StoryEditor

Daňové priznanie s HN (5. 3. 2007)

04.03.2007, 23:00
Autorský honorár a daň z príjmov

Autorský honorár a daň z príjmov

Pracujem v redakcii jedného rozhlasového štúdia na základe autorskej zmluvy ako hlásateľka. Podľa autorského zákona ide o tzv. umelecký výkon. S prekvapením som zistila, že mi honorár zdaňujú 19-percentným preddavkom na daň. Podľa mojich vedomostí by som ho mala dostávať nekrátený a sama by som si ho mala zdaniť po skončení roka v daňovom priznaní.
- Podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov sa môže autorský honorár zdaňovať len v prípade, ak ide o príspevky autorov do novín, časopisov, rozhlasu alebo televízie, ak nejde o umelecký výkon. Zráža sa daň 19 % z rozdielu medzi hrubým príjmom a 40-percentným paušálnym výdavkom. Táto je vyrovnaná, ak sa príjemca nerozhodne dobrovoľne si ho uviesť do daňového priznania. Keďže vo vašom prípade ide o umelecký výkon, zrážanie dane nie je v poriadku. Mali by ste tento príjem dostávať vyplatený v hrubej výške, respektíve len po znížení o 2-percentný príspevok do umeleckých fondov.
Je tu ešte jedna možnosť. Podľa § 44 správca dane môže rozhodnutím uložiť platiteľovi, aby zrážal na zabezpečenie dane sumu zodpovedajúcu polovici platnej sadzby dane, t. j. v súčasnosti vo výške 9,5 %. Suma na zabezpečenie dane sa považuje za preddavok na daň. Osobitne sa postupuje aj v prípadoch výplat v prospech daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou (cudzinci), s výnimkou daňovníkov členského štátu EÚ (podľa § 2 písm. t/), keď je povinnosť zrážať na zabezpečenie dane19 %. Nevzťahuje sa to na zdaňovanie príjmov zo závislej činnosti a na príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou. Predpokladáme, že nie ste daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou. Bližšie k problematike zabezpečenia dane treba pozrieť § 44 cit. zákona.

Dagmar Piršelová, odborníčka na dane


Výkazy o príjmoch

Majú živnostníci, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky, odovzdávať s daňovým priznaním aj výkazy o príjmoch alebo majetku?
- Zákon o dani z príjmov (číslo 595/2003 Z.z.) v § 6 upravuje okrem iného spôsob zistenia základu dane. Daňovník, ktorý má príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo prenájmu a nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty sa môže rozhodnúť medzi uplatňovaním preukázateľných daňových výdavkov alebo uplatňovaním výdavkov percentom z príjmov. V prvom prípade je povinný viesť jednoduché alebo podvojné účtovníctvo, pri príjmoch z prenájmu evidenciu prenajímateľa. V druhom prípade je povinný viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a pohľadávkach. Výkaz o majetku a záväzkoch a výkaz o príjmoch a výdavkoch sú výkazy účtovnej závierky. Robí ich daňovník, ktorý je účtovnou jednotkou a údaje zapísané do nich sú výsledkom uzávierky jednoduchého účtovníctva. Ten kto účtovníctvo nevedie, výkazy ani zostaviť nemôže a nemôže ich teda priložiť k daňovému priznaniu. Z toho dôvodu je na strane 3 daňového priznania k dani z príjmov v oddieli VI na konci tabuľky 1 údaj o spôsobe uplatňovania výdavkov. Ak označíte krížikom, že uplatňujete výdavky percentom z príjmov, k daňovému priznaniu neprikladáte účtovné výkazy.

Tatjana Pecháčová, odborníčka na účtovníctvo

Otázky posielajte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo priamo vyplňte online formulár na adrese poradna.hnonline.sk.

01 - Modified: 2003-04-30 09:42:16 - Feat.: 0 - Title: Sýkora: Mestá a obce nemôžu za chyby štátu 02 - Modified: 2003-04-30 09:43:39 - Feat.: 0 - Title: Najdrahšie mužstvo majú Švédi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:28