StoryEditor

Rok 2005: Výdavky podnikov na IT porastú

14.03.2005, 23:00

V roku 2005 plánujú podniky zvýšiť výdavky na IT o 3,9 percenta. Výsledky boli spracované na základe prieskumu, ktorý vykonala firma Forrester Research Inc na štatistickej vzorke viac ako 1 300 respondentov, ktorí rozhodujú o IT. Podkladom na vypracovanie správy bol najrozsiahlejší prieskum na požiadanie v tomto priemyselnom odvetví. Potvrdil 7-percentný nárast výdavkov na IT v celej Severnej Amerike v podnikoch, ktoré oslovil Forrester, vrátane výdavkov v malom a strednom podnikaní, ako aj výdavkov mimo oddelení IT. Predchádzajúce analýzy tiež ukázali, že názory vedúcich pracovníkov pre informácie a pracovníkov, ktorí rozhodujú o nákupe technológií, k budúcim výdavkom sú konzervatívne.
Firma Forrester uskutočnila prieskum stavu odvetvia IT v roku 2005 s 1 368 respondentmi v podnikoch v Severnej Amerike a Európe. Až 54 % respondentov uviedlo kladnú predstavu o svojom podnikaní v roku 2005, v porovnaní so 44 % respondentov v uplynulom roku. Tieto výsledky sú zhodné s názormi vedúcich pracovníkov pre informácie, ktoré firma Forrester zistila vo svojom štvrťročnom prieskume. Optimistické predpovede uvažovali so zvýšením každý štvrťrok v roku 2004. Päťdesiatštyri percent respondentov opisuje súčasné podnikateľské prostredie ako silné alebo veľmi silné, v porovnaní s 33 % respondentov, ktorí tak uviedli v prvom štvrťroku.
Podnikateľské a finančné služby a poisťovníctvo predstavujú podnikateľské odvetvia s najoptimistickejšími predpokladmi, 63 % respondentov za každé odvetvie predpokladá kladný vývoj. Priame premietnutie do výdavkov v roku 2005, podnikateľské služby očakávajú zvýšenie výdavkov IT o 5,1 %. Organizácie verejného sektora (vláda, zdravotníctvo, školstvo) v roku 2005 zvyšujú výdavky o 7 % v porovnaní so znížením v uplynulom roku.
Hlavná priorita v inovácii aplikácií
V rozpočte na rok 2005 najviac prevažuje položka: aplikácie. Až 59 % respondentov uviedlo ako najdôležitejšiu prioritu rozvoj alebo inováciu konkrétnych hlavných balíčkových aplikácií, čím nahradili bezpečnosť uvedenú na prvom mieste v uplynulom roku.
Zhoda v najdôležitejších agendách. Celkom 38 % respondentov uviedlo ako najdôležitejšiu prioritu podporu pre štátnu správu, zatiaľ čo 65 % respondentov uviedlo, že to bola priorita.
Požiadavky na inteligenciu podnikania sa zvýšili o 9 %. Činnosti a zvýšené množstvo dát súvisiace s inteligenciou podnikania zostali hlavným predmetom plánovania nákupov. V roku 2005 na vrchole záujmu tiež zostávajú finančné aplikácie so 4-percentným nárastom.
Riadenie obsahu by mohla byť ďalšia "killer" aplikácia. V porovnaní s minulým rokom, pre riadenie obsahu sa plánujú zvýšené nákupy o 15 %, ako následok prijatia celopodnikovej stratégie pre riadenie webového obsahu, dokumentov, záznamov a digitálnych informácií v jednotlivých podnikoch.
Podniky sa zamerali na pomoc z vonkajšieho prostredia. Celkom 69 % podnikov, ktoré vyhodnotili inováciu aplikácií ako prioritu, zaplatia za tieto projekty konzultačnú pomoc. Celkovo sa požiadavka na systémy integrácie služieb tento rok zvýšila o 10 %, z 34 % plánovaných nákupov v roku 2004 na 44 % v roku 2005.
Dodávateľské riešenia IT zostávajú významné. Outsourcing aplikácií zvýšil predpoklad firmy Forrester o 9 %, na rok 2005 dosiahli predpoklady nárastu outsourcingu v kategórii aplikácie údržby hodnotu 27 %.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 16:42