StoryEditor

Outletové centrá pribúdajú. U susedov

07.05.2007, 00:00
Centrá s výbehovým tovarom máme hneď za hranicami, preto ich nestavajú u nás.

Slovensko si na otvorenie prvého outletového centra, kde možno výhodne nakupovať značkový tovar zo starších kolekcií, prípadne vzorkový tovar, ešte istý čas počká. V Maďarsku a Poľsku už k pilotným centrám pribudli nové, v Česku sa výstavba ďalších rozbieha. Náš trh však zatiaľ nie je pre investorov týchto objektov zaujímavý. Generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš si myslí, že v najbližších rokoch takéto centrum na Slovensku vyrastie. Najideálnejší priestor pre takýto objekt vidí medzi Bratislavou a Sencom, maximálne však do 40 kilometrov od slovenskej metropoly.
V Poľsku i Maďarsku momentálne funguje niekoľko outletových centier, ďalšie sa budujú. Na moravskom území v Hatiach je zatiaľ jediné na území Česka, v najbližších mesiacoch sa však pripravujú ďalšie tri. Do štyroch rokov by ich tam malo podľa Pavlíny Hajnovej zo spoločnosti Centers DATA vyrásť spolu deväť. Pre ČTK doplnila, že by k nim mali pribudnúť ešte štyri outletové centrá, ktoré sa prebudujú z existujúcich nákupných stredísk.
V českých Tuchoměřiciach už talianska investičná spoločnosť B. Consulting začala budovať centrum Outlet Airport Praha s približne 170 prevádzkami, ktoré by malo privítať prvých návštevníkov na jar 2008. V Prahe-Štěrboholiach plánuje dánska spoločnosť TK Development, ktorá už v Česku a na Slovensku postavila niekoľko nákupných centier, v spolupráci s britskou firmou LMS Outlet vybudovať Prague Outlet Center. To by malo mať v prvej fáze osem desiatok prevádzok a jeho otvorenie je naplánované na jeseň tohto roku. Koncom roku plánuje otvoriť outletové centrum so 110 prevádzkami pri diaľnici neďaleko obce Loket aj firma Devo Group. Do výstavby každého z centier v Česku chcú investori vložiť minimálne miliardu českých korún, niektorí i dve.
V našom hlavnom meste ani jeho okolí vlastníci projektu Prague Outlet Center so žiadnym takýmto plánom nerátajú. Pre Hospodárske noviny to uviedol Pavel Škvára, Real Estate & Acquisition Director Deputy General Manager spoločnosti TK Development. "Bratislava je veľmi blízko existujúceho centra Parndorf v Rakúsku, ktoré patrí k najväčším projektom v strednej Európe," odôvodnil nezáujem o slovenský trh Škvára.
Spoločnosť Freeport, ktorá začala budovať outletové centrá najskôr vo Veľkej Británii, neskôr s ich výstavbou expandovala do Portugalska, Švédska, Francúzska a vlastní aj Freeport Designer Outlet Mall v Hatiach pri Znojme, uvažuje o budovaní centier v ďalších štátoch, vrátane krajín V4. Marketingová manažérka centra v Hatiach Dita Staňková však pre HN povedala, že firma zatiaľ nechce prezrádzať o svojich zámeroch bližšie informácie. Zameriava sa na to, aby získala čo najviac slovenskej klientely pre svoje centrum na Morave.

01 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lekár radí: hýbme sa 02 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mestské pasy pre turistov 03 - Modified: 2003-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Malý dieselový čertík
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:25