StoryEditor

Zimná depresia podporuje plodenie detí

11.01.2006, 23:00

V januári sa už síce pomaly predlžujú dni, napriek tomu je to však jeden z najpochmúrnejších mesiacov roka, keď už spomienky na jeseň stihli vyblednúť a jar je ešte ďaleko. Tradičné vysvetlenie ponurej zimnej nálady je v tom, že krátke dni spôsobujú nedostatok slnečného svetla, kvôli čomu naše telo produkuje príliš veľa spánkového hormónu melatonínu. Jeho prebytky nás podľa tohto vysvetlenia nútia zaliezť do postele tak často ako sa len dá. Nedostatok svetla zároveň stojí za nedostatočnou produkciou hormónu serotonínu, ktorý pôsobí antidepresívne. Nedostatok slnečného svetla zvyšuje šancu, že naše telo nebude mať dostatok vitamínu D, ktorého nedostatok sa spája tiež s depresiou. Niektoré britské výskumy tvrdili, že až deväťdesiat percent obyvateľov krajiny má hladinu tohto vitamínu pod požadovanou hladinou. Zimné zmeny nálad sa neprejavujú iba ospalosťou, ale výrazne sa podpisujú aj na dianí na burzách. Podľa zistení robia ľudia v zime menej riskantných rozhodnutí.

Nové vysvetlenie našich zimných problémov nedáva hormónom až takú silu a za zmenou našej nálady podľa neho nemusí byť iba nedostatok svetla. Údajne totiž môže ísť o evolučné prispôsobenie sa, ktoré pripravuje ženy na tehotenstvo. Pri porovnaní zimných nálad s depresiou sa objavuje niekoľko nezhôd. Ak máte depresiu, príliš vám nechutí, častá je nespavosť, čo je presným opakom zimného prejedania sa a dlhých hodín strávených v posteli.

Teóriu podporujú aj významné rozdiely medzi ženami a mužmi -- zatiaľ čo bežnou depresiou ženy trpia dvakrát častejšie než muži, sú až štvornásobnej náchylnejšie na tieto zimné poruchy. Zatiaľ čo sa depresia s pribúdajúcim vekom zhoršuje, sezónne depresívne stavy sa po menopauze vytrácajú. Podľa kanadských výskumníkov, ktorí svoje zistenia publikovali v decembrovom čísle Journal of Affective Disorders, ide o evolučnú odpoveď ženského tela na fakt, že zima bola v minulosti najlepším obdobím na počatie detí. Zhromažďovanie jedla, utiahnutie sa zo spoločnosti a potreba odpočinku sú všetko znaky tehotenstva. Neskorá jar a leto, čo boli v minulosti obdobiami najpestrejšieho jedálnička, sú zasa ideálnymi obdobiami na pôrod.

Všetky zvieratá a rastliny, dokonca ešte aj tie žijúce v trópoch, majú výrazný reprodukčný a regeneračný cyklus meniaci sa počas roka. Evidentné spomaľovanie počas zimy nie je ničím výnimočným, náš systém vtedy beží na akýsi voľnobeh. Napríklad výskumy u oviec ukázali, že ich biologické hodiny sa nenastavujú podľa príchodu kratších dní, ale podľa príchodu dlhších a slnečnejších dní.

Zdá sa, že zimné depresie sú daňou za náš životný štýl, keď príliš nerešpektujeme rozdiel medzi nocou a dňom ani rozdiel medzi ročnými obdobiami. V extrémnej podobe sú známe poruchy po tom, ako lietadlom rýchlo prekonáme niekoľko časových pásiem, či poruchy spánku a správania u ľudí pracujúcich na zmeny. Človek sa snaží urobiť všetko, aby prekonal obmedzenia dané prírodou, niekedy sa mu to však môže aj vypomstiť. Zimné ťažkosti môžu byť dôsledkom nášho neporozumenia prírode. Problém nie je to, že sa cítime depresívni, ale to, že sa snažíme aj počas zimy udržiavať v letnom životnom tempe. Alebo nás v ňom nútia zostávať naši šéfovia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:08