StoryEditor

Pohárik a joint na cestu do pekla

02.01.2006, 23:00

Na Slovensku na boj proti drogám dávame asi 150 miliónov korún ročne, ale za ich predaj podľa odhadov narkomani zaplatia až štyri miliardy. Ako sme na tom oproti ostatným európskym krajinám?
-- Na boj proti drogám dávame výrazne menej peňazí ako v západnej Európe. Podstatný rozdiel je v tom, že napríklad v Nemecku, Holandsku alebo vo Švédsku zhruba 80 % peňazí vynakladajú na liečenie drogovej závislosti a zvyšok na prevenciu a resocializačné programy pre vyliečených narkomanov. My sa zameriavame na prevenciu, ale veľmi sa nám to nedarí. Podľa odhadov máme na Slovensku asi 15-tisíc narkomanov. Na počet obyvateľov sme medzi európskou dvadsiatkou.
V ostatnom čase sa veľa diskutuje o tom, či by sa predaj marihuany nemal legalizovať...
-- Každá droga je návyková a platí to aj o marihuane. Nie som zástancom delenia drog na mäkké a tvrdé. Pre alkoholika je napríklad tvrdou drogou alkohol, ktorý mu napokon zničí celý život. Tvrdiť, že marihuanu má človek pod kontrolou, je nezmysel. Preto nie som zástancom jej legalizovaného predaja. Je smutné, že tzv. trávu začínajú brať už mladiství a je čoraz populárnejšia. Pomáhajú tomu aj verejné diskusie o legalizovaní predaja marihuany, akoby nám nestačilo, že v "konzumácii" pervitínu je Slovensko medzi poprednými európskymi krajinami.
Slovensku hrozí, že v najbližších rokoch vzrastie počet úmrtí užívateľov heroínu...
-- Heroín sa k nám dostáva tzv. albánskou cestou, pravdepodobne z Afganistanu, kde vlani mali nadprodukciu tejto drogy. Ponuka heroínu bude prevyšovať dopyt a za rovnakú cenu sa na uliciach bude predávať koncentrovanejšia droga. V európskych mestách koncentrácia heroínu vrástla o 60 %, naši užívatelia nie sú na to zvyknutí a môžu sa predávkovať. Liečenie narkomana na oddelení OAIM denne stojí vyše 100-tisíc korún.
Najrozšírenejšou a legalizovanou drogou u nás je alkohol. Dokonca sa hovorí, že sme alkoholický národ. Koľko ľudí má teda takýto problém?
-- Problém s touto drogou má asi 1,5 milióna občanov Slovenska a na následky alkoholu ročne zomiera 4-tisíc ľudí. Piť začínajú čoraz mladší ľudia a čoraz viacej žien. Na liečenie prichádzajú závislí v pokročilejších štádiách a narastá počet vyvolaných zdravotných komplikácií (napríklad hepatitídy). Alkohol má i negatívny ekonomický dosah. V európskych krajinách na škody spôsobené pod vplyvom alkoholu vynakladajú asi 2 % HDP. Slovensko v konzumácii alkoholu patrí medzi prvých desať európskych krajín. Pitie alkoholu sa u nás považuje za národnú tradíciu. Ak si človek v spoločnosti nevypije, už sa naň hľadí ako na menejcenného. Táto spoločenská norma je sama osebe chorá. Zvyšujúcu sa konzumáciu alkoholu však neriešia ani kompetentné orgány. Očakával by som výraznejší a radikálnejší postup pri výkone práva, napríklad odňatie licencií krčmárom pri nalievaní mladistvým.
Dosť sa kritizuje aj liečenie alkoholikov. Sú výhrady proti tomu, aby to platil štát.
-- Je to choroba ako každá iná. Alkoholikom sa človek nenarodí a treba mu pomôcť. Abstinujúci alkoholik je ním do konca života. Vážim si ľudí, ktorí sa dostali s pomocou lekárov, rodín alebo i sami z područia alkoholu a abstinujú.
Na Slovensku pôsobí šesť centier pre liečbu drogových závislostí. Majú existenčné ťažkosti a mali by sa postupne transformovať na akciové spoločnosti.
-- Je to dôležitý krok, pretože sa stanú sebestačnejšie, nebudú v prenájmoch a vyjasnia sa i vzťahy s poisťovňami. Kým centrá boli súčasťou nemocníc, nebol jasný tok financií na prevádzku. Bude dôležité, aby akciovky mali dobré finančné zázemie a aby sa zlepšili i platy zdravotníckeho personálu. Jeho odborná úroveň je dobrá, len jeho práca je málo ohodnotená. Dokonca aj morálne, pretože v lekárskej profesii sa liečenie z drogových zvislostí považuje za okrajovú záležitosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:35