StoryEditor

Po stagnácii opäť ožíva trh IPO

12.08.2003, 00:00
Po stagnácii opäť ožíva trh IPO, manažéri upisovania akcií znižujú poplatky, očakávajú zlepšenie v druhej polovici roka.

Rýchly rast svetových finančných trhov v posledných mesiacoch prebudil k životu aj trh primárnych emisií akcií známych pod skratkou IPO (Initial Public Offering), ktorých počet bol pred časom na najnižšej úrovni od roku 1979. Aby manažéri upisovania (Underwriters) získali nových klientov, až o tretinu znížili komisionárske poplatky. Podľa údajov tlačovej agentúry Bloomberg v roku 2002 spoločnosti zaplatili manažérom upisovania, ktorí uvádzali akcie na trh, priemerne 4,2 % z objemu emisie. Najväčší poplatok mal Credit Suisse First Boston (CSFB). V USA v roku 2002 organizoval 10 IPO. V ôsmich prípadoch boli poplatky nie nižšie ako 7 %. V tomto roku CSFB robil len jeden kontrakt s poisťovacou spoločnosťou Infinity Property & Casualty. Vypýtal si od nej poplatok za uvedenie akcií na trh 6,1 % z objemu emisie. V priemere však banky berú od klientov poplatky 2,7 %. Za najväčšie IPO v tomto roku Goldman Sachs dostal len 2,4 %. Bolo to za umiestnenie akcií austrálskej pobočky britskej poisťovne Royal & Sun Alliance Insurance v hodnote 1,4 mld. USD. "Momentálne prebieha veľmi tvrdý konkurenčný boj. Zisky manažérov upisovania klesli tak, že už nižšie nemôžu," cituje Bloomberg Davida Solomona, ktorý vedie oddelenie kapitálového trhu v Goldman Sachs. Finančný riaditeľ Bank Of America James Hens potvrdzuje jeho slová. "Bojujeme za každú zákazku. Myslím si, že komisionárske poplatky ešte viac klesnú."
Od začiatku roku do konca prvého polroka celkový objem IPO na svete predstavoval podľa údajov Bloomberg len 6,3 mld. USD, čo je o 80 % menej ako za to isté obdobie v roku 2002. Je to najnižšia úroveň od roku 1979. V dôsledku toho sa príjmy manažérov upisovania znížili o dve tretiny v porovnaní s tým istým obdobím minulého roka. Predstavovali len 1,3 mld. USD, čo je veľký prepad v porovnaní s boomom, keď v roku 2000 zarobili 14 mld. USD.
Ešte väčší je boj v prípade sekundárnych emisií. Objem sekundárnych emisií sa znížil o 50 % a predstavoval 41,9 mld. USD. Aby banky nestratili klienta, berú od neho poplatky nižšie ako 1 %. Tak to urobili napríklad v Lehman Brother, ktorí dostali 0,16 % za umiestnenie akcií Dominion Resources v hodnote 622 mil. USD, J. P. Morgan Chase pre zmenu dostali poplatok 0,5 % za emisiu akcií ABN Amro v hodnote 1,1 mld. eur.
Zľahčiť život americkým upisovateľom akcií môže rast kapitálového trhu. Čoraz viac firiem uvažuje o tom, že umiestni svoje akcie na burzu. IPO realizované v posledných týždňoch pripomenuli niektoré charakteristiky rastúceho býčieho trhu na konci 90. rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 03:21