StoryEditor

Mizuho chce byť najlepšia na svete

27.04.2005, 00:00
Mizuho chce byť najlepšia na svete, banka chce kótovať akcie na NYSE a zvýšiť kapitalizáciu na dvojnásobok

Najväčšia japonská banka Mizuho Financial Group oznámila vytvorenie aliancie s trojicou amerických konkurentov. S ich pomocou chce banka získať nové produkty a služby pre japonský trh a zvýšiť tak svoj zisk. Jej novými partnermi sa stanú Wells Fargo & Co., Wachovia Corp. a Bank of New York. Zamerať sa chce najmä na privátnych klientov.
Mizuho tiež predstavila nový trojročný plán podnikania. Vo fiškálnom roku 2007/2008 končiacom sa v marci chce banková skupina dosiahnuť čistý zisk 650 miliárd jenov (6,15 mld. USD). Z toho 290 miliárd by malo plynúť z retailového bankovníctva, rovnaká suma z korporátneho bankovníctva a 40 miliárd z aktív a privátneho bankovníctva.
V poskytovaní úverov Mizuho nedosiahlo nárast od roku 1996, keď séria štyroch recesií v druhej najväčšej svetovej ekonomike výrazne oslabila dopyt po úveroch zo strany korporácií. V tvorbe príjmov je banka dlho závislá od poskytovania úverov korporáciám. Mizuho chce zvýšiť obrat pomocou produktov a služieb pre individuálnych klientov, ktorí by jej mali pomôcť do marca 2007 splatiť vláde 1,5 bilióna jenov. Peniaze si banka požičala v 90. rokoch počas krízy japonského bankového sektora. "Mizuho sa môže od svojich amerických kolegov naučiť robiť dobrý marketing. Retailové bankovníctvo je oblasť, v ktorej sú slabí a je pozitívnym signálom vidieť banku sústrediť sa práve na túto oblasť," uviedol pre agentúru Bloomberg Naoko Nemoto, riaditeľ Standard & Poor´s v Tokiu.
Banka tiež oznámila plán zaviesť do júna 2006 svoje akcie na newyorskú burzu cenných papierov a do troch rokov zvýšiť kapitalizáciu na 10 biliónov jenov zo súčasných 5,85 bilióna, ktoré dnes investori v banke držia. "Naším zámerom je stať sa najlepšími na svete," vyhlásil sebavedomo Terunobu Maeda, riaditeľ banky. "Chceme zvýšiť príjem z poplatkov na úroveň, ktorú dosahujú európske a americké banky. Zatiaľ sme boli úspešní iba v korporátnom bankovníctve, chceme to doplniť aj retailom," citovala Meada agentúra Bloomberg.
Práve pomoc pri zlepšovaní kvality privátneho bankovníctva si Mizuho sľubuje od svojich amerických kolegov. Tridsaťtripercentný nárast spotrebiteľských úverov najväčšou mierou prispel k rekordnému štvrťročnému zisku Charlotte, pobočky Wachovia v Severnej Karolíne, najväčšieho poskytovateľa úverov na juhovýchode USA, čo viedlo k 30-percentnému nárastu čistých príjmov banky. Zvýšené príjmy z poskytovania úverov spotrebiteľom a malým podnikateľom vo veľkej miere prispeli k rekordnému zisku 1,86 miliardy USD za prvé tri mesiace tohto roku aj v prípade banky Wells Fargo, piatej najväčšej americkej banky. "Mizuho môže ľahko vytvoriť podobný objem ziskov z retailového bankovníctva ako americké banky. Musí však znížiť náklady v tejto oblasti," uviedol Nemoto. Aliancia s Bank of New York sa má sústrediť na správu majetku.
Japonské banky boli ešte pred dvomi rokmi závislé od finančnej pomoci. Na nohy sa postavili vďaka obnovenému rastu japonskej ekonomiky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:54