TASR/Andrej Galica
StoryEditor

Generálna prokuratúra zverejnila počet sťažností pre súdne prieťahy

17.08.2017, 00:30
Autor:
tasrtasr
V prvom polroku tohto roka podali prokurátori 89 sťažností na príslušné súdy pre súdne prieťahy. V minulom roku to bolo spolu 243 sťažností. 

Generálna prokuratúra tvrdí, že podávanie sťažností sa javí ako vhodný prostriedok smerujúci k odstráneniu nečinnosti súdov v trestnom konaní a v prevažnej väčšine napĺňajú účel zákonodarcu z hľadiska zabezpečenia rýchlosti súdneho konania.
„Mojím primárnym cieľom pri vydaní tohto opatrenia bolo prispieť v rámci možností prokuratúry k tomu, aby sa občania domohli spravodlivosti v čo najkratšom čase. Som rád, že tieto ciele, po prijatí týchto opatrení, sa začínajú pomaly napĺňať, o čom niet pochybností,“ uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
      

V zmysle opatrenia

Sťažnosti pre nečinnosť podávajú prokurátori v súlade s opatrením generálneho prokurátora Čižnára z decembra 2013 podľa druhu trestného činu. Vo veciach, kde je podaná obžaloba za prečin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako šesť mesiacov, alebo v trestných veciach, kde je podaná obžaloba za zločin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon po dobu viac ako jeden rok.
    

Bez prieťahov

Prokuratúra taktiež zdôraznila, že výlučná zodpovednosť a zároveň povinnosť súdu je skončiť vec v štádiu súdneho konania po podaní obžaloby v primeranej lehote. Iba súd môže rozhodnúť o podanej obžalobe, pričom prokurátor má v konaní pred súdom postavenie strany konania. Vzhľadom na uvedené je zrejmé, že prokurátor v súdnom konaní nemôže zabrániť premlčaniu trestného stíhania obžalovaného. Výlučne len zákonný sudca má povinnosť skončiť vec.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:06