StoryEditor

Poistné podvody sa robia najmä na autách

27.08.2004, 00:00
Poistné podvody sa robia najmä na autách, poisťovne majú na odhaľovanie škôd svojich vlastných detektívov, zväčša ide o bývalých príslušníkov polície

Najviac poistných podvodov je aj na Slovensku páchaných práve na autách. Potvrdzuje to väčšina poisťovní. Presná štatistika o tom, koľko percent z nahlásených poistných udalostí tvoria poistné podvody, však na Slovensku neexistuje. "V štátoch Európskej únie sa toto číslo pohybuje od 5 do 20 percent z predpisu poistného," uviedol generálny tajomník Slovenskej asociácie poisťovní Vladimír Rančík. Ak by percento poistných podvodov na Slovensku predstavovalo len 10 percent z predpisu poistného, išlo by takmer o 4,2 miliardy korún.
Keďže sa čísla o podvodoch na úrovni asociácie nesledujú, nedá sa presne povedať, či poistné podvody z roka na rok stúpajú alebo nie. Vlastné štatistiky však jednotlivé poisťovne majú. Napríklad Česká poisťovňa Slovensko prešetrila za prvý polrok tohto roka 358 sporných poistných udalostí, na ktorých pri poistnom plnení ušetrila približne 11 miliónov korún. Oproti predchádzajúcim rokom podľa Rančíka poisťovne pokročili najmä vo vzájomnej komunikácii pri odhaľovaní podvodov. "Približne od roku 2001 máme databázu škôd, ktorá tiež pomáha poisťovniam pri odhaľovaní podvodov," dodal Rančík.
Poisťovne majú na poistné podvody špecializovaných odborníkov, svojich vlastných detektívov. "Zväčša sú to ľudia, ktorí majú už skúsenosti z tejto oblasti. Napríklad bývalí príslušníci Policajného zboru," vysvetlil Rančík. Česká poisťovňa zamestnáva v Česku na tento účel až 18 detektívov. A ktoré škody naozaj prešetrujú? Najmä tie, ktoré majú znaky podvodu. Veľkú časť z nich podľa hovorcu Českej poisťovne, Václava Báleka, prefiltrujú už samotní likvidátori poistných udalostí. Na niektoré sa príde až pri ďalšej kontrole alebo s odstupom času. Podľa Báleka pri odhaľovaní škôd poisťovniam výdatne pomáha aj čoraz lepšia technika či podrobná evidencia spôsobených škôd.
Medzi najčastejšie druhy poistných podvodov pri motorových vozidlách patria podľa špecialistu Českej poisťovne Praha Lea Šoukala fingované dopravné nehody, vyprovokované nehody alebo falšovanie dokumentov. Veľakrát chcú klienti do spôsobenej škody zahrnúť už aj skôr spôsobené škody. "Existujú aj organizované skupiny, ktoré sa živia poistnými podvodmi. Pohybujú sa v celom regióne strednej Európy," uviedol. Tieto skupiny zväčša vyprovokujú dopravnú nehodu a žiadajú odškodnenie. Často je podľa Šoukalu poškodené auto opravené len naoko, škoda je tak pri opätovnom poškodení veľká. Podľa neho sa takéto prípady darí odhaľovať najmä v spolupráci so všetkými poisťovňami.

Príklady poistných podvodov
-- Z povinne zmluvného poistenia mala byť vyplatená majiteľka škody Octavia, ktorá narazila do traktora. Traktorista vraj musel nečakane zabrzdiť, keď sa mu vysypalo pod nohy náradie. Pracovníci poisťovne však zistili, že vodič traktora je synom vodičky Octavie a vodička s autom havarovala prvýkrát už na inom mieste. Keďže však nemala uzatvorené havarijné poistenie, dohodla sa so synom na takomto podvode.
-- Majiteľovi škodovky ukradli autorádio a ďalšie doplnky, našťastie mu nerozbili okno a auto otvorili bez násilia. Vyšetrovaním v poisťovni sa zistilo, že klient nielen neoznámil túto udalosť polícií, ale že rádio sám zaniesol do záložne. Pri zakladaní vecí sa totiž klient musí preukázať dokladom totožnosti.
-- Vodič nahlásil škodu, podľa ktorej mu počas jazdy spadol telefón v kabíne a keď ho zdvíhal, dostal šmyk a narazil do stromu. Podľa policajných záznamov však rozsah škôd nezodpovedal priebehu dopravnej nehody, a tak sa poistený nakoniec sám vzdal poistného plnenia.
-- Pri jazde vodičovi kompletne zhorelo nákladné auto. Počas vyšetrovania sa však poisťovni podarilo získať svedectvo o skutočnom priebehu udalostí. Majiteľovi sa totiž prehrial hydraulický mechanizmus na páke, ktorý spôsobil vznietenie zadnej časti kabíny, ktoré sa podarilo uhasiť. Odhalený podvod bol zhruba vo výške 1 milióna korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:25