StoryEditor

12 tipov, ako skrotiť výdavky za energie

13.12.2017, 11:45
Autor:
red, runred, run
Klesajúca teplota vonku, intenzívnejšie kúrenie, viac umelého osvetlenia. Príchod zimy vytvára vyšší tlak na platby za energie. Tu sú rady, ako si možno dávať väčší pozor, aby ste s nimi nemali zvýšené výdavky.

1. Pravidelne si sledujte spotrebu
Údaje o spotrebe energie je dobré si merať a zapisovať. Potom si zanalyzujte, čo vám spôsobuje výkyvy a nárast. Ak totiž identifikujete problém, jednoduchšie nájdete riešenie a ušetríte aj energiu.

2. Zbytočne nesvieťte
Počas dňa je vhodné využívať maximum prirodzeného svetla. Pri umelom osvetlení zase zvoľte úsporné LED žiarovky. Je síce pravda, že investícia do nich je síce vyššia, no cenový rozdiel sa vám niekoľkonásobne vráti. Oproti klasickým žiarovkám s nimi ušetríte až 90 percent elektriny.

3. Vytiahnite spotrebiče zo zásuviek
Využívanie pohotovostných režimov vás môže stáť nemalé peniaze. Napríklad päť domácich spotrebičov v stand-by režime s príkonom päť wattov vás za rok pripraví približne o 30 eur. Na noc ich preto vyťahujte zo zásuviek alebo používajte predlžovacie šnúryvypínačom.

4. Regulujte kúrenie
Ideálna izbová teplota závisí od účelu, na ktorý sa miestnosť využíva. Napríklad v obývačke by sa mala pohybovať v rozmedzí 21 až 22 stupňov Celzia. V kúpeľni by mala byť ideálne na výške 23 stupňov Celzia. V spálňach dosiahnete lepšiu kvalitu spánku, ak teplota v noci nepresiahne 18 stupňov Celzia. Teplotu v kuchyni udržiavajte okolo 20 až 21 stupňov Celzia, lebo tu vzduch ohrievajú aj rúra, sporák či ďalšie kuchynské spotrebiče. „Znížením teploty v byte len o jeden stupeň ušetríte až šesť percent energie na kúrenie,“ hovorí Koudela.

5. Vybavte kuchyňu úsporne
Kuchyňa je zvyčajne najvyťaženejšou miestnosťou v domácnosti, preto netreba zanedbávať úspornosť jej vybavenia. Chladničky a mrazničky fungujú nepretržite. Náklady na ich prevádzku tvoria až 25 percent celkovej spotreby elektrickej energie v domácnosti. Preto pri ich kúpe venujte pozornosť nielen nákupnej cene, ale aj energetickým štítkom. Kúpu nového spotrebiča odporúčame zvážiť aj v prípade, že stará ešte funguje. Náklady na jej prevádzku môžu byť totiž vyššie než nákupná a prevádzková cena nového spotrebiča.

Ušetriť môžete aj výberom typu varnej dosky, najúspornejšie sú indukčné. Tie spotrebujú o 40 percent energie menej než sklokeramické, v porovnaní s plynovými varnými doskami šetria až polovicu energie, čo predstavuje ročnú úsporu 15 – 20 eur v závislosti od toho, ako často ich budete využívať. Nezabudnite pri varení používať pokrievky na hrnce. Na energiách ušetríte až 70 percent energie a zároveň zabránite zvyšovaniu vlhkosti vzduchu v domácnosti. Vyššia vlhkosť vzduchu totiž spôsobuje pocit chladu aj pri vyššej teplote vzduchu.

6. Odmrazujte chladničku a mrazničku
Ľad obaľujúci výparník chladničky a mrazničky spôsobuje, že kompresor musí na dosiahnutie požadovanej teploty pracovať dlhšie, čím spotrebuje viac energie. Pravidelné odmrazovanie chladničky a mrazničky tak zvýši ich výkon a zníži spotrebu energie. Tvorbu námrazy tiež obmedzíte ukladaním vlhkých potravín v uzavretých nádobách alebo obaloch.

7. Zvoľte vhodný hrniec a primerané množstvo vody
Na prípravu malej porcie jedla vo veľkom hrnci budete potrebovať viac času a spotrebujete väčšie množstvo energie. Rovnako neúsporná je príprava jedla s použitím nadmerného množstva vody. Naopak, spotrebu energie znížite v prípade, že použijete pokrievky, respektíve tlakový hrniec; ten pri varení ušetrí až 50 percent energie a 70 percent času.

8. Investujte do umývačky riadu
Vlastniť umývačku riadu nie je v súčasnosti žiaden luxus. Okrem toho, že vás odbremení od každodennej povinnosti, je skvelým pomocníkom pri úspore energie. Väčšina z nich spotrebuje maximálne jednu kilowatthodinu elektrickej energie a 12 litrov vody. Ušetriť môžete viac ako 80 percent času a približne 30 percent nákladov na umývanie riadu, čo predstavuje 50 eur ročne.

9. Ohrievajte vodu v rýchlovarnej kanvici
Používanie rýchlovarnej kanvice na ohrev teplej vody je rýchlejšieúspornejšie než jej zohrievanie na elektrických či plynových varných doskách, pri ktorom sála teplo do okolia. Termostat s automatickým vypnutím čas ohrevu zbytočne nepredlžuje. Aj pri jej používaní sa však vyhýbajte plytvaniu a ohrievajte iba potrebné množstvo vody. V prípade, že ohrievate dvakrát denne jeden liter vody a využijete z nej len pol litra, vylejete do výlevky ročne 365 litrov vody a za energiu zbytočne zaplatíte takmer o sedem eur viac.

10. Znížte teplotu vody pri praní
Práčka je jedným z najväčších „žrútov“ energie v domácnosti. Najviac jej spotrebuje pri zohrievaní vody, preto sa oplatí nastaviť nižšiu teplotu prania. Ak ju znížite z 90 stupňov na 60 stupňov Celzia, ušetríte približne 25 percent. Všeobecne platí, že čím nižšia je teplota vody počas prania, tým vyššia je úspora.

11. Zvoľte kondenzačnú sušičku s tepelným čerpadlom
Vďaka sušičke nebudete musieť bielizeň žehliť, rovnako sa vyhnete vlhkosti v miestnosti spôsobenej prirodzeným sušením. Jej používanie je však energeticky pomerne náročné a v porovnaní s bezplatným sušením na čerstvom vzduchu, samozrejme, drahšie. Ak uvažujete o kúpe sušičky, zvoľte kondenzačnú s tepelným čerpadlom. Je síce cenovo náročnejšia, ale z hľadiska hospodárnosti najúspornejšia a zároveň najšetrnejšia k tkaninám.

12. Skontrolujte si, či neplatíte veľa
Jednoduchý spôsob, ako ušetriť za energie, je nájsť si lacnejšieho dodávateľa. Všímajte si nielen na cenu, ale aj to, či ide o spoľahlivú a stabilnú firmu s dobrým zákazníckym servisom.

ZDROJ: Jiří Koudela, Slovakia Energy

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:13