StoryEditor

Daň z motorových vozidiel treba zaplatiť do 31. januára 2005

Od 1. januára 2005 je platný nový zákon o miestnych daniach, ktorý upravuje platenie dane z motorových vozidiel.

Od 1. januára 2005 je platný nový zákon o miestnych daniach, ktorý upravuje platenie dane z motorových vozidiel.

Podľa zákona o miestnych daniach je daňovník povinný podať daňové priznanie správcovi dane, ktorým je miestne príslušný daňový úrad podľa miesta evidencie vozidla alebo miesta dočasného pobytu vozidla pri vozidlách dovezených do Slovenskej republiky, a to do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti alebo odo dňa zmeny skutočností rozhodujúcich na určenie dane z motorových vozidiel. Na rok 2005 je potrebné podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel do 31. januára 2005.
V daňovom priznaní (vzor nového tlačiva je uverejnený na www.finance.gov.sk) je daňovník povinný uviesť všetky požadované údaje a daň z motorových vozidiel si vypočítať a v stanovenej lehote aj zaplatiť.
V prípade zániku daňovej povinnosti alebo aj v prípade vzniku oslobodenia od dane z motorových vozidiel vzniká daňovníkovi oznamovacia povinnosť. Oznámenie musí mať písomnú formu a daňovník je povinný tak urobiť do 15 dní odo dňa zániku daňovej povinnosti alebo vzniku oslobodenia príslušnému správcovi tejto dane.
Ak v priebehu zdaňovacieho obdobia nedôjde k zmenám, ktoré by ovplyvnili ročnú sumu dane z motorových vozidiel, daňové priznanie sa nepodáva, len sa daň z motorových vozidiel zaplatí. Síce zákon o miestnych daniach explicitne neuvádza povinnosť pre všetkých daňovníkov podať daňové priznania na zdaňovacie obdobie roku 2005, ale ak miestnu daň podľa tohto zákona možno prvýkrát zaviesť všeobecne záväzným nariadením s účinnosťou od 1. januára zdaňovacieho obdobia, je nutné, aby sa daňové priznanie v januári 2005 podalo tak, aby lehoty na platenie boli dodržané. Daň z motorových vozidiel je podrobne spracovaná v príručke Praktický sprievodca daňami (Živnostník a dane, číslo: 12/2004).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:30