StoryEditor

Majú viac partnerov

28.05.2007, 00:00

Väčšina balíkov s označením spoločnosti Quelle, ktorá je najvýznamnejším zásielkovým predajcom na Slovensku, stále mieri k spotrebiteľom cez Slovenskú poštu. Zákazníci firmy, ktorej vlaňajší obrat dosiahol 830 miliónov korún, sa pritom môžu rozhodnúť, či pri doručení využijú jej služby za 119 korún alebo služby kuriérskej spoločnosti UPS. Ak má balík viac ako 20 kilogramov, prípadne veľké rozmery, obráti sa Quelle na kuriérsku spoločnosť automaticky. Pri doručovaní nábytku treba, samozrejme, počítať aj s manipulačným poplatkom.
Doručenie zásielky cez UPS je o 30 korún drahšie ako cez poštu. Za mierne vyššiu cenu však zákazník dostane objednaný tovar až domov. V prípade Slovenskej pošty si zásielku musí vyzdvihnúť pri priehradke.
Viac možností
Podobne ako Quelle či Neckermann aj predajca techniky a elektroniky Conrad Electronic poskytuje možnosť doručiť tovar na dobierku Slovenskou poštou za 119 korún. Jeho druhým partnerom pre doručovanie je kuriérska spoločnosť EMS. Ak spotrebiteľ využije jej služby, zaplatí za dodanie výrobku až do domu -- podobne ako v prípade UPS pre klientov Quelle -- 149 korún.
Conrad poskytuje zákazníkom aj priamy odber vybraného tovaru v bratislavskej predajni firmy. Aj keď v takom prípade klient neplatí za doručenie tovaru, katalógový predajca si účtuje poplatok za zabalenie výrobku vo výške 65 korún.
Zákazníka nestojí nič ani vyzdvihnutie kníh a hudobných nosičov priamo v jednom z partnerských kníhkupectiev vydavateľskej firmy IKAR. Štandardnejším spôsobom doručenia tovaru, ktorý si objedná z katalógu vernostného Mediaklubu, je však jeho odoslanie cez Slovenskú poštu. Ak spotrebiteľ zaplatí za knihy prevodom z účtu vopred, stojí ho doručenie 60 korún. Ak až pri preberaní zákazky, platí expedičný poplatok 99 korún.
Stavajú na rýchlosť
Top Shop, známy najmä z teleshoppingových prezentácií v televízii, spolupracuje pri doručovaní objednávok s kuriérskou spoločnosťou. Na internetovej stránke firma oznamuje, že ak je tovar na sklade, dokáže ho doručiť do troch dní od telefonátu. Zároveň tvrdí, že je to šesťkrát rýchlejšie ako v konkurenčných zásielkových firmách. Podobne ako Conrad či IKAR aj Top Shop má i vlastné predajne, kam môže zájsť záujemca, ktorý si tovar chce prevziať osobne.
Slovenská pošta bola dlhé roky tradičným partnerom pre doručovanie kníh a hudobných nosičov z vydavateľstva Reader´s Digest Výber. Nedávno sa jej novým spolupracovníkom pri odosielaní balíkov, časopisov, ale aj listových zásielok stala Prvá doručovacia, ktorá už spolupracuje napríklad s odborným vydavateľstvom Verlag Dashöfer. Podľa výkonnej riaditeľky firmy Jany Bagiovej ide cez sieť Prvej doručovacej asi 98 percent z celkového objemu zásielok vydavateľstva Reader´s Digest Výber na slovenskom trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:25