StoryEditor

Na platbách za lieky po novom ušetríte

11.10.2021, 12:16
Od 1. apríla 2021 sa zmenili podmienky pri úhrade liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Ako to vyzerá s aktuálnymi limitmi spoluúčasti pre vybrané skupiny ľudí a čo sa zmení od 1. januára 2022 okrem toho, že viacerí dôchodcovia budú mať nulové doplatky, podobne ako ich dnes majú deti do šesť rokov, vysvetľujú kompetentní.

Odpovede pripravené v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou

1. Výška limitu

Čo je limit spoluúčasti pri doplatkoch za lieky?

Je to suma, ktorou sa poistenec spolupodieľa na úhrade lieku, dietetickej potraviny a zdravotníckej pomôcky hradenej z verejného zdravotného poistenia. To znamená, že ak celková výška úhrad poistenca za doplatky za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny prekročí v kalendárnom štvrťroku limit spoluúčasti, teda ochranný limit pre určené skupiny poistencov vo výške nula eur, 12 eur a 30 eur, zdravotná poisťovňa mu uhradí sumu, o ktorú bol limit spoluúčasti prekročený, a to za podmienok určených zákonom.

2. Platnosť zmien

Odkedy platia nové pravidlá pri platbe za medikamenty?

Novela zákona z roku 2021, ktorý menil a doplnil zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia ešte z roku 2011, je účinná od 1. apríla 2021. Doplatky za lieky, zdravotnícke pomôcky alebo dietetické potraviny však nezrušil, menil len výšku a spôsob uplatnenia limitu spoluúčasti pre vybranú skupinu poistencov.

3. Zvýhodnené deti

Ktoré skupiny ľudí si najviac ušetria na liekoch?

Poistenci, ktorí k prvému dňu kalendárneho štvrťroka nedovŕšili šesť rokov. Na tých sa od 1. apríla 2021 vzťahuje limit spoluúčasti nula eur. Dieťaťu v danom veku vzniká nárok na okamžité uplatnenie limitu spoluúčasti priamo pri výdaji lieku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny v lekárni, u poskytovateľa lekárenskej starostlivosti. Takýto poistenec teda už neuhrádza pri výdaji lieku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny doplatok vo výške prepočítaného doplatku za najlacnejší náhradný liek, najlacnejšiu náhradnú zdravotnícku pomôcku a najlacnejšiu náhradnú dietetickú potravinu. Tento doplatok uhrad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:45