StoryEditor

Kúpiť starý dom alebo novostavbu. Tu sú rady znalca

17.10.2017, 13:33
Autor:
kokkok
Túžite, aby na vás dýchala starina a minulosť našich predkov? Pripravte si nemalú rezervu na rekonštrukciu, ale aj búracie práce. Ak však stavba má slúžiť na trvalé bývanie, nielen na rekreáciu, zvoľte si novšiu, radí znalec Marek Ďubek.

Pred kúpou starej, ale aj novej stavby radí zaobstarať si minimálne audit kvality stavby. Prezradí jej silné a slabé stránky. V prípade ochoty pristúpiť na istý kompromis v kvalite, jej technickom stave, poskytuje silný argument pre jednanie o cene.

Kto sa v stavebníctve pohybuje na tenkom ľade, radšej nech kupuje nový dom. Staré stavby nie sú izolované, nemajú dobre riešené detaily, ťažšie sa mení dispozícia, komíny a iné konštrukcie, nespĺňajú súčasnú normu a legislatívu, varuje Ďubek.

Ľudia za vidinou ušetrených peňazí len opravujú poškodené časti a konštrukcie, ale ťažie sa to spája s novými. Pri rekonštrukcii pribudne cena za nové konštrukcie plus cena búrania, odvozu a skládky.

Dokumentácia k budove

Aj pri kúpe nového domu Ďubek preto radí, aby ste si vyžiadali okrem štandardných podkladov aj dodatočné, ktoré síce naša legislatíva nepredpisuje, ale pri zisťovaní príčiny poruchy znalcovi pomôžu. Poslúžia aj budúcemu užívateľovi.

Napríklad foto dokumentáciu z výstavby - rozvody elektriky, vody a kanalizácie, kúrenia, slaboprúdov. Ak by ste totiž chceli vŕtať do steny kvôli skrinke kuchynskej linky alebo police hrozí, že niečo z toho poškodíte. Ak taká dokumentácia nie je, musíte si zabezpečiť detektory kovov a všetky vedenie si vyhľadať.

Budúci kupujúci by mal dostať projekt skutočného vyhotovenia domu, ale ten podľa Ďubeka úplne korešponduje s realitou len v piatich percentách predaných domov.

Nesúlad s realitou je len v detailoch, akým sú rozvody. Ostatné konštrukcie, teda múry, steny, poloha domu, podlahy a omietky bývajú obyčajne v poriadku.

Existencia a povesť firmy
Znalec ďalej odporúča overiť si firmu, ktorá stavala dom alebo developera, ktorý ho predáva. Ich trvanie na trhu, počet zrealizovaných domov, hodnotenie.

Kúpnu zmluvu je dobré dať overiť právnikovi a klásť dôraz aj na termíny a spôsoby odstraňovania prípadných vád a porúch. V zmluve odporúča dohodnúť, v akom časovom intervale sa zistené poruchy podľa ich zložitosti odstránia. Pretože pri kúpe sa nedajú odhaliť všetky nedostatky a vady.

_________________________________________________________________________ 
Ak kupujete byt žiadajte tieto dokumenty:
- aktuálny výpis z listu vlastníctva z katastra (nie z internetu)
- fotokópiu z katastrálnej mapy
- pôvodnú nadobúdaciu zmluvu alebo právoplatné osvedčenie o dedičstve, na základe ktorej sa terajší majiteľ stal vlastníkom
- potvrdenie o veku bytového domu - vydáva ho správca a bude potrebné na prípravu znaleckého posudku pre hypotekárnu banku
- potvrdenie správcu bytového domu o tom, že predávajúci nemá nedoplatky za služby a média spojené s užívaním bytu
- posledné ročné vyúčtovanie od správcu bytového domu


Ak kupujete rodinný dom, žiadajte tieto dokumenty:
- aktuálny výpis z listu vlastníctva z katastra (nie z internetu)
- fotokópiu z katastrálnej mapy
- pôvodnú nadobúdaciu zmluvu, na základe ktorej sa majiteľ stal vlastníkom nehnuteľnosti (ak to bolo v rámci dedičstva, tak právoplatné notárske osvedčenie o dedičstve)
- kolaudačné rozhodnutie
- stavebnú dokumentáciu (vrátane revíznych správ)
- posledné faktúry za vodu, elektrinu, plyn

Ak kupujete pozemok, žiadajte:
- aktuálny výpis z listu vlastníctva z katastra (nie z internetu)
- fotokópiu z katastrálnej mapy
- územnoplánovaciu informáciu - vydáva ju obec bezplatne na základe žiadosti
- odborný posudok, ak bol urobený geologický prieskum podložia (prípadne výšky spodnej vody)
- ak sú k dispozícií napájacie body na inžinierske siete (voda, elektrina, plyn), vyjadrenie správcov sietí o možnosti napojiť sa na ne.

ZDROJ: Slovenská realitná akadémia a advokátska kancelária Mojmíra Plavca

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-03-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Výrobca fotoaparátov ​šokuje. Kupuje značku, ktorá stála pri zrode Oscarom ocenených filmov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:08