmi a so zníženou možnosťou komunikácie, závislosť od alkoholu, závislosť od návykových látok, fajčenie pri vyznačených diagnózach, inkontinenciu moču a stolice, enuresis nocturna, demenciu, tehotenstvo, nehojace sa kožné defekty akéhokoľvek pôvodu alebo hypertenziu nad 16 kPa diastolického tlaku.

3. Vrátenie návrhu

Nenastúpil som na kúpeľnú liečbu z rodinných dôvodov. Musím vrátiť návrh na ňu?

V prípade, ak poistenec z vážnych dôvodov nemôže nastúpiť na kúpeľnú starostlivosť, vráti zdravotnej poisťovni návrh na kúpeľnú starostlivosť s vyplneným tlačivom s názvom Vrátenie Návrhu na kúpeľnú starostlivosť z dôvodu nenastúpenia na liečenie, ktoré je dostupné aj na webovom sídle poisťovne.

4. Zamietnutá úhrada

Kedy môže zdravotná poisťovňa zamietnuť žiadateľovi úhradu na kúpeľnú starostlivosť?

Môže tak urobiť v prípade, že zdravotný stav poistenca nespĺňa zákonom dané podmienky na schválenie kúpeľnej liečby a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:39