Farmár, roľník, obilieReuters
StoryEditor

Mladí farmári pozor! Hoci ste dostali dotáciu na biznis, nárok na pôdu automaticky nemáte

28.08.2017, 00:00
Autor:
(red)(red)
Nájomné zmluvy na pôdu nezanikajú. Legislatíva u nás neupravuje a nemení existujúce zmluvy, ktoré podpísal Slovenský pozemkový fond.

Ste mladý poľnohospodár alebo malý poľnohospodársky podnik, ktorému Pôdohospodárska platobná agentúra odklepla štartovaciu dotáciu? Pokiaľ si myslíte, že spolu s finančným príspevok ste získali aj prednostné právo na uzatvorenie nájomnej zmluvy so Slovenským pozemkovým fondom (SPF), mýlite sa. 

Nájomné zmluvy nezanikajú. Aj v tomto prípade totiž platí, že žiadna legislatíva neupravuje a ani nemení existujúce nájomné zmluvy, ktoré má SPF podpísané. Zákony sú postavené len na určitom prednostnom práve mladých poľnohospodároch, malých podnikoch a mikropodnikoch v prípade uzatvárania nového nájomného vzťahu.

V žiadnom prípade nezanikajú nájomné zmluvy zo zákona, ani nevznikajú podnájomné vzťahy. Sú dva predpisy, ktoré upravujú prednostné právo na uzatvorenie nájomnej zmluvy so SPF.
Prvý predpis súvisí s pozemkovými úpravami. Po nich zaniknú v danom katastrálnom území nielen vlastnícke vzťahy k pôvodným pozemkom, ale aj nájomné zmluvy. Po pozemkových úpravách sú vytýčené nové prístupné pozemky s novými vlastníckymi vzťahmi.  
Druhý predpis hovorí o skončení existujúcej nájomnej zmluvy. Je potrebné zdôrazniť, že v katastrálnych územiach, v ktorých neboli vykonané pozemkové úpravy, sú vlastnícke vzťahy historickým vývojom veľmi rozdrobené, čo komplikuje nakladanie s takýmito pozemkami. Každá zmena v zmluvných vzťahoch si tak bude vyžadovať súčinnosť všetkých užívateľov pôdy v rámci daného územia.

Slovenský pozemkový fond tak bude posudzovať každú žiadosť takzvaného mladého farmára individuálne. Mladý poľnohospodár má pri zákonom stanovených podmienkach nárok iba na rovnakú výmeru, akú vlastní alebo má prenajatú, maximálne však do výmery 28 hektárov

Dohodnutie podmienok V oboch prípadoch platí, že ak už poľnohospodár vlastní alebo si zazmluvní so známymi vlastníkmi pozemky, má  právo na uzatvorenie nájomnej zmluvy so SPF pred pôvodným nájomcom  (iným poľnohospodárom) iba za zákonom stanovených podmienok. Pôvodný nájomca má totiž podľa legislatívy prednostné právo na uzatvorenie ďalšej nájomnej zmluvy.
Z tohto dôvodu sa odporúča dohodnúť užívanie pozemkov v rámci daného územia s pôvodnými nájomcami. Podmienky na obmedzenie výmery, ako aj podmienky pre mladého poľnohospodára sú dané zákonom a budú predmetom posudzovania žiadosti na SPF. 

Mladí farmári nezískavajú nárok na štátnu pôdu automaticky. 
Žiaden zákon neupravuje a ani nemení už existujúce nájomné zmluvy, ktoré má Slovenský pozemkový fond podpísané.
Ak už mladý poľnohospodár vlastní alebo si zazmluvní so známymi vlastníkmi pozemky, má  právo na uzatvorenie nájomnej zmluvy so SPF pred pôvodným nájomcom  (iným poľnohospodárom) iba za zákonom stanovených podmienok.

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 03 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 04 - Modified: 2024-03-22 17:10:50 - Feat.: - Title: Fico ocenil, že sa Európska únia na najvyššej politickej úrovni zaoberá problémami farmárov 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:34