StoryEditor

Relax v štýle wellness

15.05.2007, 00:00

Do nášho života v ostatnom čase čoraz viac vstupuje hektika. Kam sa len pozrieme, vládne uponáhľanosť, nepokoj, zhon, stres, neraz aj depresia. Pracovný stres vŕšime na rodine, priateľoch, bolieva nás hlava -- nervozita sa stáva naším každodenným spoločníkom. Organizmus v strese sa nedokáže napätiam vždy prispôsobiť, preto sa bráni. Žiaľ, nikto voči stresu nie je imúnny. "Stres je vlastne reakcia tela a psychiky na vonkajší a vnútorný tlak. Krátkodobý stres môže mať aj pozitívne účinky. Môže nás inšpirovať, udržiavať v bdelosti, motivovať. Ak však trvá pridlho, začína pôsobiť na telo negatívne, ubíjajúco na dušu -- s pocitom bezmocnosti, frustrácie, sklamania, apatie, pridajú sa bolesti hlavy, búšenie srdca, nervozita, strach, nechutenstvo, problémy so spaním. Keď sa nevieme vymaniť zo začarovaného kruhu zdravotných problémov, potom je najvyšší čas na zmenu," hovorí MUDr. Marián Markech, MPH.
Ako však zvládnuť stres a dosiahnuť, aby sme žili pokojnejší a vyrovnanejší život sami so sebou a s okolím? Riešením môže byť radikálna zmena životného štýlu, životnej filozofie, návykov a rozhodné povedať "nie" tomu, čo v podvedomí cítime ako príťaž, zlozvyk. "Na začiatok bude stačiť, ak si stres pripustíte a začnete brať na zreteľ svoje vlastné potreby. Vo vyspelom svete sa ľudia čoraz viac rozhodujú pre nový životný štýl wellness, ktorý je reakciou na ustavične sa zrýchľujúci kolobeh života. Jeho podstatou je dosiahnuť harmonický rozvoj osobnosti. Wellness naznačuje spôsob, ako žiť zmysluplne a vo všetkom, čo nás obklopuje, nachádzať niečo pozitívne. Wellness je umenie, ktoré sa treba naučiť žiť postupne každodenným tréningom. Je to prostriedok proti depresívnym stavom, ktoré na nás každý deň číhajú v práci, v škole, doma i v rodine. Je vedecky dokázané, že správnou životosprávou, spôsobom života, psychickou, fyzickou a sociálnou pohodou si vieme až na 80 % ovplyvniť naše zdravie, preto sa tento štýl stáva neodmysliteľnou súčasťou života tých, ktorým záleží na tom, aby sa cítili dobre. Myšlienka wellnes nie je nová. Podobná filozofia bola súčasťou lekárskej prevencie. Preto wellness v sebe zahŕňa aj kontrolu telesnej hmotnosti, zdravú výživu, pohybovú aktivitu, elimináciu a kontrolu stresu," hovorí doktor Markech.
V 60. rokoch minulého storočia Dr. Halbert Dunn prišiel s myšlienkou wellness. V slove wellness sa spojili dva pojmy: wellbeing, čiže dobre a príjemne sa cítiť a fitness, teda byť fit. Podstatou je renesancia gréckeho umenia kompenzovať prácu kvalitným odpočinkom, relaxáciou a aktívnou starostlivosťou o krásu tela i zdravie. Filozofiou wellness je dokonalá harmónia tela i duše, duševná pohoda, telesná kondícia a pozitívny prístup k životu.
