financie, euro, peniaze, kalkulačkaDreamstime
StoryEditor

Chcete rozšíriť biznis? Využite euro úver

04.10.2017, 00:01
Autor:
kokkok
Fondy Európskej únie sú jedinečnou formou finančnej výpomoci, vďaka ktorej môžu firmy výhodne realizovať svoje projekty.

Väčšinou sa dávajú formou nenávratných grantov. Na projekt vám stačín len zlomok vlastných zdrojov.

Z garáže do haly
Majiteľ firmy Kapso z Banskobystrického kraja patrí medzi viac ako 700 malých a stredných podnikov, ktoré takúto pôžičku od jesene minulého roka využili. Od otca prevzal rodinnú firmu. Garáž prerobil na dielňu, zamestnal kvalifikovaných ľudí na zámočnícke práce. V rodičovskom dome sa začali tlačiť, priestory im nestačili.

„Naša banka mu dala podnikateľský úver z programu Cosme garantovaný Európskym investičným fondom. Takto si mohol kúpiť nehnuteľnosť v areáli bývalej fabriky Mostáreň Brezno. Peniaze použil aj na rozšírenie aktivít,“ priblížila Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Výhodné podmienky

Program Cosme je súčasťou Juckerovho plánu. Ide o úvery so zárukami Európskeho investičného fondu (EIF), vďaka ktorým je financovanie pre podnikateľov dostupnejšie.

Tento typ úverov bankám umožňuje uvoľniť podmienky. „Využívajú sa nástroje zdieľaného rizika a stávajú sa tak pre firmy dostupnejšie. A to nielen z pohľadu úrokovej sadzby, ale aj z pohľadu maximálnej splatnosti úveru, a teda možnosti nižších splátok,“ vysvetľuje Dáša Poláková, riaditeľka odboru microSME segmentu ČSOB.

Najviac úverov zatiaľ smerovalo do regiónov Prešova a Banskej Bystrice, kde je dlhodobo nadpriemerná nezamestnanosť. To podľa Polákovej potvrdzuje opodstatnenie fungovania týchto mechanizmov. Dosiaľ podporené spoločnosti vytvárajú spolu až 1600 pracovných miest.

Možnosti získania podpory z eurofondov sú pomerne široké, no najmä malé a stredné firmy, ktoré by mohli so svojimi projektmi uspieť, majú o nich slabé povedomie.

„Sústredia sa primárne na svoj biznis a nemajú špecialistov, ktorí by sa orientovali v problematike eurofondov,“ hovorí Norbert Hovančák, riaditeľ odboru firemných klientov Slovenskej sporiteľne.

Peniaze takmer zadarmo
Nezriedka sa tak stáva, že počas rozhovorov s klientmi o ich plánoch a investičných zámeroch prichádzajú banky na to, že na projekt, ktorý už realizovali alebo sa práve chystajú realizovať, by bolo možné aplikovať niektorú z grantových schém a získať financie takpovediac zadarmo.

„Okrem samotných prostriedkov na zabezpečenie potrebnej miery spolufinancovania či preklenutie obdobia do vyplatenia dotácií vieme klientom v spolupráci s partnerskou konzultačnou spoločnosťou Euro Dotácie zabezpečiť komplexný servis týkajúci sa eurofondov,“ uvádza Hovančák.

Zahŕňa poradenstvo o možnostiach finančnej podpory z eurofondov, prípravu a manažovanie projektov ako i poradenstvo a zabezpečenie procesu verejného obstarávania.

_________________________________________________________
Na získanie úveru z programu Cosme musíte splniť tieto podmienky:

- mať sídlo v SR
- najemenej rok aktívne podnikať na našom území
- v prípade firmy sa vyžaduje prevažná majetková účasť tuzemských osôb
- žiadne záväzky po lehote splatnosti voči štátnym a finančným inštitúciám
- ročný obchodný obrat (tržby) minimálne 10-tisíc eur
- žiadne súdne spory
- nepodnikáte v nefinancovateľných odvetviach
- spĺňate ostatné bankou stanovené podmienky pre poskytnutie úveru.

01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:58