StoryEditor

Cena ropy rastie, prelomila rekord

05.04.2005, 00:00
Ropa naďalej rastie, prelomila ďalšie rekordy, trh včera ignoroval oznámenie, že OPEC začal jednať o ďalšom zvyšovaní ťažby.

Svetové ceny ropy sa včera dostali na nové rekordné maximá k blízkosti 58 dolárov za barel, keď nadviazali na stúpajúci trend z minulého týždňa. Trhy v podstate nereagovali ani na vyjadrenie predstaviteľov OPEC, že kartel pristúpi na najbližšom zasadnutí k ďalšiemu zvýšeniu ťažobných kvót.
Cena americkej ľahkej ropy s májovou dodávkou po prvýkrát prelomila hranicu 58 dolárov za barel, keď sa popoludní ocitla na 58,05. Nahor vyskočila aj severomorská ropa Brent. Jej nové maximum bolo 57,05 dolára, čo je o 45 centov viac ako piatková zatváracia hodnota. Predzvesťou rastúceho trendu na trhu bolo už minulotýždňové obchodovanie, keď cena ropy v závere týždňa výrazne vzrástla. Americká WTI si za päť obchodovacích dní pripísala takmer 2,5 USD a Brent dokonca 3,4 USD za barel. Ako hlavný dôvod prudkého rastu v závere týždňa sa najčastejšie citovala prognóza investičnej banky Goldman Sachs, podľa ktorej by sa ceny mohli za určitých okolností vyšplhať až na 105 dolárov za barel. Jarné obdobie je tradične spojené s pozorným sledovaním stavu zásob ropy a benzínu v USA. Ceny v súčasnosti tlačia nahor najmä obavy z nedostatočných dodávok benzínu pred začiatkom motoristickej sezóny. Zásoby benzínu minulý týždeň dosiahli štvrtý týždenný pokles za sebou. Hoci medziročne sú stále o 7,4 percenta vyššie, správa vyniesla ceny nahor. Rovnako nervózne čaká trh na správu aj tento týždeň. Stredajšie údaje budú pravdepodobne znova hlavným determinantom cenového vývoja najbližších dní.
Trh včera ignoroval oznámenie, že OPEC začal rokovať o ďalšom zvyšovaní ťažby. Oficiálna ťažobná kvóta je dnes 27,5 milióna barelov denne, reálny výstup je však podstatne vyšší, keďže takmer každá krajina prekračuje svoj oficiálny limit. Trhy preto v posledných mesiacoch takmer vôbec nereagujú na zmenu oficiálnych kvót a chápu ich skôr ako formálnu úpravu ťažby než jej reálnu zmenu. OPEC odhaduje denný výstup na tento mesiac na úrovni 28,1 mil. barelov.
Analytici sa zhodujú v tom, že OPEC nemá reálne ako zvýšiť ťažbu. Ten vyzval aj nečlenské krajiny, aby participovali na zvyšovaní svetovej ťažby. Nórsko už pred časom uviedlo, že ide na plný plyn a podľa aktuálnych údajov z Ruska zostala produkcia v marci na nezmenenej úrovni. Ide o ďalší znak spomalenia v ruskom ropnom priemysle, kde ťažba po piatich rokoch rastu nevykázala 6 mesiacov žiadne zvýšenie.
Celkovo je situácia na trhu s ropou napätá kvôli rýchlo rastúcemu dopytu v USA a Číne. Americká ropa zdražela od začiatku roku o 32 percent, medziročne dokonca o 67 percent. Trhy sa obávajú, že v prípade výpadku dodávok v niektorých krajinách nebudú mať ostatné dostatok kapacít na jeho pokrytie. Najsledovanejším údajom ostáva stav zásob ropy a benzínu v USA.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:57