StoryEditor

Najväčšia burza sveta fúzuje

22.04.2005, 00:00
NYSE už nebude neziskovou organizáciou, prevádzkovateľ burzy sa zmení na komerčnú organizáciu, zároveň stráca úlohu regulátora

Prevádzkovateľ burzy cenných papierov v New Yorku, nezisková spoločnosť New York Stock Exchange (NYSE), oznámila dohodu o zlúčení so spoločnosťou Archipelago Holdings Inc., prevádzkovateľom elektronického burzového obchodovania. Na základe tejto dohody vznikne nová holdingová spoločnosť NYSE Group Inc., čím sa NYSE stane bežnou komerčnou spoločnosťou.
Jeden z najodvážnejších krokov v 212-ročnej histórii burzy prichádza v čase, keď musí burza čeliť konkurencii zo strany jej elektronických rivalov a tlaku hlavných investorov na zlacnenie a zefektívnenie obchodovania.
V NYSE Group Inc. budú súčasní vlastníci kontrolovať 70 percent akcií, zostávajúcich 30 percent pripadne akcionárom Archipelago. Okrem akcií získajú vlastníci súčasnej NYSE 400-miliónovú hotovostnú náhradu. Konečné podmienky dohody síce zatiaľ nie sú známe, pri trhovej kapitalizácii firmy Archipelago v hodnote 836,65 milióna USD je isté, že pri akýchkoľvek detailoch dohody presiahne hodnota novej spoločnosti 1 miliardu.
"Táto transakcia transformujúca NYSE na verejnú ziskovú jednotku je dôležitým krokom k posilneniu globálneho vodcovstva a konkurencieschopnosti burzy," uviedol podľa agentúry Reuters výkonný riaditeľ NYSE John Thain na tlačovej konferencii.
Partnerstvom s jedným z najostrejších kritikov tradičného obchodovacieho modelu sa zároveň sústreďuje pozornosť na hlavného rivala NYSE, Nasdaq, ktorý by ešte tento týždeň mal pristúpiť k akvizícii s firmou Instinet Group, zaoberajúcou sa tiež elektronickým obchodovaním na burze. Podľa analytikov je teda otázne, ako dlho sa na parkete New Yorkskej burzy udrží 212-ročná tradícia manuálneho obchodovania.
"Všetky konkurenčné spoločnosti, vrátane Nasdaq, budú teraz hľadať možnosti fúzie, ktorá by ich posilnila a zlepšila postavenie na trhu," povedal pre Reuters John Coffee, profesor na Columbia University.
Dohoda prichádza v čase, keď regulačné orgány schválili zmeny v legislatíve týkajúcej sa obchodovania s cennými papiermi, ktoré jasne uprednostňujú elektronické obchodovanie. NYSE aj napriek tomu trvá na tom, že dohoda nebude znamenať koniec tradičného fyzického modelu obchodovania na burze. S Archipelago bude mať NYSE prístup k viacerým novým produktom, ako sú deriváty a fondy obchodované na burze. "Zdá sa mi to ako pozitívny vývoj pre investorov, ktorý nám ukazuje, aký agresívny prístup si volia trhy pri súperení s konkurenciou," povedal William Donaldson, predseda Komisie pre burzy a cenné papiere.
NYSE sa okrem zmeny na bežnú komerčnú organizáciu zbaví funkcie regulátora na americkom akciovom trhu. Aktivity NYSE v oblasti regulácie trhu prejdú z NYSE na novú neziskovú organizáciu pod vedením súčasného riaditeľa NYSE pre reguláciu, Richarda Ketchuma.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:19