StoryEditor

Fed je s ekonomikou spokojný

29.07.2005, 00:00
Spojené štáty zažívali v posledných mesiacoch pokračujúci silný rast podporovaný zvýšenou aktivitou priemyslu a vysokých tržieb maloobchodu. Dobiehanie úrokov USA v eurozóne analytici očakávajú až v druhom štvrťroku 2006.

Spojené štáty zažívali v posledných dvoch mesiacoch pokračujúci silný rast podporovaný zvýšenou aktivitou priemyslu a vysokých tržieb maloobchodu. Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, to uviedol vo svojej správe s názvom Béžová kniha. Na najbližšom zasadnutí by preto mala Federálna komisia pre operácie na voľnom trhu (FOMC) dať zelenú zvýšeniu úrokov na 3,5 percenta. V prieskume agentúry Reuters pritom investori uviedli, že na opačnej strane Atlantiku neočakávajú žiadnu zmenu. Európska centrálna banka by podľa nich mala 4. augusta nechať úroky na úrovni 2 percent a k zvýšeniu na 2,25 percenta pristúpi asi až v druhom kvartáli 2006.
Správa Fedu hodnotí vývoj ekonomiky z čiastkových správ dvanástich bánk Federálneho rezervného systému. Podľa nej väčšina regiónov zaznamenala "postupnú až solídnu expanziu aktivity v spracovateľskom priemysle vrátane všeobecne priaznivých očakávaní vývoja aktivity". Stav na trhu práce najväčšej ekonomiky sveta za posledných šesť týždňov sa podľa centrálnej banky zlepšuje, aj keď sa rast zamestnanosti spomalil. Tento trend však nie je prekvapením, ak sa berie do úvahy zmenšujúca sa ponuka voľnej pracovnej základne podľa vzdelania a kvalifikácie. Béžová kniha konštatuje, že rast cien vstupov sa v plnej výške neprenášal na koncového spotrebiteľa. Infláciu má teda centrálna banka pod kontrolou, takže by teoreticky mohla zvoľniť tempo zvyšovania úrokov. Na prvý pohľad medvedie správy pre dolár však prehlušila správa a komentáre k rekordnému počtu predaných novopostavených rezidenčných nehnuteľností v USA za jún. Ceny nehnuteľností v priemere síce klesli, vysoká dynamika na trhu však stále necháva otvorenú otázku investičnej bubliny na realitnom a hypotekárnom trhu. To znamená, že prehrievaniu tohto trhu by mal Fed predchádzať postupným zvyšovaním rastu úrokov.
Pre dolár preto nakoniec mohli byť streda a štvrtok úspešné dni. Obchodovanie však striktne uväznili technické faktory. Kľúčovým bol neúspešný pokus o test hladiny 1,195 USD/EUR, kde bola tzv. strike price pre opcie na nákup dolára. K nej sa však americká mena nedostala, a preto následne klesla až na päťdňové minimum 1,21 USD/EUR. Napriek dočasnej korekcii kurzu, ktorá nastúpila pred dnešným zverejnením údajov o raste HDP v USA za druhý kvartál, nálady ostávajú naklonené  doláru v dôsledku rastúceho úrokového diferenciálu oproti Európe. Podľa prieskumu agentúry Reuters totiž z 58 ekonómov až 53 očakáva zvýšenie úrokov v eurozóne pomerne neskoro -- o 25 bázických bodov v 2. kvartáli 2006 a na konečnú úroveň 2,5 percenta do konca budúceho roka. Na porovnanie, podľa futuritných kontraktov Fed Funds na burze Chicago Board of Trade sa v USA očakáva rast úrokov zo súčasnej úrovne 3,25 na 4 percentá už do konca tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:15