Dreamstime
StoryEditor

Nárok na stravenky. Čo hovorí zákon?

11.09.2017, 00:00
Autor:
soksok
Čitatelia sa pýtajú, experti z praxe odpovedajú.

Čitateľka HN sa pýta:

Pracujem na čerpacej stanici, ktorá je otvorená 24 hodín ako upratovačka na dlhý a krátky týždeň na 11,5 hodinové pracovné zmeny. Od 7:00 hodiny do 19:00 hodiny. V noci vykonávajú upratovacie práce pracovníci predajne - pumpári. V auguste odpracujem 16 smien, to je 184 hodín. Otázka znie - na koľko straveniek mám nárok?

Odpovedá JUDr. Milan FICEK, advokát z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková.

Zákonník práce hovorí nasledovné: Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby.

Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla. Odpoveď teda je: zákonný nárok 16.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:24