StoryEditor

Čo nie je tajné, je verejné

27.12.2005, 23:00

Po 1. januári sa už môžeme dozvedieť aj to, koľko mesačne zarábajú štátni úradníci a predstavitelia samosprávy i aké majú odmeny. Takéto právo dáva občanovi novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám (č. 747/2004 Z. z.). Zmenu infozákona pripravil minister spravodlivosti Daniel Lipšic. Novela znemožní tajné rokovania zastupiteľstiev obcí, miest alebo krajov o použití verejných zdrojov. Novela zabezpečuje, že porušovanie zákona o slobodnom prístupe k informáciám bude naďalej priestupkom.
Zužuje sa rozsah osobných údajov, ktoré možno utajovať pri taxatívne vymedzenom okruhu osôb, ktoré sú platené z verejných zdrojov, zverejní sa napríklad výška ich platu či poskytnuté odmeny, ale aj informácie o ich činnosti, ako napríklad členstvo v komisiách, personálne obsadenie útvarov v orgánoch verejnej moci. Medzi povinne zverejňované informácie budú patriť aj tie, ktoré sa týkajú prevodu nehnuteľného majetku štátu, obce, samosprávneho kraja alebo verejnoprávnej inštitúcie a informácie o niektorých návrhoch na konanie pred Ústavným súdom SR. Povinná osoba je povinná zverejňovať aj osobné údaje o osobách, ktoré nadobudli majetok štátu, obce, samosprávneho kraja alebo verejnoprávnej inštitúcie. Zverejňovať sa budú nielen identifikačné údaje o prevádzanom majetku a právny dôvod prevodu vlastníctva, ale aj osobné údaje o osobách, ktoré tento majetok nadobudli. Z tejto povinnosti by boli vyňaté len prevody bytov a nebytových priestorov, ktoré prechádzali za regulované ceny pôvodným nájomcom. Podľa novely je Ústavný súd SR povinný zverejňovať návrhy na začatie konania, okrem návrhov ústavných sťažností.
Aj od nového roka bude verejným činiteľom, ktorí neposkytnú žiadané informácie alebo inak porušia právo na ne, hroziť pokuta do 50-tisíc korún a zákaz činnosti až na dva roky.

Novela infozákona umožní:
- zverejniť platy a odmeny vymedzeného okruhu vedúcich funkcionárov a vedúcich zamestnancov úradov
- dozvedieť sa o tom, kto nadobúda nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu / samospráv
- dozvedieť sa mená členov komisií rozhodujúcich napríklad o dotáciách či eurofondoch
- zachovať krátke lehoty pre sprístupnenie informácií, ktoré boli podľa pôvodného návrhu ohrozené
- zachovať dôležitý prístup k informáciám z neukončených správnych konaní (napríklad o plánovaných stavbách alebo povoľovaní veľkých prevádzok).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 15:55