StoryEditor

Poisťovne zatiaľ informácie kúskujú

26.10.2005, 00:00

Prvé ponuky povinného zmluvného poistenia na budúci rok už naznačili, že motoristi budú musieť pri výbere najlepšej poistky viac porovnávať a počítať. Aj keď poisťovne podávajú informácie o sadzbách len v malých dávkach, naznačili už, že o cene poistenia nebude rozhodovať iba objem motora a výška bonusu, ako to platilo vlani. Allianz-Slovenská poisťovňa pripravila pre svojich klientov kalkulačku s dvadsiatimi položkami, ktoré ovplyvnia výslednú cenu poistenia (pre klientov bude dostupná od 31. októbra). Okrem objemu motora a jeho výkonu či základných osobných údajov bude musieť motorista do kalkulačky doplniť napríklad aj informáciu o počte detí a počte používateľov vozidla.
Podrobnejšiu kategorizáciu však pripravujú aj iné poisťovne. Wüstenrot poisťovňa, ktorá vlani ako prvá rozdelila autá do kategórií podľa ich výkonu, chce obohatiť ponuku aj o kritérium veku. ČSOB Poisťovňa zostáva pri delení áut podľa výkonu motora, uplatní však aj vekové kategórie a delenie podľa regiónov. Uniqa poisťovňa chce doterajšiu segmentáciu (podľa objemu motora, regiónu a veku) rozšíriť o delenie klientov podľa počtu vozidiel a počtu uzatvorených poistných zmlúv. Na oficiálne ponuky väčšiny poisťovní sa však stále čaká.
Vernostné zľavy
Okrem bonusov môžu cenu zákonnej poistky znížiť aj vernostné zľavy či uzatvorenie zmluvy cez telefón alebo internet (nie všetky poisťovne to zatiaľ umožňujú). Vernostná zľava však nehovorí o tom, ako dlho je motorista klientom poisťovne, ale o tom, koľko zmlúv v jednej poisťovni uzatvoril. V Allianzi-Slovenskej poisťovni môžu klienti získať v závislosti od počtu uzatvorených zmlúv zľavu do desať percent. Ak si uzatvoria poistenie cez telefón alebo internet, výslednú cenu si môžu znížiť o ďalších päť percent. Ak si motorista dohodne poistenie cez telefón v Českej poisťovni-Slovensko, získa zľavu päťsto korún. Táto poisťovňa podobne ako napríklad aj Komunálna poisťovňa a ČSOB Poisťovňa sľubujú aj vernostnú zľavu, zatiaľ však jej výšku neuviedli. Ostatné poisťovne sa k tejto otázke nevyjadrili.
Vyššie poistné krytie
Podstatnou zmenou je zvýšenie poistného krytia pri základnom produkte na 20 miliónov korún pri škodách na zdraví a aj na veci. Urobila tak Česká poisťovňa-Slovensko aj Allianz-Slovenská poisťovňa, podobný zámer už potvrdila aj Uniqa. Kooperativa ponúkla takéto krytie v tomto roku v rámci akciovej ponuky. Dá sa však predpokladať, že limity poistného plnenia zvýšia aj ďalšie poisťovne. Základné poistenie malo doteraz vo všetkých poisťovniach rovnaký limit poistného plnenia z jednej škodovej udalosti: 5 miliónov korún pri škodách na veci a 19 miliónov korún pri škodách na zdraví.
Bez malusov
Väčšina poisťovní potvrdila, že ani v ďalšom roku neplánuje uplatňovať cenovú prirážku klientom, ktorí spôsobia škodovú udalosť. S jej uplatňovaním počíta len ČSOB Poisťovňa, rovnakú informáciu potvrdila aj Uniqa. "Od nových klientov budeme požadovať potvrdenie o bezškodovom priebehu. Ak ho do stanoveného termínu nedonesú, v našej poisťovni získajú len základnú sadzbu (bez bonusu)," vysvetľuje riaditeľ marketingu ČSOB Poisťovne Emil Mitro.
Takzvaný malusový systém však funguje vo všetkých okolitých krajinách. Tamojšie úrady, ktoré vykonávajú dohľad nad poistným trhom, jeho dodržiavanie prísne sledujú. "V Maďarsku už niekoľko poisťovní dostalo pokutu za to, že klientov nesprávne zaradili do takzvanej malusovej stupnice, čím získali výhodnejšiu cenu poistenia," hovorí šéf Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete. Allianz-Slovenská poisťovňa už avizovala, že k uplatňovaniu malusov pristúpi vtedy, ak tento systém zavedú a budú dodržiavať všetky poisťovne na trhu. Podľa jej predstaviteľov však slovenský trh nie je na to ešte momentálne pripravený.
Kalendárny a technický rok
Poistnú zmluvu nemusí klient uzatvoriť len k 1. januáru, teda na kalendárny rok. Zákon pripúšťa aj na takzvaný technický alebo poistný rok (nejde o žiadnu novinku). Rozdiel je nielen v dátume uvedenom v zmluve, ale aj v tom, ktorý cenník sa bude motoristu týkať. "Ak klient uzatvorí povinné zmluvné poistenie do 31. decembra, poistné sa mu vypočíta zo sadzieb roku 2005," potvrdzuje Daniela Lászlová z marketingu Komunálnej poisťovne. V prípade Allianz-Slovenskej poisťovne sa nový spôsob výpočtu cien bude týkať aj motoristov, ktorí si uzatvoria poistenie na technický rok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:44