StoryEditor

Zima a špekulanti zdražili ropu

28.02.2005, 23:00
Ceny ropy na svetových trhoch sa v pondelok dostali na štvormesačné maximum. Stalo sa tak potom čo prevládli obavy z nízkych zásob pred chladným počasím v Spojených štátoch amerických a v Európe.

Ceny ropy na svetových trhoch sa v pondelok dostali na štvormesačné maximum. Stalo sa tak potom čo prevládli obavy z nízkych zásob pred chladným počasím v Spojených štátoch amerických a v Európe.
Za barel ropy, teda 159 litrov, sa na newyorskej burze platilo viac ako 52,3 dolára. Od absolútneho rekordu z vlaňajšieho októbra delí trh necelých 3,5 dolára. Podobná situácia bola aj v Londýne. "Cena barelu ropy Brent prelomila psychologickú hranicu 50 dolárov," skonštatoval analytik Fimex Capital Marcel Haniš.
Zásoby v Spojených štátoch amerických sú o 7 percent nižšie ako pred rokom. Práve to v spojitosti so studenou zimou vyvolalo obavy o dostatok ropy. Tento faktor však v kombinácii so slabým dolárom prilákal špekulantov, akými sú veľké fondy. Ako povedal Haniš, tí svoje špekulácie na ropu zvýšili takmer o tri štvrtiny, čo tiež spôsobilo rast cien.
Ďalší vývoj na trhu je otázny. "Všetko záleží od toho, ako sa zachovajú títo veľkí hráči," komentoval. Dôležité bude, či ropa na americkej burze prekoná hranicu 52,5 až 53 dolárov za barel. Ak sa tak stane, cestu nahor má podľa jeho slov otvorenú. Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi sa vyjadril, že cena ropy sa bude tento rok pohybovať v pásme 40 až 50 dolárov. "Nemám predstavu o cieľovej cene, ale myslím si, že 50 dolárov je skutočne veľa," povedal pre agentúru Reuters Claude Mandil z International Energy Agency.
Karty na trhu môže zamiešať aj stretnutie štátov združených v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu -- OPEC. Ministri, ktorí sa v polovici marca stretnú v iránskom Isfaháne budú zase rozhodovať o produkčných kvótach. V súčasnosti títo producenti ťažia denne 27 miliónov barelov. "Ak bude vývoj pokračovať takto, nemyslím si, že pristúpime k zníženiu kvót," povedal katarský minister ropného priemyslu Abdullah al-Attiyah. Začiatkom roka pritom krajiny stiahli svoju nadprodukciu vo výške 1 -- 1,5 mil. barelov. Možný je aj scenár, že by kartel, naopak, zvýšil svoju produkciu, aby zabránil novým maximám. "Vzhľadom na vyjadrenia proti novým rekordom by som nebol takýmto krokom prekvapený," komentoval Haniš.
Vysoké ceny ropy ako strategickej suroviny sa stali predmetom širokej kritiky. Spotrebiteľmi sú totiž najmä vyspelé krajiny, ktoré ťahajú svetový hospodársky rast. Drahá ropa robí produkty menej konkurencieschopné, čo má vplyv na celkovú ekonomickú situáciu. Japonský minister financií Sadakazu Tanigaki povedal, že ropa a jej vplyv na globálnu ekonomiku musia byť monitorované. O závažnosti problému svedčí aj to, že bude predmetom diskusie stretnutia štátov G8.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:28