StoryEditor

Zmluvu spíšte na mieru s expertom

Kúpna zmluva predstavuje vzájomný záväzok dvoch zmluvných strán – predávajúceho a kupujúceho. Ak je predmetom prevodu nehnuteľnosť, tak dokument musí byť písomný. Čo ešte radia v takýchto prípadoch experti z praxe?

Radí Milan Ficek, advokát
1. Najčastejšie zmluvy
Ktoré typy kúpnych zmlúv podľa vás najčastejšie riešia firemní klienti, prípadne i domácnosti?
Firmy v obchodnej praxi najčastejšie uzatvárajú kúpne zmluvy, predmetom ktorých je dodanie tovaru, ktorý následne využívajú v rámci svojej podnikateľskej činnosti, alebo ho ďalej spracúvajú. Typ kúpnej zmluvy sa vždy odvíja najmä od toho, čo je predmetom kúpy. Môže ním byť všetko, čo môže byť predmetom občianskoprávnych vzťahov, ak to Občiansky zákonník alebo iný zákon nevylučuje. Predmetom kúpy môžu byť veci, práva i iné majetkové hodnoty, alebo i súbor vecí.

2. Forma dokumentu
Ako by mala vyzerať správna kúpna zmluva?
Od toho, čo je jej predmetom, sa odvíja aj typ kúpnej zmluvy. Môže ním byť nehnuteľnosť, automobil, spoluvlastnícky podiel, potraviny i firma. Podnikatelia, či už právnické osoby alebo fyzické osoby, môžu uzatvárať všetky typy zmlúv. Najčastejšie však uzatvárajú zmluvy, predmetom ktorých je tovar, obchodný podiel či podnik. Výnimkou nie sú ani kúpne zmluvy na nehnuteľnosť, napríklad sklady či obchodné priestory. Ak ide o domácnosti, v tomto prípade môžeme hovoriť najčastejšie o výrobkoch bežnej spotreby v obchodoch, či zmluvách o dodávke, elektriny, vody či plynu.

3. Vzor z internetu
Dá sa vybrať jedna kúpna zmluva, ktorá bude slúžiť napríklad ako vzor, napríklad priamo z internetu?
Univerzálny vzor kúpnej zmluvy a v podstate žiadnej zmluvy neexistuje. Každý jeden prípad je potrebné posúdiť osobitne a zmluvné podmienky nastaviť tak, aby boli spokojné obe zmluvné strany. Používanie rôznych vzorov z internetu je veľmi rizikové, pretože takéto vzory často obsahujú chyby a dokonca nezodpovedajú aktuálnej právnej úprave. Kombinovať rôzne vzory zmlúv tiež nie je príliš vhodné, pretože sa líšia svojím charakterom a predmetom.

4. Rozdiely v praxi
Aký je rozdiel medzi rôznymi zmluvami o kúpe? Je jedno, či je to dokument na byt či dom?
Podstatné náležitosti kúpnej zmluvy sa často odlišujú od toho, čo je predmetom kúpy. Napríklad už len pri kúpnych zmluvách, ktorých predmetom je nehnuteľnosť, je potrebné rozlišovať medzi tým, či ide o kúpu bytu, pozemku, alebo rodinného domu. Treba to v dokumente presne vymedziť. Ak sa napríklad na kúpu bytu použije vzor zmluvy na kúpu domu, dokument nebude spôsobilým z hľadiska práva na zápis do katastra nehnuteľností. Byt potom nebude špecifikovaný tak, ako to vyžaduje ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:09