StoryEditor

Chystáte sa k odbornému lekárovi? Zistite, za čo určite nemusíte platiť

04.11.2021, 13:30
Mal by lekár všetky typy vyšetrenia či zákroky, ktoré sú spoplatnené, vopred oznámiť pacientovi? A na aké typy vyšetrenia vlastne máme na základe platnej legislatívy právo bez toho, že by sme museli siahnuť do svojej peňaženky? Odpovede prinášajú kompetentní.

Odpovede pripravené v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou

1. Práva poistenca

Aká je aktuálna situácia, čo sa týka úhrady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť na základe verejného zdravotného poistenia?

Poistenec má právo na úhradu zdravotnej starostlivosti na základe verejného zdravotného poistenia v rozsahu ustanovenom osobitným predpisom. Pacient, ktorý nezaplatil príslušnej zdravotnej poisťovni preddavok na poistné za tri mesiace v príslušnom kalendárnom roku, nedoplatok za poistné alebo úhradu za zdravotnú starostlivosť, ak sa mu poskytla preukázateľne v dôsledku porušenia liečebného režimu alebo užitia alkoholu alebo inej návykovej látky, má právo len na úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Poistenec, ktorý nepodal prihlášku, má taktiež právo len na úhradu neodkladnej starostlivosti.

2. Bez zmluvy

Má nárok poistenec na poskytnutie neodkladnej starostlivosti poskytovateľom zdravotnej starostlivosti aj vtedy, ak príslušná zdravotná poisťovňa s ním nemá uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti?

Áno, má aj v takomto prípade. Okrem toho má poistenec právo podieľať sa aj na kontrole poskytnutej zdravotnej starostlivosti.

3. Zdravotná starostlivosť

Čo všetko uhrádza Všeobecná zdravotná poisťovňa svojim klientom?

V zmysle zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia našim poistencom hradíme všetky druhy zdravotnej starostlivosti – ústavnú zdravotnú starostlivosť, primárnu ambulantnú starostlivosť vrátane stomatológie, preventívne prehliadky a lekársku službu prvej pomoci. Okrem toho aj odbornú starostlivosť so všetkými náročnými vyšetreniami, či dopravnú zdravotnú a leteckú záchrannú službu. Hradíme i kúpeľnú liečbu na predvolanie pre deti a dospelých a špecializovanú liečbu v zahraničí, ak takú neposkytujú slovenské zdravotnícke zariadenia. V zmysle zákona uhrádzame svojim poistencom ešte lieky, očkovacie látky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky.

4. Rôznorodé výhody

Koľko výhod poskytujete pre celú rodinu?

Viac ako 2 500 výhod. Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádza aj liečbu mimoriadne nákladných ochorení. V odôvodnených prípadoch uhrádza aj unikátne zdravotné výkony alebo iné nákladné operácie. Na liečbu mimoriadne nákladných ochorení a na unikátne zdravotné výkony a operácie, ktoré sú finančne, medicínsky i organizačne náročné, no pre poistencov nevyhnutné, vynakladáme nemalé finančné prostriedky. Patria sem transplantácie kostnej drene, obličiek, pečene, rohoviek, operácie srdca, inovatívne operačné zákroky, náročné diagnostické vyšetrenia.

5. Nároky pacientov

Na čo všetko majú pacienti pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti právo?

Napríklad na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania, ako aj na výber poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Toto právo sa nevzťahuje na osobu, ktorá je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody a žiadateľa o azyl. Ok...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 02 - Modified: 2024-04-15 14:20:39 - Feat.: - Title: Dolinková zrušila zubné benefity v zdravotných poisťovniach 03 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 04 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 05 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:57