StoryEditor

Čísla chorých stúpajú na celom Slovensku. Aké optarenia platia práve vo vašom okrese?

25.10.2021, 23:40
Úrad verejného zdravotníctva priniesol zosumarizované opatrenia platné pre rôzne farby okresov. Dodržujte pravidlá, ktoré vyplývajú z vyhlášok podľa farby vašej obce.

Rúška

V oranžových okresoch musíte mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. Toto platí aj na hromadných podujatiach, a to aj v exteriéri.

V červených okresoch v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov je povinný respirátor. V exteriéri platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou na hromadných podujatiach.

Pre bordové a čierne okresy je v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov povinné mať na nose aj ústach respirátor. V exteriéri platí povinné prekrytie horných dýchacích ciest, a to buď rúškom, respirátorom, šálom alebo šatkou, ak ste od cudzích osôb menej ako dva metre.

Návštevy v zdravotníckych zariadeniach

Návštevníkmi môžu byť osoby, ktoré spĺňajú definíciu plne zaočkovanej osoby, prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, alebo majú negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. Ide o PCR alebo LAMP test nie starší ako 72 hodín od odberu alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín od odberu.

Netýka sa to osôb, ktoré privážajú či sprevádzajú pacientov na vyšetrenie alebo hospitalizáciu, len osôb, ktoré prichádzajú navštíviť hospitalizované osoby.

 Regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu vo svojej územnej pôsobnosti nariadiť aj miernejšie alebo prísnejšie opatrenia.

Prevádzky a podujatia

Prevádzky, okrem typov prevádzok stanovených vyhláškou, a organizátori hromadných podujatí si musia vybrať, v akom režime budú fungovať. Základom je prístup pre všetky osoby. Prístup OTP je prístup pre očkovaných, testovaných, a po prekonaní COVID-19, pričom negatívny výsledok má byť z PCR alebo LAMP testu nie starší ako 72 hodín od odberu alebo antigénového testu nie starší ako 48 hodín od odberu.

Pravidlá pre očkovaných platia pre kompletne zaočkovaných, teda 14 dní po podaní druhej dávky dvojdávkovej vakcíny alebo 21 dní po zaočkovaní jednodávkovou vakcínou alebo 14 dní po prvej dávke ktorejkoľvek vakcíny, ak bola osoba zaočkovaná do 180 dní od prekonania COVID-19. Na účely vyhlášok k obmedzeniam prevádzok a organizácii hromadných podujatí sa ako kompletne zaočkované pos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:51