Podľa doktora Markecha wellness je dnes najdynamickejšie rastúcim odvetvím, predstavuje širokú škálu produktov, služieb, činnosti, ktoré ponúkajú relaxačné služby v príjemnom prostredí, pestovanie krásy a prevenciu civilizačných ochorení. Využívajú ho predovšetkým ekonomicky aktívni ľudia. Cieľom je žiť plnohodnotný život, dobre sa cítiť a spomaliť proces starnutia. "Obdobie prvých krôčikov už máme za sebou. Dnes sa programom a filozofii wellness už venujú odborníci z radov lekárov, psychológov, psychiatrov, odborníkov na výživu, profesionálnych cvičiteľov, odborníkov z odboru kozmetiky." Lekári nabádajú naučiť sa kontrolovať svoje reakcie a techniky zvládnutia stresu, osvojiť si zdravé stravovacie návyky, cvičiť, behať, prechádzať sa, bicyklovať, plávať. Pri pohybe sa prekysličuje mozog a naštartuje tvorba hormónu šťastia -- endorfínu. Nálada sa dá ovplyvniť aj správnym držaním tela, pravidelným dýchaním a úsmevom pri stretnutí s ľuďmi.
Receptov, ako zvládnuť napätie a byť zdravým, je viac. Keď človek situáciu nezvládne, treba sa obrátiť na odborníkov, ktorí vedia pomôcť. Kúpele ponúkajú okrem komplexnej liečebnej terapie aj wellness programy s medicínskym zázemím. Sú určené pre hostí, ktorí prichádzajú do kúpeľov, aby sa zbavili stresu, získali pocit pohody a načerpali novú energiu. Pracovníci sa snažia zamerať sa nielen na liečebné, ale aj preventívne pobyty a wellness je ich doplnkom postavený na odbornom medicínskom základe, kombinovaný s využitím liečivých rastlín, morskej soli a prírodných liečivých zdrojov -- termálnej vody a bahna. Súčasťou wellness programu sú masáže na princípe švédskej masážnej techniky s využitím prírodných aromatických olejov a emulzií, osviežujúca hydromasáž s použitím éterických olejov, Kneipov bylinkový kúpeľ s obsahom pravého bylinného extraktu z liečivých rastlín, tiež regeneračné masáže, napr. relaxačná masáž hlavy a šije, olejová masáž proti celulitíde, pobyt v soľnej jaskyni z prírodnej morskej soli i lokálny bahenný zábal. Do ponuky neustále zahŕňajú nové procedúry podľa aktuálnych trendov, napr. masáž lávovými kameňmi či štvorručná masáž.
Niečo pre mužov
Manažérska profylaxia sa začína vstupným lekárskym vyšetrením a laboratórnymi testmi. Program zahŕňa bahenný zábal, termálny kúpeľ, klasickú masáž, whirlpool, perličkový a uhličitý kúpeľ, podvodnú masáž, oxygenoterapiu a konzultáciu s diétnou sestrou o zdravej výžive. V kozmetickom salóne muži nájdu aj špeciálne kozmetické procedúry pre pánov. Týka sa to hlavne tých, ktorí sú k sebe nároční a nezabúdajú, že elegancia sa nekončí iba pri perfektnom obleku. V salóne používajú kozmetiku, ktorá je zvlášť vyvinutá pre mužov a plne rešpektuje požiadavky mužskej pleti.
Kúpele okrem relaxačných pobytov ponúkajú aj program Štíhla línia, Osteoporóza, Krása a vitalita, Detoxikačná kúra i komplexný pobyt pre deti. Všetky liečebné balíky obsahujú lekárske a zdravotné vyšetrenia, laboratórne testy, liečebné procedúry, špeciálnu stravu.
Typy a rady:
-- Naplno sa venujte vždy len jednej činnosti: pracovným povinnostiam alebo oddychu
-- Doprajte si čas na stretnutia s priateľmi a príjemnými ľuďmi
-- Zorganizujte si čas na aktívny oddych
-- Každý večer si zrekapitulujte príjemné zážitky
-- Majte sa radi takí, akí ste. Nehľadajte na sebe iba chyby, ale tešte sa zo svojich kladov
-- Vyhýbajte sa zlým a nepríjemným myšlienkam
-- Zle naladený človek nedosiahne očakávaný zdravotný efekt
-- Myslíte pozitívne, pestujte si vlastné sebavedomie
-- Keď je čas na oddych, nezaoberajte sa pracovnými povinnosťami

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:36