StoryEditor

Zásobujú potravinami celý východ

18.02.2007, 23:00

Nie všetci mladí ľudia majú dostatočnú odvahu, aby začali podnikať. Ak aj začnú, len niektorým sa podnikanie vydarí. Svoje sny úspešne naplnili Humenčania Vladimír Vaško a Marián Gerboc. Podnikať začali pred pätnástimi rokmi. Podarilo sa im vybudovať úspešnú firmu, známu nielen na východe Slovenska, ale aj v ostatných regiónoch. Spoločnosť GVP Humenné prevádzkuje veľkoobchody a maloobchody potravín a drogériového tovaru. Tovar distribuuje aj do iných maloobchodných sietí v regióne.

Podnikanie ich bavilo
Písal sa rok 1992. V tom čase Vaško a Gerboc pôsobili na trhu ešte ako združenie dvoch fyzických osôb s dvoma zamestnancami. "Rozhodnúť sa, či sa dať na podnikanie, vôbec nebolo náročné. Obidvaja sme vedeli, že nás to bude baviť, a verili sme si. Mohli sme sami rozhodovať o našej budúcnosti," hovorí Vaško. Samotný začiatok však nebol jednoduchý. "Najväčším problémom boli, samozrejme, financie. Ako väčšina mladých ľudí sme vtedy nemali ani veľké úspory a nevlastnili sme žiadne nehnuteľnosti," dopĺňa Gerboc.
Rozhodli sa teda hľadať pomoc v bankách. Keďže ich podnikateľský zámer mal šancu na úspech, podarilo sa im získať úver v Slovenskej sporiteľni. Vďaka jej pomoci mohli činnosť rozbehnúť naplno.
Potom to už išlo veľmi rýchlo. V januári 1993 si firma prenajala priestory v skladovom areáli v Humennom, vďaka čomu mohla začať rásť. "Keďže sa nám podarilo uchytiť sa na trhu, potrebovali sme neustále zväčšovať kapacity. Preto sme sa rozhodli, že budeme hľadať vlastné priestory," vysvetľuje Gerboc. Podarilo sa to v roku 1996, keď vznikol skladový areál s rozlohou viac ako 16-tisíc štvorcových metrov. V tom čase mali už takmer 30 zamestnancov a ich obrat bol asi desaťnásobne vyšší ako na začiatku podnikania.
Spoločnosť s ručením obmedzeným založili v júni 1997. Aby firma, orientovaná na východné Slovensko, mohla rásť, musela rozširovať aktivity aj smerom na západ. S týmto cieľom vstúpili v roku 2002 do nákupnej aliancie SLOVPOS, a. s., s celoslovenským pôsobením a stali sa jej akcionárom s približne 12-percentným podielom. "Vďaka tomu, že sme sa zapojili do tejto aliancie, získali sme možnosť ponúknuť náš tovar aj zákazníkom maloobchodných prevádzok obchodnej siete BALA. Aby sme to dokázali zvládnuť, museli sme prijať ďalších zamestnancov. V súčasnosti už v našej spoločnosti pracuje viac ako 130 ľudí," dodáva Vaško.

Ambície prekračujú hranice
Úspech podnikateľského zámeru Vaška a Gerboca potvrdzuje aj každoročný rast tržieb, vďaka čomu nikdy nemali problém so splácaním úverov. "Ich spoločnosť patrí k bezproblémovým klientom a spoločne s jej konateľmi sme vždy dokázali nájsť spôsob, ako im pomôcť pri rozvoji ich podnikania tak, aby zvládli veľké jednorazové výdavky," hovorí Viliam Slanina, relationship manažér Obchodného centra Slovenskej sporiteľne v Prešove, ktorý sa stará o finančnú stránku firmy GVP. Otázka ďalšieho rozširovania spoločnosti je naďalej aktuálna. Ako uzatvára Gerboc, "stále máme dostatok možností, ako rásť. Radi by sme v rámci aliancie SLOVPOS vytvorili nadnárodné obchodné združenia, plánujeme rozvoj vlastnej maloobchodnej siete, rozšírenie sortimentu a, samozrejme, neustále zvyšovať kvalitu služieb".

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:10